Basket Talk

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 73-69: Στο χέρι και στο... σπίτι του η πρόκριση!

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 73-69: Στο χέρι και στο... σπίτι του η πρόκριση!
Παρότι Σλούκας, Βεζένκοφ και Παπανικολάου έμειναν όλοι μαζί κάτω από τους δέκα πόντους, ο Ολυμπιακός πάλεψε μέχρι τέλους να τελειώσει τη σειρά στην Πόλη, όμως τα τρίποντα του Πιερ τον σκότωσαν. Ο «τελικός των τελικών» την Τρίτη (9/5 στο ΣΕΦ).
Σχετικά Άρθρα
Η πρόκριση για το Final-4 και το Κάουνας θα κριθεί μέσω... ΣΕΦ. Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακός χάρισαν ένα ακόμα ντέρμπι στη σειρά, όμως αυτοί που χαμογέλασαν στο φινάλε ήταν οι Τούρκοι, στέλνοντας την υπόθεση πρόκριση σε 5ο παιχνίδι.

Εμφανώς επηρεασμένη από το «πρέπει» της ξεκίνησε το παιχνίδι η Φενέρμπαχτσε με τον Ολυμπιακό να κλέβει τρεις φορές τη μπάλα και να προηγείται με 5-0. Το αρχικό του προβάδισμα μάλιστα θα μπορούσε να είχε ανέβει κατά δύο ακόμα πόντους αν ο ορεξάτος Αϊζάια Κάνααν ήταν λίγο πιο προσεκτικός σε ένα ανενόχλητο λει-απ.

Οι πάικτες του Ιτούδη όμως διάβασαν καλύτερα την άμυνα των «ερυθρολεύκων», έδωσαν τη μπάλα περισσότερο στον Ντόρσεϊ, βάζοντας στο παιχνίδι και τον Πιερ και απάντησαν με δικό τους 7-0, το οποίο υπήρξε το έναυσμα του 12-7 του 5' με το τρίποντο του Ελληνοαμερικανού. Ο Τόμας Ουόκαπ ο οποίος δεν φοβόταν να πάρει προσπάθειες, ευστόχησε σε μακρινό σουτ για το 12-10 για να ακολουθήσει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Παπανικολάου που έφερε το ματς στο 14 όλα. Το σκορ έμεινε χαμηλά στην πρώτη περίοδο (18-17) με τις δύο ομάδες να δίνουν προτεραιότητα στις άμυνές τους και το κακό μαντάτο για τον Ολυμπιακό να αποτελούν τα δύο φάουλ του Φαλ.
Στην ίδιο ρυθμό συνεχίστηκε και η δεύτερη περίοδος με την είσοδο των ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη να δίνει... ένταση στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Η Φενέρ ήταν πολύ πιο υποψιασμένη στην «καταπολέμηση» του Κώστα Σλούκα με το ματσάρισμα του Χεις πάνω στον Βεζένκοφ να έχει βγει απόλυτα στον Ιτούδη, κρατώντας τον MVP των Πειραιωτών στους δύο μόλις πόντους μετά από 15 λεπτά.
Το δεύτερο φάουλ του Μπλακ, επιστράτευσε από νωρίς τον Τζοέλ Μπόλομπόι, ο οποίος πέρασε στο παρκέ με μόλις 6 λεπτά στις... πλάτες του στα προηγούμενα τρία παιχνίδια των playoffs. Και εκείνος έδειξε με το... καλημέρα πως ήταν έτοιμος. Πάλεψε, έβαλε το κορμί του έκανε ένα εντυπωσιακό alley oop κάρφωμα, δίνοντας τις δικές του... μάχες (θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να προσπαθήσει να τελειώσει εκείνος τη φάση).
Ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε καλά τη μπάλα αλλά δεν έβρισκε τα ελέυθερα σουτ (3/13). Το γεγονός αυτό έδινε στους Τούρκους αυτοπεποίθηση και στον Έντουαρντς την ευκαιρία να «λάμψει». Ο Αμερικανός βιρτουόζος δεν φοβόταν να πάει μέχρι τέλους και με έξι δικούς του πόντους (και δύο του Πιερ), έβαλε μπροστά τα «καναρίνια» μετά από ώρα (30-27), αναγκάζοντας τον κόουτς Μπαρτζώκα να καλέσει ταιμ άουτ.
Ο Έντουαρντς συνέχισε τον... χαβά του (32-27), όμως οι Πειραιώτες φρόντισαν να καλύψουν τη μικρή διαφορά μέχρι την ανάπαυλα. Ο ΜακΚίσικ παρά τις άστοχες προσπάθειές του από το τρίποντο, δεν φοβήθηκε τον Μότλει για το 32-29, με τον Κάνααν να ισοφαρίζει σε 32 όλα με τρίποντο και τον Μπολομπόι με 1/2 βολές να διαμορφώνει το 32-33 του πρώτου ημιχρόνου.

