Basket Talk

Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός 74-64 : Πνίγηκε σε μια... κουταλιά νερό!

Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός 74-64 : Πνίγηκε σε μια... κουταλιά νερό!
Ο Παναθηναϊκός θυμήθηκε στο τελευταίο 7λεπτο τις παθογένειές του και αδίκησε την προσπάθειά του στο πλαίσιο της 20ης Αγωνιστικής της Euroleague, μένοντας για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός έδρας χωρίς νίκη (74-64). Το «τριφύλλι» ήταν και πάλι ανορθόδοξο στη Μπολόνια, έκανε πολλά λάθη, στηρίχθηκε στις ατομικές του εμπνεύσεις και ηττήθηκε από τη σκληροτράχηλη και σαφώς πιο δημιουργική (22/11 ασίστ), Βίρτους.
Σαν να έχει μπει η ταινία σε επανάληψη και δείχνει τις ίδιες σκηνές κάθε εβδομάδα είναι η κατάσταση στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Η αρμάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς δεν μπόρεσε ούτε στη Μπολόνια, την οποία είχε να επισκεφθεί από το αλησμόνητο 2002, να στηριχθεί στο ομαδικό στοιχείο με μεγάλη διάρκεια και παρά την μεγάλη προσπάθεια του Ουόλτερς, την καλή άμυνα της τρίτης περιόδου και την κάκιστη απόδοση του καθοριστικού Μίλος Τεόντοσιτς για μεγάλο διάστημα (7 λάθη), θα φτάσει τους δύο μήνες χωρίς εκτός έδρας νίκη στη Euroleague. Μέσα σε 5,5' δέχτηκε σερί 14-0 στο τέλος, σαν να τρόμαξε να κερδίσει.
ΤΟ ΜΑΤΣ
Τα ίδια... Παντελάκη μου τα ιδια Παντελή μου θύμιζε η κατάσταση επιθετικά για τον Παναθηναϊκό στην έναρξη του παιχνιδιού, με τους «πράσινους» να στηρίζονται στις ατομικές πρωτοβουλίες. Αμυντικά, τη ζημιά έκανε ο ορεξάτος Σενγκέλια, ο οποίος χτυπούσε κάθε αδυναμία του Ουίλιαμς και αποτελούσε μόνιμη απειλή (7 πόντοι, 3 ασίστ). Έτσι, το 12-9 έγινε γρήγορα γρήγορα 18-9 και από πολύ νωρίς βρέθηκε να κυνηγάει διαφορές το «τριφύλλι».
Με καλάθι και φάουλ μάλιστα του Μπάκο, η Βίρτους ανέβηκε στο +12 (23-11, 11') και λίγο αργότερα στο +14 (27-13). Την ίδια στιγμή ο Μπέικον τα... έσπαγε και πάλι σε πρώτο ημίχρονο με την ελληνική ομάδα να δείχνει λες και είχε παραιτηθεί από τόσο νωρίς. Το ταιμ αουτ του Μαυροβούνιου και η αλλαγή σχήματος στην πεντάδα έφερε μία αντίδραση με 2/2 τρίποντα (27-19) ωστόσο χρειάζονταν πολύ περισσότερα για να αλλάξει η εικόνα. Οι φίλοι των «πρασίνων» έκαναν ό,τι περνούσε από τη... φωνή τους αλλά έπρεπε να αλλάξουν πολλά στο δεύτερο μέρος.
Και άλλαξαν εν πολλοίς είναι η αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός ανέβασε κατά πολύ την πίεση στην άμυνά του, ανάγκασε τον Μίλος Τεόντοσιτς να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και... εκγλώβισε τα επιθετικά ατού της Βίρτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό καθοδηγητή Νέιτ Ουόλτερς, γύρισαν το «διακόπτη» και το 52-41 του 26' έγινε 55-51 με το τρίποντο του Πονίτκα (30') και οι «πράσινοι» μπήκαν και πάλι στη διεκδίκηση του ματς.

Η έναρξη της τέταρτης περιόδου ήταν σαν συνέχεια του τρίτου δεκαλέπτου. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν αυτοπεποίθηση και τα ψυχικά αποθέματα να καλύψουν στο απόλυτο τη διαφορά. Μάλιστα στο 33' πέρασαν και μπροστά με το τρίποντο του Πονίτκα (55-57) στο πρώτο προβάδισμα του «τριφυλλιού» μετά το 3-5 του 2'. Κάπου εκεί όμως επέστρεψαν οι παθογένειες και ήρθε το μπλακ άουτ. 

Η επιστροφή του σαφώς πιο ήρεμου και διαβασμένου Τεόντοσιτς βοήθησε τη Βίρτους να... ξεκολλήσει και να τρέξει ένα 12-0 (67-57, 37'). Στο ίδιο διάστημα οι αθλητές του Ράντονιτς έχασαν το μυαλό τους, έπαιρναν τα σουτ μετά από ντρίμπλα και αδίκησαν τους εαυτούς τους. Χαρακτηριστική μία φάση στον αιφνιδιασμό που έφευγαν 4 με 1 και ο εκνευριστικά άστοχος σήμερα Μπέικον, «έσπασε» τη μπάλα πίσω στο Λι και εκείνος σούταρε έξω από τη γραμμή των 6.75.
Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός «έφαγε» 14 αναπάντητους πόντους σε 5,5', έχοντας 0/7 σουτ και κάνοντας δύο εύκολα λάθη. Εκεί που έδειχνε να είχε πάρει εκείνος το... πάνω χέρι, σαν να τρόμαξε να κερδίσει, μην μπορώντας να διαχειριστεί τη σκέψη πως δεν απέχει πολύ από το σημαντικό διπλό. Και κάπου εκεί τελείωσε και η... σεμνή τελετή.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 43-30, 55-51, 74-64

Δείτε το Στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0