Basket Talk

Μακριά από το σπίτι της, «διπρόσωπη» στο παρκέ, με τριάδα... φωτιά: Αυτήν τη Μακάμπι θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός! (video)

Μακριά από το σπίτι της, «διπρόσωπη» στο παρκέ, με τριάδα... φωτιά: Αυτήν τη Μακάμπι θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός! (video)
Η Μακάμπι θα βρεθεί στο... δρόμο του Παναθηναϊκού στα Play Offs της EuroLeague και το BN Sports σας αναλύει το προφίλ της ομάδας του Όντεντ Κάτας.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ισοπέδωσε με 113-85 την Μπασκόνια στο Βελιγράδι και έκλεισε θέση στα Play Offs της EuroLeague, όπου και θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» που περίμεναν να μάθουν τον αντίπαλό τους, από τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες, θα επικεντρωθούν πλήρως στην ομάδα του Όντεντ Κάτας και θα προσπαθήσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, για να την αντιμετωπίσουν και στο τέλος της σειράς, να είναι αυτοί που θα πάρουν το «εισιτήριο» για το Final 4 του Βερολίνου.  

Πριν διεξαχθεί το παιχνίδι της Ισραηλινής ομάδας με τους Βάσκους, αρκετοί εξέφρασαν την προτίμησή τους, για να αγωνιστεί το «τριφύλλι» με την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.  

Πάντως, ο Παναθηναϊκός είναι πιο ποιοτικός από την Μακάμπι, ωστόσο - όπως κόντρα σε όλες τις ομάδες - θα πρέπει να προσέξει κάποια στοιχεία των Ισραηλινών, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.

Η «ομάδα του Λαού», που δείχνει να έχει πετύχει έναν «άθλο» - λόγω πολέμου - με την μέχρι στιγμής πορεία της, στη φετινή EuroLeague, παρουσιάζει δύο πρόσωπα μέσα στο παρκέ.  
EUROLEAGUE 2023-2024 / ́ʁ̐ɠԅˠBɂ - ЁϠ

Το ένα, αφορά την επιθετική λειτουργία της ομάδας και το έτερο, έχει να κάνει με το αμυντικό «φίλτρο» που μοιάζει να... αγνοείται. Η καλύτερη επίθεση, αλλά και ταυτόχρονα, η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση είναι η Μακάμπι, όσον αφορά στους πόντους που πετυχαίνει και δέχεται ανά ματς (88.5 υπέρ/ 86.7 κατά). Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να διαχωρίσουμε για λίγο τις δύο πλευρές.

Πέρα από το σκοράρισμα, η Μακάμπι ξεχωρίζει για τον συνολικό τρόπο της επιθετικής της λειτουργίας, καθώς είναι η 3η καλύτερη της διοργάνωσης στην κατηγορία του Offensive Rating (119.3), την ίδια στιγμή που είναι 2η σε ασίστ, με 19.7 ανά παιχνίδι.

Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως μεγάλο «κομμάτι» του παιχνιδιού της, βασίζεται στην τριάδα Μπράουν - Μπόλντγουιν - Κόλσον, από τους οποίους προέρχεται περίπου το 50% των πόντων της ομάδας από το Τελ Αβίβ.  
sloukas-maccabi.jpg

Παράλληλα, ένα ακόμη καλό στοιχείο των Ισραηλινών και αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι «πράσινοι» είναι τα ριμπάουντ. Η ομάδα του Κάτας είναι η καλύτερη στο να μαζεύει επιθετικά ριμπάουντ στη διοργάνωση, την ώρα που είναι ιδιαίτερα αθλητική και της αρέσει να «τρέχει» στο γήπεδο (πρώτη σε κατοχές με 73.9).

Όπως προαναφέρθηκε όμως, ένα σημαντικό «ψεγάδι» της Μακάμπι είναι η άμυνά της. Πέρα από τους πολλούς πόντους που δέχεται ανά παιχνίδι, επιτρέπει και αρκετές ασίστ (19.4 κατά μέσο όρο) και μοιάζει να είναι μία ομάδα που της αρέσει να κερδίζει από την επίθεση.

Εάν κάποιος μπορούσε να προσθέσει ένα θετικό στοιχείο στα αμυντικά προσόντα της Μακάμπι, αυτό θα ήταν το γεγονός πως η ισραηλινή ομάδα οδηγεί σε 13.5 λάθη τους αντιπάλους της, κάτι που είναι λογικό, όταν μία αναμέτρηση παίζεται σε τόσο υψηλό ρυθμό.

Η Μακάμπι κατόρθωσε να νικήσει δύο φορές φέτος τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, καθώς για αρκετά αποτελέσματα, παίζει ρόλο και το... timing που αυτά θα έρθουν.  

Στο πρώτο ματς που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και έληξε 81-86 στην παράταση, οι «πράσινοι» δεν είχαν την κατάλληλη χημεία, ο Κέντρικ Ναν δεν είχε αποκτηθεί ακόμη από το «τριφύλλι», ενώ ο Ντίνος Μήτογλου δεν ήταν ακόμη στο 100%, σε επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Στην ήττα της ομάδας του Εργκίν Αταμάν στο Βελιγράδι (90-75), ο Παναθηναϊκός είχε παραταχθεί σε εκείνο το παιχνίδι δίχως τον Κώστα Σλούκα, την ώρα που ο Κέντρικ Ναν είχε μείνει εκτός στη μεγαλύτερη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου λόγω ενοχλήσεων στον αγκώνα.  

Το σίγουρο είναι πως τα παιχνίδια των Play Offs είναι διαφορετικά και στην εξέλιξη της σειράς, πολλά θα εξαρτηθούν από το match up του Μάριους Γκριγκόνις με τον Μπόνζι Κόλσον, τη στιγμή που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, να φανεί πως θα θελήσει να καλύψει ο Εργκίν Αταμάν αυτό το ζευγάρι, στο οποίο μοιάζει να υπερέχει η Μακάμπι.  

Γιώργος Καπουκάκης 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0