Παρόλο που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έβαλε μπροστά με την πρώτη επίθεση της τρίτης περιόδου, η Φενέρμπαχτσε έβλεπε αποκλειστικά την... πλάτη του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος αυτής. Οι Πειραιώτες έβρισκαν καλές επιλογές πότε με τον Φαλ και πότε με τον Ουόκαπ, με τον Παπανικολάου να... οργώνει στην άμυνα. Με τον Βεζένκοφ... εξαφανισμένο, και τους Φαλ, Ουόκαπ με τρία φάουλ, ο Κάνααν ήταν αυτός που πήρε τους «ερυθρόλευκους» στις πλάτες του και με έξι δικούς του πόντους κρατούσε μονίμως μπροστά στο +3 και στο +5 την αρμάδα του Μπαρτζώκα (44-49, 27'). Όλα αυτά όμως μέχρι ο Γκούντουριτς να πάρει ένα επιθετικό φάουλ από τον Μπλακ και να αφυπνίσει την κερκίδα.

Από εκεί και πέρα η Φενέρ έτρεξε ένα δικό της 10-0 με δύο τρίποντα του Χέις-Ντέιβις σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο με την Ulker Sports Arena να «φλέγεται» και τους Τούρκους να προσπερνούν μετά από ώρα στο 54-49. Ο Ολυμπιακός έχασε τη μικρή διαφορά που με κόπο είχε χτίσει εξαιτίας των δικών του λαθών, χάνοντας το... μυαλό του στην επίθεση.
Οι Πειραιώτες όμως δεν τα έχασαν και παίρνοντας και πάλι ρυθμό από την άμυνά τους, έφεραν το ματς στα ίσα (56-56 στο 34΄) με το καλάθι και φάουλ του ΜακΚίσικ και προσπέρασαν με δική του... επέλεση (56-58).

Κάθε φορά όμως που ο Ολυμπιακός επιχειρούσε να... ξεμακρύνει έβρισκε τοίχο. Οι αλλαγές των Πειραιωτών στην άμυνα άφηναν δύο δυτερόλεπτα στον Πιερ και εκείνος τον «πλήγωσε» με δύο εύστοχα τρίποντα (61-67). Ο Φαλ μείωσε στους 4 (67-63), όμως ο Ντόρσεϊ επανέφερε τη διαφορά στους επτά με μακρινό σουτ (70-63). 

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ δεν πέταξε λευκή πετσέτα (70-66), ο «καυτός» Πιερ βρήκε και πάλι στόχο (73-66), όμως ο «Σακ» δεν έλεγε να παραιτηθεί (73-69). Στην τελευταία επίθεση ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» ολιγώρησαν, Ουόκαπ και Φαλ έκαναν το λάθος και η πρόκριση στο Κάουνας θα περάσει μέσω... ΣΕΦ.
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 32-33, 48-49, 73-69
Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0