Basket Talk

Περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτή τη Ρεάλ Μαδρίτης; (video)

Περιμέναμε κάτι διαφορετικό από αυτή τη Ρεάλ Μαδρίτης; (video)

Και στο τέλος κερδίζει πάντα η Ρεάλ, είναι ο απόηχος της επίσκεψης της «Βασίλισσας» στα μέρη μας για τις ανάγκες της «διαβολοβδομάδας» της EuroLeague.

Όταν μιλάμε για την πρωταθλήτρια Ευρώπης γνωρίζουμε από πριν ότι κάθε αναμέτρηση των ελληνικών ομάδων μ’ εκείνη θα είναι αρκετά δύσκολη.

Τόσο ο Ολυμπιακός την Τρίτη (05/12), όσο και ο Παναθηναϊκός AKTOR την Πέμπτη (07/12) «πάλεψαν» και έδειξαν τον ανταγωνιστικό εαυτό τους απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Ισπανοί, όμως, όπως φαίνεται έχουν αυτό που λέμε «μέταλλο», βέβαια έχουν και καταπληκτική ομάδα με φοβερή χημεία, αλλά αυτό χρήζει άλλης ανάλυσης.

Από την στιγμή που οι Μαδριλένοι πατάνε το… πόδι τους σε οποιοδήποτε ξένο γήπεδο, άπαντες καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με σούπερ σταρ. Είναι ο αέρας που αποπνέουν και το κύρος που έχουν αποκτήσει ανά τα χρόνια; Είναι η συνεχής ασφάλεια που περιβάλλει τους παίκτες; Είναι το γεγονός ότι κάθε γήπεδο γεμίζει ασφυκτικά, όταν υποδέχεται την «Βασίλισσα»; Μπορεί να είναι και όλα μαζί.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τον αέρα της νικήτριας πριν από κάθε αναμέτρηση και δικαίως, γιατί αν το καλοσκεφτούμε το μοναδικό «μελανό» σημείο στην πορεία της μέχρι τώρα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση είναι η ήττα στην παράταση με έναν πόντο από τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη. Αλλιώς θα μιλούσαμε για μία αήττητη Ρεάλ εδώ και 13 αγωνιστικές.

Ο Ολυμπιακός ξανά έζησε εποχές Final Four του Κάουνας, αφού από τον περασμένο Μάιο είχε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, άρα ο πήχης και η ανάγκη της «απάντησης» ήταν πολύ ψηλά.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φέρουν όσο γίνεται την Ρεάλ στα μέτρα τους, αλλά πλήρωσαν την αστοχία τους από την αντίστοιχη αδιανόητη ευστοχία των Ισπανών με πρώτο και καλύτερο τον Μούσα (23 πόντοι) και τα τρίποντα – «μαχαιριές» που εξαπέλυε κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου και τον Μάριο Χεζόνια που τον ακολούθησε με double double (18 πόντοι και 10 ριμπάουντ).

Σίγουρα οι Πειραιώτες κατάφεραν να φανούν ανταγωνιστικοί κα να πιέσουν, ειδικά αμυντικά, τη Ρεάλ Μαδρίτης, που όμως στηρίχτηκε στο σουτ της και βγήκε ασπροπρόσωπη από την συνάντησή της με τον Ολυμπιακό (71-77), που «πάλεψε» την διεκδίκηση του ματς μέχρι… τέλους.

Στην συνέχεια αυτής της «διαβολοβδομάδας» της EuroLeague, ούτε ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να εκπληρώσει τον… σκοπό και να «πληγώσει» τη Ρεάλ Μαδρίτης στην επίσκεψή της στην χώρα μας. Μετά τις τέσσερις διαδοχικές νίκες που έδειξαν σημάδια χημείας της ομάδας, ακολούθησαν τρεις σερί ήττες και μάλιστα επίπονες αποδεικνύοντας πως ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά του.

Ο MVP της συνάντησης των Ισπανών με τους «πράσινους» δεν ήταν άλλος από τον παλιό γνώριμο του «Τριφυλλιού», Μάριο Χεζόνια, που αποθεώθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας δίνοντάς τους μάλιστα και την υπόσχεση πως θα επιστρέψει. Δείγμα της στενής σχέσης που έχει αναπτύξει μαζί τους. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 19 πόντους και 4 κλεψίματα δίνοντας το σύνθημα στην «Βασίλισσα».

Βέβαια, κανείς δε μπορεί να πει πως ο Παναθηναϊκός δεν προσπάθησε. Τουναντίον, έπαιξε το τέλειο πρώτο ημίχρονο με τον Κέντρικ Ναν να τα κάνει όλα σε άμυνα και επίθεση, δείγμα της κλάσης του και της πολύ γρήγορης προσαρμογής του στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Αμερικανός γκαρντ που πραγματοποίησε μία βραδιά καριέρας με ένα ονειρικό πρώτο μέρος ολοκλήρωσε το ματς με 24 πόντους και 50% ευστοχία από την περιφέρεια, ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ.

Το αξιοσημείωτο βέβαια, σε αυτή την περίπτωση είναι πως ακόμη και στην φαινομενικά τέλεια εμφάνιση των «πράσινων» κατά τα πρώτα είκοσι λεπτά, με το ΟΑΚΑ να είναι κυριολεκτικά στο… πόδι, πάλι η Ρεάλ κατέληγε να προηγείται ακόμη και για έναν πόντο (46-47). Οι πιο αισιόδοξοι ήλπιζαν η εικόνα του πρώτου μέρους της αναμέτρησης να διατηρηθεί και μετά την ανάπαυλα, αλλά μάταια.

Κάπως έτσι ήρθε το δεύτερο ημίχρονο της… κατιούσας που έβγαλε όλες τις αδυναμίες της ομάδας του Εργκίν Αταμάν στην επιφάνεια. Η δυσκολία στη δημιουργία, τα λάθη και τα ριμπάουντ που τα έψαχνε με το ζόρι ο Παναθηναϊκός ήταν ζητήματα που κλήθηκε να λύσει απέναντι σε μία έμπειρη και δουλεμένη ομάδα που ξέρει πώς να «καθαρίζει» τα παιχνίδια.

Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια το «Τριφύλλι» χάνει στα τελευταία λεπτά ή και δευτερόλεπτα αγώνων που φαινομενικά του «ανήκουν» θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μία παθογένεια.

Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα. Πρώτον, η εμφανής έλλειψη στην θέση «3» που δημιουργεί προβλήματα στο στήσιμο της ομάδας, αν και καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ θα επιστρέψει στο ρόστερ του Αταμάν την Κυριακή (10/12). Και δεύτερον πως όσο κι αν έχουμε κουραστεί να το λέμε και να το γράφουμε, πρόκειται για μία νέα ομάδα που ψάχνει την ιδανική χημεία για να… δέσει, έτσι κι αλλιώς κανείς δεν περιμένει να γίνει το «θαύμα» απέναντι στην έμπειρη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός από αυτή την αναμέτρηση είναι σίγουρα το παράδειγμα του Κέντρικ Ναν που μαθαίνει να προσαρμόζεται γρήγορα και δε φοβάται να παίξει με τη «φωτιά» και να ριχτεί σε κάθε… μάχη δείχνοντας το μεγάλο ταλέντο του και το επίπεδο του. Είναι κρίμα που αυτός ο παίκτης δεν θα κοσμεί για πολύ καιρό ακόμα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, αφού το NBA δεν πρόκειται να τον αφήσει σε ησυχία.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0