Basket Talk

Τελικά έχει δίκιο ο Σακίλ Ο’ Νιλ; Συγκρίνεται ο Μπολ Μπολ με τον Γουεμπανιάμα; (video)

Τελικά έχει δίκιο ο Σακίλ Ο’ Νιλ; Συγκρίνεται ο Μπολ Μπολ με τον Γουεμπανιάμα; (video)

Είναι προφανές πως ο «εξωγήινος» Βίκτορ Γουεμπανιάμα έχει βαλθεί να εξαφανίσει κάθε μέτρο σύγκρισης και κάθε είδους αμφιβολία με τις εμφανίσεις του στο NBA. Βέβαια, υπάρχουν και οι… αμφισβητίες με πρώτο και καλύτερο τον Σακίλ Ο’ Νιλ, όμως και γι’ αυτόν ο Γάλλος σέντερ έχει τις απαντήσεις του.

Ένα παράδοξο debate για μία απίστευτη σύγκριση έχει λάβει χώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε σχέση με το φαινόμενο εκ Γαλλίας, Βίκτορ Γουεμπανιάμα, και τον παίκτη των Σανς, Μπολ Μπολ.

Η «σπίθα» ξεκίνησε από τον Σακίλ Ο’ Νιλ, όταν στην εκπομπή που συμπαρουσιάζει με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ απάντησε με περίσσια σιγουριά στο σχόλιο, ότι παίκτη σαν τον Γουεμπανιάμα δεν έχει ξαναδεί το NBA λέγοντας πως «ναι το όνομά του είναι Μπολ Μπολ».

Βέβαια στην συνέχεια συμπλήρωσε πως ο Γάλλος σέντερ είναι πολύ πιο συνεπής στην απόδοσή του σε σχέση με τον παίκτη των Φοίνιξ Σανς, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιο είναι το κοινό σημείο σύγκρισης των δύο αθλητών; Φτάνει απλώς το ύψος τους για να ευσταθεί η κουβέντα; Ο Μπολ Μπολ συγκριμένα έχει ύψος 2,18 μέτρα, ενώ ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα έχει αγγίξει τα 2.23 μ.

Πάντως, ο ψηλός των Σανς δεν φτάνει πολλές φορές ούτε στο rotation της ομάδας του Φοίνιξ, εν αντιθέσει με το Νο.1 του φετινού ντραφτ, που αποτελεί μια από τις πιο υποσχόμενες προοπτικές του κορυφαίου πρωταθλήματος και οδηγό των  Σπερς.

Βεβαία ακόμη κι αν ο Μπολ Μπολ δυσκολεύεται να βρει τον χώρο του στις ομάδες που αγωνίζεται δεν σημαίνει πως δεν έχει δείξει τις ικανότητές του. Ο 24χρονος γιος του Μανούτ Μπολ μπορεί να σουτάρει, να μπλοκάρει και είναι καλός χειριστής της μπάλας, με αποτέλεσμα αρκετοί να υποστηρίζουν (όπως και ο Σακίλ), πως απλά δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με τον Γουεμπανιάμα, ούτε την ίδια προσοχή από τη λίγκα.

Ακόμα κι αν σε κάποιες περιπτώσεις το στυλ παιχνιδιού των δύο αθλητών εμφανίζει ομοιότητες, όπως και η σωματοδομή τους, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά κι αυτή δεν είναι άλλη από την εξάσκηση. Πέρα από το γεγονός ότι ο Γάλλος ψηλός είναι ταχύτερος με τη μπάλα στα χέρια του και πιο αποτελεσματικός όταν βρίσκεται στο παρκέ, το πάθος του είναι τόσο μεγάλο, που έχει ήδη μετουσιωθεί σε σκληρή δουλειά με το που κατέβηκε στον… πλανήτη NBA.

Ο «Γουέμπι» φρόντισε, λοιπόν, να δώσει από νωρίς τέλος στις συγκρίσεις και να αποστομώσει τον Σακίλ με τον τρόπο που εκείνος ξέρει καλά απλά και μόνο με τις εμφανίσεις του στα πέντε παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Η πρόσφατη αναμέτρηση των Σαν Αντόνιο Σπερς με τους Φοίνιξ Σανς ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για να αναιρεθούν πλήρως τα λεγόμενα του Ο’ Νιλ.

 Ο θηριώδης σέντερ των «σπιρουνιών» ολοκλήρωσε το ματς με double double 38 πόντων, 10 ριμπάουντ και 4 μπλοκ κυριαρχώντας στο παρκέ αλλά αγγίζοντας μάλιστα και ένα ρεκόρ που έχει να φτάσει κάποιος από τις εποχές ποιου άλλου; Μα φυσικά του Σακίλ Ο’ Νιλ.

Περίεργα παιχνίδια παίζει η ζωή και έτσι ο παίκτης, που ο «Big Shaq» αποφάσισε να αμφισβητήσει, ήταν εκείνος που έφτασε το ρεκόρ του. Ο 19χρονος Γάλλος έγινε ο πρώτος rookie στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που συγκεντρώνει τουλάχιστον 85 πόντους, 35 ριμπάουντ και 10 μπλοκ στις πέντε πρώτες αναμετρήσεις του κάτι που έχει να συμβεί απ’ όταν ο Σακίλ διένυε την δική του rookie χρονιά το 1992. 

Ήδη ο Γουεμπανιάμα έχει φροντίσει να χτίσει με γερά… θεμέλια τις εμφανίσεις του έτσι ώστε και ο τελευταίος άπιστος να πιστέψει! Αυτός είναι ο παίκτης που μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε ένα franchise, ένα ταλέντο που κάνει την υπέρβαση αποτελώντας κάτι το μοναδικό στο είδος του. Δεν επαναπαύεται απλά στο μέγεθός του, αντιθέτως προσπαθεί να κυριαρχήσει με κάθε πτυχή του στον μπασκετικό κόσμο.

Δυστυχώς, ενώ ο Μπολ Μπολ αντικατοπτρίζει τις αποχρώσεις του τι θα μπορούσε να είναι, δεν είναι ακόμα αυτό το κάτι, το ξεχωριστό που έχει ο 19χρονος rookie γι’ αυτό και δεν τίθεται καν ζήτημα σύγκρισης. Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα είναι ο καλύτερος παίκτης, τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0