Basket Talk

Το εκκωφαντικό «παρών» του Μπράουν, το... μόνιμο πρόβλημα του Κόλσον και οι ασταμάτητοι, αλλά μόνοι, Σλούκας και Λεσόρ! (video)

Το εκκωφαντικό «παρών» του Μπράουν, το... μόνιμο πρόβλημα του Κόλσον και οι ασταμάτητοι, αλλά μόνοι, Σλούκας και Λεσόρ! (video)

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το παιχνιδι της Μακάμπι, έγινε «καθρέφτης» της και τελικά… έσπασε, μαζί με το πλεονέκτημα της έδρας. Η Μακάμπι ενεργοποίησε σχεδόν όλα της τα όπλα, και ο Παναθηναϊκός χρειάζεται άμεσα τα υπόλοιπα δικά του -εκτός Σλούκα και Λεσόρ- στο παιχνίδι «δίχως αύριο» της Πέμπτης (25/04).

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε break... με το καλημέρα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, και καλείται να προστατεύσει το ΟΑΚΑ στο must-win παιχνίδι της Πέμπτης (25/04), πριν ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να πάρει πίσω το πλεονέκτημα έδρας που έχασε.

Το ότι η Μακάμπι αποτελεί έναν δύσκολο αντίπαλο για τον Παναθηναϊκό , είχε καταστεί ξεκάθαρο από τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, αλλά και από τον τρόπο που τα όπλα της Μακάμπι «ματσάρουν» αυτά της ομάδας του Εργκίν Αταμάν.

Αυτό, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των Play Offs, με τη Μακάμπι να επιστρέφει σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο, να «χτυπάει» ανελέητα στα πλεονεκτήματα που βρήκε κόντρα στην άμυνα του Παναθηναϊκού (επιθετικό ριμπάουντ, επίθεση στα γκαρντ των «πρασίνων»), και να βάζει τα μεγάλα σουτ που χρειάστηκε. Με δεδομένο ότι ο Μπόλντγουιν αποχώρησε τραυματίας, και η κατάστασή του αναμένεται να κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη μοίρα της σειράς, αξίζει να σταθούμε στους υπόλοιπους παίκτες που καθορίζουν τις ισορροπίες μεταξύ των ομάδων.

Ο Κώστας Σλούκας, πριν πραγματοποιήσει το μοιραίο λάθος στη σημαντικότερη επίθεση του αγώνα, είχε πραγματοποιήσει μια τέλεια εμφάνιση, με 13 ασίστ, και χωρίς κανένα λάθος ως τότε. Χτυπούσε την άμυνα της Μακάμπι με όλους τους τρόπους, κάνοντας ανενόχλητος «βόλτες» μέσα σε αυτήν, βρίσκοντας πάσες τόσο στο τρίποντο, όσο και μέσα στο ζωγραφιστό, είτε εκμεταλλευόμενος κοψίματα των συμπαικτών του, είτε στήνοντας συνεργασίες με τον ασταμάτητο Λεσόρ (22 πόντοι).

Ο Γάλλος θα μπορούσε να σκοράρει όλο το βράδυ, ειδικά απέναντι στον Ριβέρο. Αν ήταν εύστοχος από τη γραμμή των βολών, θα είχε «πιάσει» ακόμα πιο εντυπωσιακές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι λογικό, έβγαλε μια κούραση (34 λεπτά συμμετοχής) στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, όπου έχασε τα δύο τελευταία του σουτ, αφού είχε ευστοχήσει στα 9 πρώτα που επιχείρησε!

Η Μακάμπι, από την άλλη, είχε τα δικά της όπλα για να «γείρει» την πλάστιγγα υπέρ της, ειδικά στο φινάλε.

Πρώτα απ’ όλα, διαθέτει έναν από τους παίκτες που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό με μεγάλη συνέπεια, τον Μπόνζι Κόλσον. Δυσκολία που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό. Ο Αμερικανός, είναι πολύ δυνατός για τα τριάρια του Παναθηναϊκού , και ταυτόχρονα πολύ ελαφρύς και γρήγορος για τα τεσσάρια του. Χτες ήταν για μια ακόμη φορά πολύ εύστοχος στο ΟΑΚΑ, σε δύσκολα σουτ από την περιφέρεια. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού νόμιζαν πως είχαν... ησυχάσει από το πρόβλημα του Κόλσον στις τρεις πρώτες περιόδου, αλλά αυτός «ξέσπασε» στην τέταρτη, όντας ο κύριος λόγος που η Μακάμπι βρήκε τις λύσεις που χρειαζόταν επιθετικά.

Δίπλα του, στέκεται επάξια ο άνθρωπος που πήρε την «μπαγκέτα», μετά την αποχώρηση του Μπόλντγουιν, και κράτησε όρθια την ομάδα του με την τρομερή ψυχραιμία που επέδειξε. Ο Λορέντζο Μπράουν, μετά από μια σεζόν που πήγαινε... στο ρελαντί, μακράν τη χειρότερη της τελευταίας εντυπωσιακής του τριετίας, δείχνει να έχει γυρίσει τον διακόπτη, και να μπαίνει σε… Play Off mode.


Παρακάτω φαίνεται η τεράστια πτώση των αριθμών του φέτος (έως και τη λήξη της κανονικής περιόδου).

 

2021-22

2022-23

2023-24

Πόντοι

13.8

16.4

12.1

Ασίστ

6.1

5.5

6.2

Ποσοστό εντός Παιδιάς

48.8%

44.3%

38.3%

PIR

17.3

16.1

11.5

Μετά την απολαυστική του «παράσταση» στο παιχνίδι για τα Play In με την Μπασκόνια (29 πόντοι, 35 PIR), ο Μπράουν ήταν εξίσου εντυπωσιακός στο ΟΑΚΑ (τηρουμένων των αναλογιών), όντας πολύ εύστοχος, περιορίζοντας πολύ σημαντικά τα λάθη (μόλις 1), και πετυχαίνοντας το σημαντικότερο καλάθι του αγώνα. Ο Αμερικανο-Ισπανός βρήκε απέναντί του τον Ναν των τεσσάρων φάουλ, όρμησε στο καλάθι και πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό, πανέξυπνο τελείωμα με ταμπλό.

Τα δύο εκ των τεσσάρων βασικών όπλων της Μακάμπι, λοιπόν (μαζί με Μπόλντγουιν και Νίμπο) ενεργοποιήθηκαν και έριξαν την πρώτη «σφαίρα» στον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» θα χρειαστούν με τη σειρά τους, το δικό τους... πυρηνικό όπλο, τον Κέντρικ Ναν, να πάρει μπρος και να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες που έδειξε η Μακάμπι.

Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να θυμηθεί την αμυντική συμπεριφορά που τον έφερε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου όσον αφορά το defensive rating, και να μην παρασυρθεί ξανά στον ανεξέλεγκτο ρυθμό της Μακάμπι. Τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι «μάχες» που πρέπει να δοθούν με τους δικούς του όρους, ώστε να μην πάει χαμένη η μεγάλη ευκαιρία πρόκρισης στο Final 4, μετά από 12 χρόνια απουσίας.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0