Basket Talk

Ο Κλέι Τόμπσον σαν άλλος… Τζινόμπιλι άφησε πίσω τους εγωισμούς και «έλαμψε»! (video)

Ο Κλέι Τόμπσον σαν άλλος… Τζινόμπιλι άφησε πίσω τους εγωισμούς και «έλαμψε»! (video)

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι συνθήκες ωριμάζουν. Έτσι συμβαίνει και με τους παίκτες στο μπάσκετ. Ο Κλέι Τόμπσον σε έναν – ίσως – καινούριο ρόλο παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Μάνου Τζινόμπιλι, τον καλύτερο έκτο παίκτη και μάλλον όχι άδικα…

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έριξαν στο… καναβάτσο τους Γιούτα Τζαζ τα ξημερώματα της Παρασκευής (16/02) με 140-137 με τον Στιβ Κερ να δοκιμάζει έναν καινούριο σχηματισμό για την ομάδα του μιας και η πορεία των «πολεμιστών» φέτος δεν είναι αυτή που επιθυμεί.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να κρατήσει στον πάγκο τον Κλέι Τόμπσον και να μην τον ξεκινήσει βασικό για πρώτη φορά στην καριέρα του μετά την rookie του σεζόν στο NBA το 2012.

Οι περισσότερες αλλαγές που δοκιμάζει ο τεχνικός των Γουόριορς αφορούν έτσι κι αλλιώς τον «διόσκουρο» του Στεφ Κάρι με τα πρώτα… σημάδια να κάνουν την εμφάνισή τους στις 5 Φεβρουαρίου, όταν ο Κερ αποφάσισε να μην τον κρατήσει στο τελικό σχήμα που καθόρισε την αναμέτρηση με τους Νετς, που έληξε με νίκη του Γκόλντεν Στέιτ (109-98).

Τότε, στα μάτια του Τόμπσον διαγραφόταν η απογοήτευση και δυσαρέσκεια γι’ αυτή την κατάσταση χωρίς φυσικά να παραλείψει να συγχαρεί τους νεαρότερους συμπαίκτες του. Στο ταξίδι του, όμως με τις διακυμάνσεις και τις συνεχείς αλλαγές βρέθηκε μπροστά σε μία σημαντική πρόκληση.

Για πρώτη φορά στην αναμέτρηση με τους Τζαζ θα έπαιζε ως έκτος παίκτης προερχόμενος από τον πάγκο. Αυτή κατάσταση δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη για τον πετυχημένο γκαρντ με τα 4 δαχτυλίδια στο… βιογραφικό του. Ωστόσο, η παράσταση που έδωσε μίλησε από μόνη της.

Με 35 πόντους σε 28 λεπτά πραγματοποίησε εμφάνιση καριέρας τη φετινή σεζόν και βοήθησε στη νίκη των Γουόριορς, ακόμη κι αν η τελευταία φορά που έμεινε «παγκίτης», ήταν πριν 12 χρόνια.

Κάπως έτσι, «αγκάλιασε» το νέο του ρόλο παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον κορυφαίο 6ο παίκτη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τον Μανού Τζινόμπιλι.

«Σκέφτηκα τον Τζινόμπιλι και ότι ο τύπος έχει τέσσερα δαχτυλίδια και ένα χρυσό μετάλλιο και σε ολόκληρη την καριέρα του ερχόταν από τον πάγκο. Δε νομίζω ότι κανείς… περιφρονεί την υποψηφιότητά του για το Hall of Fame. Είναι ένας από τους καλύτερους κι εγώ πριν το τζάμπολ ήμουν εντάξει με αυτή την συνθήκη και πραγματικά το άξιζα αυτό που συνέβη», είπε στις δηλώσεις του μετά το ματς.

Μπορεί οι συγκρίσεις να μην ωφελούν κάπου και ακόμα να είναι νωρίς γι’ αυτές, όμως αν ο Τόμπσον ακολουθήσει το παράδειγμα του σταρ των Σπερς, μόνο σε καλό μπορεί να του βγει.

Εξάλλου, το πέρασμα του χρόνου βοηθά ώστε κάποιες καταστάσεις να αλλάζουν και πολλές φορές προς το καλύτερο. Ίσως αυτή να είναι η αρχή για τον παίκτη των «πολεμιστών» να βρει ουσία με άλλον τρόπο στην ομάδα που τον ανέδειξε και με την οποία μετρά όλες τις επιτυχίες του.

Έτσι κι αλλιώς, και ο ίδιος ο Τόμπσον, όπως και ο… έτερος Τζινόμπιλι, υπέφερε στην πορεία του από τραυματισμούς που θα μπορούσαν να στοιχήσουν ακόμα και την καριέρα του. Έτσι και οι δύο παίκτες έβαλαν τους εγωισμούς στην άκρη και βοήθησαν τις ομάδες με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Και αν κάποιος παίκτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το λιγότερο εγωιστής, αυτός σίγουρα θα είναι ο Μανού Τζινόμπιλι. Το ρόδι… έσπασε την σεζόν 2006-07, όταν ο γκαρντ των Σπερς είχε αφήσει πίσω του σοβαρότατους τραυματισμούς με τον Γκρεγκ Πόποβιτς να αποφασίσει να μην τον ξεκινήσει στο βασικό σχήμα. Αυτό λειτούργησε και σχεδόν σε όλη του την καριέρα προερχόταν από τον πάγκο με αποτέλεσμα δύο ακόμα πρωταθλήματα για τα «σπιρούνια» το 2007 και το 2014.

Αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος έκτος παίκτης που έχει περάσει ποτέ από το NBA, στις 16 του σεζόν με την ομάδα του Σαν Αντόνιο όπου έπαιξε σε 1057 παιχνίδια, μόλις στα 349 ξεκίνησε βασικός. Μάλιστα στις τελευταίες επτά χρονιές του ήταν «πενταδάτος» μόνο 10 φορές σε 424 συμμετοχές.

Κάπως έτσι ο ρόλος του 6ου παίκτη που ίσως υιοθετήσει ο Κλέι Τόμπσον, αν εμπνευστεί από τον Μανού Τζινόμπιλι, θα είναι δείγμα της προσαρμοστικότητας και της ωριμότητας του και θα τον βοηθήσει να είναι χρήσιμος στους Γουόριορς με έναν διαφορετικό τρόπο.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0