Basket Talk

Οι σταρ του WNBA ζητάνε από τη FIBA «δικαίωση» για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στα κορίτσια της U18 του Μάλι

tags :
Οι σταρ του WNBA ζητάνε από τη FIBA «δικαίωση» για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στα κορίτσια της U18 του Μάλι
Στο πλευρό των εφήβων αθλητριών από το Μάλι που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στέκονται οι μπασκετμπολίστριες του WNBA ζητώντας να ερευνηθεί εκτενώς το θέμα.

Μετά από δύο χρόνια που βρίσκεται στο «συρτάρι» υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης εφήβων αθλητριών στο Μάλι, διάσημες μπασκετμπολίστριες από το WNBA πήραν την πρωτοβουλία να καταδικάσουν το γεγονός φανερώνοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα εξάλειψης τέτοιων γεγονότων.

Το 2021 ξεκίνησε μία ανεξάρτητη έρευνα κατευθυνόμενη από τη FIBA για να διαπιστωθεί αυτό που ονομάζεται «θεσμοθετημένη αποδοχή της σεξουαλικής παρενόχλησης» εντός της Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης του Μάλι μέσω εκφοβισμού και εκβιασμού. O Αμάντου Μπάμπα, προπονητής των αθλητριών της ομάδας Under 18 είχε κατηγορηθεί τότε για σεξουαλική κακοποίηση ενάντια στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ.

Η FIBA οφείλει να αναλάβει δράση ώστε οι αθλήτριες από το Μάλι να μην υποστούν ξανά τέτοιου είδους βία και να προστατευτούν οι επόμενες νεαρές αθλήτριες. Κορυφαίες παίκτριες όπως η Μπρεάννα Στιούαρτ, η Ελίζαμπεθ Ουίλιαμς και η Νέκα Ογκουομίκε εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καταγγέλουσες και όλους όσους αντιμετωπίζουν παρενόχληση και βία στον αθλητισμό αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον πρόεδρο της FIBA που από το 2019 είναι ο Χαμάνε Νιάνγκμε καταγωγή από το... Μάλι λ'εγοντας πως μονο τυχαιο δεν ειναι οτι η παγκοσμια ομοσπονδία δεν έχει αναλάβει ακόμη δράση για το σημαντικό αυτό θέμα.

«Οι παίκτριες της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών στέκονται δίπλα στις ταλαντούχες παίκτριες που έχουν υποφέρει πολύ από τα χέρια προπονητών, στελεχών και ηγετών του μπάσκετ που υποτίθεται ότι τις προστάτευαν», δήλωσε η Τέρι Τζάκσον εκτελεστική διευθύντρια του WNBPA. «Δεν υπάρχει χώρος για σεξουαλική βία ή διακρίσεις οποιουδήποτε είδους στο παιχνίδι του μπάσκετ. Θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τις φωνές μας έως ότου κάθε αθλητής να είναι ασφαλής από τους κακοποιητές και τα συστήματα που τους επιτρέπουν».

Παρόλο που η FIBA έχει λάβει μέτρα και έχει δημιουργήσει ένα Συμβούλιο Προστασίας, δεν είναι ακόμη σαφές πώς οι αθλητές μπορούν να καταγγείλουν αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να οδηγηθούν στη δικαίωση. Από τότε βέβαια που οι αθλητές στο Μάλι και την Κένυα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στον σεξουαλική εκβιασμό που η FIBA δεν φαίνεται να έχει αναλάβει ενεργό δράση. Επιστολές και συστάσεις από το WNBPA και την Sport & Rights Alliance που αναφέρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με όσα έχουν καταγγελθεί δεν έχουν απαντηθεί ποτέ και πλέον η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης καλείται να λάβει θέση και να βρει λύση για το ζήτημα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0