Basket Talk

Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 67-81: Σίγησε το... Κάουνας θυμίζοντας πάλαι ποτέ εποχές!

Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 67-81: Σίγησε το... Κάουνας θυμίζοντας πάλαι ποτέ εποχές!
Η αήττητη εντός έδρας, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (2/12) Ζαλγκίρις, βρήκε το... δάσκαλό της στο πρόσωπο του εξαιρετικά διαβασμένου Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν την καλύτερή τους φετινή εμφάνιση και έφυγαν με ένα σπουδαίο διπλό από τη Λιθουανία (67-81), έχοντας τον Ουίλιαμς και πάλι σε «οργιώδη» κατάσταση. Το «τριφύλλι» έφτασε τις τρεις σερί νίκες στη διοργάνωση και πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ντέρμπι... αιωνίων (5/12, 19:30).
Η αποστολή του Παναθηναϊκού ελλόχευε πολλούς κινδύνους και το απόρθωτο, έως το βράδυ της Παρασκευής (2/12), «κάστρο» της Ζαλγκίρις φανέρωνε από μόνο του βαθμό δυσκολίας. Παρά ταύτα οι «πράσινοι» ήταν σχεδόν... αψεγάδιαστοι και με φόρα από το 2/2 της «διαβολοβδομάδας» και έναν απίθανο Ουίλιαμς (κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό με δικούς του 14 από τους 16 πόντους της ομάδας), έφυγαν με τεράστια νίκη από το Κάουνας, στη μάχη της οκτάδας. 
Το ματς 
Οι «πράσινοι» έκαναν ένα τέλειο πρώτο ημίχρονο, όντας εξαιρετικά διαβασμένοι στην άμυνα και αρκετά εύστοχοι στην επίθεση. Αν και στα πρώτα 4 λεπτά, οι δύο ομάδες έβρισκαν σκορ με το... σταγονόμετρο (4-6), ο Παναθηναϊκός πήρε μπρος και δεν ελεγε να τραβήξει «χειρόφρενο». Οι παίκτες του «διακοσάρη» στην Ευρωλίγκα Ράντονιτς, έτρεξαν ένα επιμέρους 2-12 (6-18) σε μόλις τρία λεπτά, «πυροβολώντας» είτε από μέση είτε από μακρινή απόσταση και έδειξαν νωρίς νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους.
Το ταιμ-άουτ του Μαυροβούνιο λειτούργησε ευεργετικά στην προσπάθεια των Λιθουανών να επιστρέψουν (11-18) και το «τρυφύλλι» με άλλο ένα σερί, έκλεισαν την πρώτη περίοδο προηγούμενο με 13-27, στο καλύτερο του φετινό δεκάλεπτο.
Η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στη δεύτερη περίοδο. Οι «πράσινοι» έμοιαζαν με.. καμικάζι, έβαζαν τα χέρια τους στη μπάλα και είχαν βάλει δύσκολα στα ατού της Ζαλγκίρις. Μονάχα ο Έβανς μπορούσε να τους απειλήσει με μία κάποια συνέπεια, κάνοντας μέχρι και τη Zalgirio Arena να... σιγήσει. Επιθετικά ο Παναθηναϊκός δεν ήταν το ίδιο εύστοχος ωστόσο η υποδειγματική του άμυνα του έδιναν «αέρα» στα πρόθυρα των 20 πόντων (16-34, 12', 20-38, 15'). Όταν η αρμάδα του Μακσβίτις έδειξε και πάλι σφυγμό (25-38), ο Ράντονιτς ήταν εκεί για να τον σταματήσει με καθοριστικό ταιμ άουτ και να πάνε οι δύο ομάδες στην ανάπυλα με 28-44, σε ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος για τους φιλοξενούμενους.

Η Ζαλγκίρις έιναι μία καλοδουλεμένη ομάδα, η οποία δεν τα παρατά έυκολα και ήταν δεδομένο πως θα αντιδράσει. Αυτό το έπραξε με μία αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μέρος, ασχέτως αν δεν ήταν αρκετό. Οι Λιθουανοί αν και βρέθηκαν να κυνηγούν από το -18 (36-54, 25'), έτρεξαν ένα 12-0 και έριξαν μετά από πολύ ώρα τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή, χάρις κυρίως στους Έβανς και Χέιζ. Ο απίθανός όμως Ουίλιαμς κράτησε αντίσταση (14 από τους 16 πόντους του Παναθηναϊκού στην τρίτη περίοδο), αν και η Ζαλγκίρις έδειχνε να φέρνει το ματς στα μέτρα της (53-60, 30΄).
Οι Λιθουανοί πλησίασαν κι' άλλο (58-62, 31') και έβαλαν... φωτιά στη Zalgirio Arena, όμως μέχρι εκεί ήταν. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε και πάλι άμυνα, πίεσε τη μπάλα, βρήκε πόντους και από άλλους παίκτες του και με το τρίποντο του μεγάλου του πρωταγωνιστή αισθάνθηκε και πάλι μεγάλο φαβορί (65-75, 37'). Οι γηπεδούχοι τα είχαν... χαμένα, όντας μπλεγμένοι στην αυτοθυσία των παικτών του Ράντονιτς, ο οποίος παίρνει πολύ υψηλό βαθμό στο «διάβασμα» του παιχνιδιού.

Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» πήραν ένα εμφατικό διπλό, ανέβηκαν στο 5-6 και βρίσκονται στα.. πρόθυρα της οκτάδας για πρώτη φορά στη σεζόν. Αντίθετα, αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα για τη Ζάλγκιρις, η οποία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την ελληνική άμυνα.
Τα δεκάλεπτα: 13-27, 28-44, 53-60, 67-81

Το στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0