Basket Talk

EuroLeague, κανονική περίοδος: Η… ελεύθερη πτώση των Αρμάνι, Εφές, Μπάγερν και τα άλματα των Ζαλγκίρις και Φενέρ!

EuroLeague, κανονική περίοδος: Η… ελεύθερη πτώση των Αρμάνι, Εφές, Μπάγερν και τα άλματα των Ζαλγκίρις και Φενέρ!

Μετά τον «μαραθώνιο» 34 αγωνιστικών, η κανονική περίοδος της EuroLeague ολοκληρώθηκε με αντίρροπα συναισθήματα. To BN Sports λοιπόν βάζει σε διαδικασία σύγκρισης τις ομάδες και καταλήγει. Κάθε πέρυσι και καλύτερα ή χειρότερα;

Σχετικά Άρθρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Οκτωβρίου του 2022 όταν σε ΟΑΚΑ και Αστρομπάλ η EuroLeague της σεζόν 2022-23 έκανε τζάμπολ. Μετά από μία διαδρομή διαρκείας λοιπόν και το πέρας 34 στροφών, η κανονική διάρκειας αυτής έλαβε τέλος λίγες μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και οι δεκαοκτώ ομάδες μπορούν να κάνουν το… ταμείο τους. Όλα αυτά σε μια αγωνιστική περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς περιορισμούς ελέω Covid-19 και χωρίς τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων μεσούσης της σεζόν.

Ένας ζωντανός οργανισμός λοιπόν για να καταλάβει που βρίσκεται, κοιτάζει το πρόσφατο παρελθόν. Μία σύντομη αναδρομή εκεί, αρκεί για να συνειδητοποιήσει κατά πόσο το μοντέλο βαδίζει σε… ισχυρές βάσεις ή θέλει επιδιορθώσεις, προσαρμογές. Φυσικά οι συνθήκες δεν είναι πάντα ίδιες, ωστόσο «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» και κάνουν τον απολογισμό τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, κοιτάζοντας την κάθε φάση ξεχωριστά και βάσει αυτού, μοιράζονται τα συγχαρητήρια ή πέφτουν οι «καμπάνες».

Ως εκ τούτου και με την κανονική διάρκεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να έχει μπει ήδη στο… ντουλάπι της ιστορίας, το BN Sports συγκρίνει τις πορείες των 18 ομάδων σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Από τα άλματα της Ζαλγκίρις και της Φενέρμπαχτσε καθώς και την ηχηρή επιστροφή της Παρτιζάν, μέχρι την… ελεύθερη πτώση των Αρμάνι, Μπάγερν και Εφές. Μεταξύ αυτών και οι σταθερές Μακάμπι και Μπασκόνια που έμειναν στα ίδια.

Αυτοί που εκτοξεύτηκαν

Τη μεγαλύτερη άνοδο των μετοχών τους κατέγραψαν αναμφισβήτητα οι Ζαλγκίρις και Φενέρμπαχτσε. Παρότι τερμάτισαν στις δύο τελευταίες θέσεις της 8αδας με τους Τούρκους να… φλερτάρουν μέχρι και τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια της διοργάνωσης εκεί που διεκδικούσαν με αξιώσεις το πλεονέκτημα έδρας, η βελτίωσή τους ως προς την τελική κατάταξη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο, τα «καναρίνια» άφησαν πίσω τους την… εφιαλτική περασμένη χρονιά (ρεκόρ 10-18) και επανήλθαν στα playoffs, αν και οριακά. Από την άλλη οι Λιθουανοί οι οποίοι είχαν τερματίσει στον «πάτο» της βαθμολογίας την περίοδο 2021-22 (8-20), σημείωσαν παραπάνω από διπλάσιες νίκες. Και εκεί που οι περισσότεροι τους είχαν ξοφλημένους πριν αρχίσει η σεζόν, πήραν ένα από τα εισιτήρια των playoffs.

Φυσικά, άκρως εντυπωσιακό ήταν το comeback της Παρτιζάν στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι… πλούσιοι γείτονες που είχαν την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε αυτήν την κανονική περίοδο, παρότι μπήκαν στη διοργάνωση με wild card και ξεκίνησαν μουδιασμένα, πρόλαβαν το «τρένο» των προημιτελικών, απέχοντας μόλις μία νίκη από το πλεονέκτημα της έδρας.

Οι…εκκωφαντικές βουτιές

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι Αρμάνι Μιλάνο, Εφές Ανατολού και Μπάγερν Μονάχου. Παρότι οι τραυματισμοί και οι απουσίες τους έπληξαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και αν μη τι άλλο επηρέασαν την έκβαση, οι τρεις τους τέθηκαν πολύ νωρίς εκτός της διεκδίκησης μιας θέσης στην 8αδα.

Οι Τούρκοι ήταν φυσικά οι πρωταθλητές Ευρώπης και από τα πρώτα φαβορί για τον τίτλο ενώ και οι Ιταλοί, οι οποίοι την περασμένη περίοδο είχαν καταλάβει την 3η θέση της βαθμολογίας, είχαν από τα ακριβότερα ρόστερ της διοργάνωσης. Απογοητευτική ήταν η εξέλιξη και για τη Μπάγερν Μονάχου καθώς οι Βαυαροί από την 8η θέση και την… μάχη με τη Μπαρτσελόνα τέτοια εποχή πέρυσι, σε κανένα σημείο της τρέχουσας σεζόν δεν έδειξαν ικανοί για κάτι ανάλογο.

Οι σταθεροί και αμετάκλητοι

Τέλος εκτός του θετικού και του αρνητικού πρόσημου, υπάρχει και το μηδέν. Οι ομάδες εκείνες δηλαδή που στο τέλος της διαδρομής, όσο και αν έδειχναν πως θα είχαν καλύτερη ή χειρότερη μοίρα, δεν μετακινήθηκαν.

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται οι Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπασκόνια. Οι Ισραηλινοί με μεγάλο «όπλο» την έδρα τους (ρεκόρ 12-2 εκεί) τερμάτισαν ξανά στα πρόθυρα της 4αδας (5η θέση) ενώ οι Βάσκοι ήταν και πάλι εκείνοι που έχασαν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια στο… νήμα (9η θέση). Ότι δηλαδή συνέβη και την χρονιά 2021-22.

Πιο αναλυτικά τα πάνω-κάτω σε σχέση με την περασμένη σεζόν

Ομάδα

Πέρυσι

Φέτος

Διαφορά

Ολυμπιακός

2ος

1ος

+1

Μπαρτσελόνα

1η

2η

-1

Ρεάλ Μαδρίτης

4η

3η

+1

Μονακό

7η

4η

+3

Μακάμπι

5η

5η

-

Ζαλγκίρις

15η

7η

+8

Φενέρμπαχτσε

12η

8η

+4

Μπασκόνια

9η

9η

-

Ερυθρός Αστέρας

11ος

10ος

+1

Εφές

6η

11η

-5

Αρμάνι Μιλάνο

3η

12η

-9

Μπάγερν Μονάχου

8η

15η

-7

Άλμπα Βερολίνου

10η

16η

-6

Παναθηναϊκός

13ος

17ος

-4

Βιλερμπάν

14η

18η

-4

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0