Basket Talk

Άρης-Προμετέι: Ο «δήμιος» της Εθνικής και δύο... μπομπέρ του Προμηθέα, στον δρόμο του!

Άρης-Προμετέι: Ο «δήμιος» της Εθνικής και δύο... μπομπέρ του Προμηθέα, στον δρόμο του!

Η Προμετέι θα είναι η επόμενη αντίπαλος του Άρη, στη Ρίγα της Λετονίας, στις 5 ή 6 Μαρτίου. Το BN Sports παρουσιάζει στοιχεία της ουκρανικής ομάδας με μεγάλο... ελληνικό ενδιαφέρον!

Ο Άρης ετοιμάζεται να δώσει, σε περίπου ένα μήνα, ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια της σύγχρονης ιστορίας του, κόντρα στην ουκρανική Προμετέι.

Ο «αρχιτέκτονας» του φετινού Άρη είναι αναμφίβολα ο Γιάννης Καστρίτης, ο οποίος χαίρει της αναγνώρισης που του αξίζει. Ο Έλληνας προπονητής, κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων», το Δεκέμβριο του 2018 (πριν φύγει και ξαναγυρίσει). Τι σχέση έχει αυτό με την επερχόμενη αντίπαλο του Άρη, Προμετέι; Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2018, ιδρύθηκε η ουκρανική ομάδα, από τους Βολοντίμιρ Ντουμπίνσκι και Πάβλο Τσούκνο!

Η Ουκρανική ομοσπονδία δέχθηκε με χαρά το νέο αυτό πρότζεκτ. Η Προμετέι στελεχώθηκε από ικανούς και έμπειρους ανθρώπους του ουκρανικού αθλητσμού σε όλα τα πόστα, και γρήγορα πρωταγωνίστησε στο εγχώριο στερέωμα. Ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία και ανέβηκε εύκολα στην πρώτη. Η πρώτη της σεζόν σε αυτήν, διακόπηκε από τον COVID, ενώ η ομάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση. Τη σεζόν 2021-22, κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ από το 2022 αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Λετονίας-Εσθονίας, το οποίο κατέκτησε τη σεζόν 2022-2023, και φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Αρκετοί παίκτες της ουκρανικής ομάδας ίσως είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Δύο από αυτούς έχουν περάσει και από τον Προμηθέα. Πρόκειται για τον πολύ ικανό σκόρερ Τζιάν Κλαβέλ και για τον εξαιρετικό Ουκρανό σουτέρ, Ολεκσάντρ Λίποβι

Ο Ισάφ Σάνον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γηγενείς παίκτες της Προμετέι. Είναι ένας πολύ εκρηκτικός γκαρντ, τον οποίο ίσως κάποιοι να θυμούνται, από τη συνάντηση της εθνικής μας με τους Ουκρανούς στο Ευρωμπάσκετ του 2022. Ο Σάνον ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του (μαζί με τον Μίχαλιουκ) με 16 πόντους, σε εκείνο το παιχνίδι.

Ο προπονητής της Προμετέι, μπορεί με το πρώτο άκουσμα να μην είναι οικείος, αλλά πρόκειται για έναν πραγματικό rival της εθνικής Ελλάδας. Ο Ισραηλινός Ρόνεν Γκίνζμπουργκ είναι ο οδηγός στο... τιμόνι της εκπληκτικής εθνικής Τσεχίας, που μας είχε ταλαιπωρήσει αφάνταστα τα προηγούμενα χρόνια. Αφού μας στέρησε την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 (παρά τη νίκη μας, δεν πήραμε την επιθυμητή διαφορά), βιώσαμε στα χέρια των Τσέχων έναν πραγματικό εφιάλτη στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2021, όπου μας «σκόρπισαν» με 97-72. Η τάξη αποκαταστάθηκε σε ένα βαθμό στο Ευρωμπάσκετ του 2022. Εκεί οι Τσέχοι μας… ξαναέβγαλαν το λάδι, στο νοκ-άουτ παιχνίδι της φάσης των 16, αλλά πήραμε τελικά τη νίκη-πρόκριση με 94-88.

«Αρχιτέκτονας» αυτής τη Τσεχίας ήταν ο Γκίνζμπουργκ, και ηγετικό στέλεχος ο Οντρέι Μπάλβιν. Ο 32χρονος Τσέχος «γίγαντας» ύψους 2.17 είναι και ο πολυτιμότερος παίκτης της φετινής Προμετέι. Μετράει 10.6 πόντους και 9.1 ριμπάουντ ανά αγώνα! Ο Μπάλβιν είναι και ο μοναδικός παίκτης της ομάδας, που έχει πραγματοποιήσει γεμάτη σεζόν στην EuroLeague, τη σεζόν 2018-2019, με τη φανέλα της Γκραν Κανάρια.


Συμμετοχές στην EuroLeague έχει πραγματοποιήσει και ο Ρομπ Γκρέι. Ο Γκρέι ήταν ο ηγέτης της Μονακό, στην κατάκτηση του Eurocup τη σεζόν 2020-21, αλλά δε βρήκε ρόλο στην ομάδα αστέρων που έχτισαν οι Μονεγάσκοι για την EuroLeague.

Η Προμετέι είναι μια ομάδα με πολύ ισορροπημένο rotation. Κανείς από τους υπάρχοντες παίκτες δεν ξεπρνάει τα 24:12 λεπτά συμμετοχής του Μπάλβιν, ενώ άλλοι δέκα παίκτες έχουν διψήφια λεπτά συμμετοχής!

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο 30χρονος γκαρντ Ρόναλντ Μαρτς με 13.3 πόντους.


Σημαντικοί παίκτες που δεν αναφέραμε ως τώρα, είναι επίσης ο 29χρονος Καναδός φόργουορντ Κάλεμπ Αγκάντα, και ο 28χρονος αμερικανός σέντερ Τάι Οντιάσε, που τη σεζόν 2018-2019, αγωνίστηκε στο Λαύριο!


Η ουκρανική ομάδα κατέχει ορισμένα εντυπωσιακά στατιστικά σε ομαδικό επίπεδο στο φετινό Eurocup. Είναι η πέμπτη καλύτερη επίθεση (88.8 πόντοι μέσο όρο), ενώ είναι πρώτη σε συνολικά ριμπάουντ (38.8) και σε τάπες (3.6), σε ολόκληρη τη διοργάνωση!

Αυτά έιναι λοιπόν, ορισμένα στοιχεία «γνωριμίας» με την ομάδα η οποία θα βρεθεί στο δρόμο του Άρη, στο πανέμορφο ευρωπαϊκό ταξίδι του.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0