Basket Talk

Από το 2009, στο 2002, κι από εκεί στα '90s: Τα πέντε σημαντικότερα ντέρμπι «αιωνίων» της ευρωπαϊκής ιστορίας! (video)

Από το 2009, στο 2002, κι από εκεί στα '90s: Τα πέντε σημαντικότερα ντέρμπι «αιωνίων» της ευρωπαϊκής ιστορίας! (video)

Η ώρα για το ντέρμπι της 15ετίας, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έφτασε. Ποια είναι, όμως, τα πέντε σημαντικότερα του... ευρωπαϊκού παρελθόντος τους;

Η Ευρώπη… κινείται σε ρυθμούς  ντέρμπι «αιωνίων». Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι έτοιμοι για ένα από τα παιχνίδια της χρονιάς, αλλά και το σημαντικότερο ευρωπαϊκό τους τα τελευταία 15 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε ντέρμπι που να βρίσκει τις δύο ομάδες σε τόσο υψηλό επίπεδο, αλλά και με τόσο σημαντικό διακύβευμα. Ποια είναι, όμως, πριν από αυτό, τα σπουδαιότερα και πιο καθοριστικά ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρώπη, που έκριναν προκρίσεις και τίτλους;


Ημιτελικός Final 4 1994 (Τελ Αβίβ): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 77-72

Ένα παιχνίδι με ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς η πρώτη παρουσία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σε Final 4 τους βρήκε αντιμέτωπους στον ημιτελικό! Στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 77-72, με Πάσπαλι (22π.), Τάρπλει (21π., 12ριμπ.), Σιγάλα (15π.) και Φασούλα (13π.) να πρωταγωνιστούν, τη στιγμή που ο Βολκόφ πάλευε μόνος του για τον Παναθηναϊκό, με 32 πόντους. Το Final 4 εκείνο ήταν... περιπετειώδες και εκτός γηπέδων, λόγω της συνύπαρξης οπαδών και των δύο ομάδων, με συμπλοκές και συλλήψεις τις μέρες πριν το παιχνίδι. Στον τελικό, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με το αξέχαστο buzzer-beater του Κορνίλιους Τόμπσον.

Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης.

Παναθηναϊκός (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2.


Ημιτελικός Final 4 1995 (Σαραγόσα): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 58-52

Ένα χρόνο μετά το πρώτο τους συναπάντημα σε Final 4, οι δύο «αιώνιοι» ξαναβρέθηκαν αντιμέτωποι σε ημιτελικό. Τα ρόστερ είχαν σημαντικές αλλαγές. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει τον Ρόι Τάρπλεϊ , ενώ είχε γίνει ουσιαστικά μια «ανταλλαγή», με τον Ζάρκο Πάσπαλι να φοράει τα «πράσινα» και τον Αλεξάντερ Βολκόφ τα «ερυθρόλευκα». Ο Παναθηναϊκός είχε στον πάγκο του, αντί του Κώστα Πολίτη, τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέχισε να βιώνει μια «χρυσή» εποχή στον Ολυμπιακό, την οποία βέβαια, δεν μπόρεσε να συνδυάσει με ευρωπαϊκό τρόπαιο. Σε εκείνο τον ημιτελικό, ο Έντι Τζόνσον «βομβάρδισε» τον Παναθηναϊκό με 27 πόντους, ενώ ο Γιώργος Σιγάλας προσέθεσε άλλους 10, μαζί με εξαιρετική άμυνα στον Πάσπαλι. Στον τελικό, ο Ολυμπιακός υπέστη άλλη μια ήττα, αυτήν τη φορά από την ανώτερη Ρεάλ Μαδρίτης του Άρβιντας Σαμπόνις, και πάλι απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ολυμπιακός (Ιωαννίδης): Τζόνσον 27, Σιγάλας 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόβ 4, Μπακατσιάς 1, Σταμάτης, Νάκιτς, Καμπούρης.

Παναθηναϊκός (Κιουμουρτζόγλου): Πάσπαλι 17, Οικονόμου 12, Βράνκοβιτς 12, Αλβέρτης 3, Πετσάρσκι 3, Γιαννάκης 3, Παταβούκας 2, Γεωργικόπουλος, Παπαγιάννης.


Προημιτελικός 1997 (ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 49-69

Τη σεζόν 1996-1997, οι «αιώνιοι» δε συναντήθηκαν στο Final 4, αλλά ακριβώς ένα βήμα πριν, στα προημιτελικά, με το format της διοργάνωσης να προβλέπει δύο παιχνίδια, ένα σε κάθε έδρα. Το πρώτο παιχνίδι, αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τον Ολυμπιακό, που επικράτησε με 49-69, εξασφαλίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόκριση. Η διαφορά των 20 πόντων φάνταζε μη ανατρέψιμη, πράγμα που αποδείχθηκε και στον επαναληπτικό, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε ξανά με 65-57 και πήρε την πρόκριση στο Final 4. Το τέλος της σεζόν βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να σηκώνουν στη Ρώμη το πρώτο τους τρόπαιο.

Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 12, Κοχ 3, Κόρφας 3, Οικονόμου 1, Ντίνκινς 12, Νικόλα 7, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ 9, Νουόσου 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 4, Σιγάλας 2, Γκρέι 7, Παπανικολάου 8, Νάκιτς 2, Φασούλας 8, Τόμιτς 5, Τάρλατς 16, Ρίβερς 17.


Top 16 2002 (ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 88-78

Τη σεζόν 2001-2002, στο Top 16 της EuroLeague, οι ομάδες χωρίζονταν σε τέσσερις ομίλους, και η πρώτη ομάδα από τον καθένα έπαιρνε την πρόκριση στο Final 4. Συνέβη λοιπόν, το απίθανο, με ΟλυμπιακόΠαναθηναϊκό και ΑΕΚ να συνυπάρχουν σε όμιλο τεσσαρων ομάδων. Στην τέταρτη αγωνιστική, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρεκόρ 3-0, ενώ οι «πράσινοι» 2-1. Το ντέρμπι του ΣΕΦ στην πρώτη αγωνιστική είχε λήξει με 92-75 υπέρ του Ολυμπιακού, οπότε, ακόμα κι έχανε στο ΟΑΚΑ, κρατώντας τη διαφορά θα είχε τον πρώτο λόγο για τη πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 88-78, αλλά όπως ήταν λογικό, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη διαφορά των 17 πόντων. Ο Νταρίλ Μίντλετον είχε «οργιάσει» σε εκείνο το παιχνίδι, με 23 πόντους, ενώ 18 και 16 είχαν προσθέσει Μποντιρόγκα και Μουλαομέροβιτς αντίστοιχα. Για τον Ολυμπιακό, ο Αλφόνσο Φορντ ήταν ασταμάτητος, με 33 πόντους, ενώ ο Γερμανός «γίγαντας» , Πάτρικ Φέμερλινγκ, είχε 10 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Γιατί, λοιπόν, εκείνο το παιχνίδι, είχε τόσο ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που ο ηττημένος Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά και το πλεονέκτημα για την πρόκριση στο Final 4; Επειδή οι «ερυθρόλευκοι» την επόμενη αγωνιστική, φιλοξένησαν την Ουνιόν Ολίμπια, από την οποία υπέστησαν μια σοκαριστική ήττα, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το εμπόδιο της ΑΕΚ στην παράταση, σε ένα συγκλονιστικό ντέρμπι. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν κρίθηκε η πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final 4 της Μπολόνια, που κατέκτησε το τρίτο του τρόπαιο, επικρατώντας της Κίντερ στον «εκτός έδρας» τελικό.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8, Καλαιτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 16, Μποντιρόγκα 18, Μίντλετον 23, Κουτλουάι 11, Γιαννούλης 5.

Ολυμπιακός (Σούμποτιτς): Μπουντόυρης, Παπαλουκάς 7, Σαφρασένκο, Ρισασέ 11, Φορντ 33, Τόμιτς 5, Νικαγκμπάσε, Φέμερλινγκ 10, Φόρεστ 8, Ντε Μιγκέλ 4.


Ημιτελικός Final 4 2009 (Βερολίνο): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-84

Ίσως το σπουδαιότερο ντέρμπι όλων των εποχών. Δύο «γαλαξίες» αστέρων, καθοδηγούμενοι από δύο προπονητές θρύλους, τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρέθηκαν αντιμέτωποι με φόντο την πρόκριση στον τελικό της EuroLeague. Εκεί οι δύο ομάδες προσέφεραν ένα εκπληκτικό παιχνίδι, με τον Μπορούση να αστοχεί στο τελευταίο σουτ ισοφάρισης, και τον Παναθηναικό να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση. Σπανούλης (18π.), Πέκοβιτς (20π.), Γιασικεβίτσιους (18π.) και Μπατίστ (20π.) πέτυχαν 73 από τους 84 πόντους της ομάδας τους! Για τον Ολυμπιακό, είχαν ξεχωρίσει οι Γκριρ (18π.), Βούισιτς (14π.), και ο «μοιραίος» Μπουρούσης (10π., 7 ριμπ.). Οι «πράσινοι» επικράτησαν και της ΤΣΣΚΑ, με μια εκπληκτική εμφάνιση στον τελικό, και κατέκτησαν το πέμπτο τους ως τότε τρόπαιο.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 11, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Πάργκο.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18. 



Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0