Basket Talk

Μπάσκετ στη Μογγολία: Ταξίδι στην (άλλη) άκρη της γης! (video)

Μπάσκετ στη Μογγολία: Ταξίδι στην (άλλη) άκρη της γης! (video)

Το μογγολικό πρωτάθλημα ή αλλιώς, από φέτος, The League κάνει… τζάμπολ και ο Βασίλης Φραγκιάς, σαν άλλος Ιούλιος Βερν, ετοιμάζεται να ζήσει για δεύτερη χρονιά την εμπειρία. Μόνο που πλέον δεν βαδίζει στο άγνωστο μιας και το… προϊόν στα «άδυτα» της Ασίας βρίσκεται σε ραγδαία αναβάθμιση και οι επενδύσεις του ζάμπλουτου ιδιοκτήτη των Ερντενέτ Μάινερς, κινούνται σε πρότυπα NBA.

Να βγάλει «ρίζες» στις στέπες της Μογγολίας, εκεί που δε φυτρώνει τίποτα, πάει ο Βασίλης Φραγκιάς. Το ταξίδι του στην Άγρια… Ανατολή ξεκίνησε με την έλευση του 2022 και ένα μήνα πριν «βγει» και αυτό το έτος, ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός βρίσκεται ακόμα στην (άλλη) άκρη της γης. Πλέον όμως δεν οδεύει στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Έχει βιώσει πράγματα και καταστάσεις, πρωτόγνωρα σίγουρα για όσους αρκούνται στα τετριμμένα. Και ο μπασκετικός βίος του Φραγκιά, μόνο τετριμμένος δεν είναι.
0e8525fa3604e0c88b71966484b1e38d_XL.jpg

Και οι άνθρωποι της Ερντενέτ Μάινερς όμως έχουν πάρει μία γερή… γεύση από το τι εστί ο, αν μη τι άλλο, κοσμογυρισμένος Έλληνας κόουτς. Είναι ο άνθρωπος που τους έβαλε στον «άγονο» μπασκετικό χάρτη της χώρας. Εκείνος ο οποίος με την ευρωπαϊκή του αύρα και τεχνογνωσία, έκανε τους «ανθρακωρύχους» τη δεύτερη δύναμη της χώρας, στο μικρό διάστημα ζωής τους. Και αυτό οι άνθρωποι του Ερντενέτ και κυρίως ο πρόεδρος της ομάδας, δεν το ξεχνούν.



O ζάμπλουτος, ιδιοκτήτης ορυχείου λιγνίτη και ιδιοκτήτης του συλλόγου, έφτιαξε ένα απίστευτο γήπεδο, ένα πραγματικό «κόσμημα», όχι μόνο για τα δεδομένα του αθλήματος στη χώρα αλλά ακόμα και για τη… Μέκκα της πορτοκαλί «θεάς», τις ΗΠΑ.
IMG-4b3671f7b07ba1a0a4b888af0c74498b-V.jpg

Εκτός αυτού όμως, αγόρασε και ένα τετραώροφο «γιγάντιο» κτίριο για τις ανάγκες της ομάδας, μεταξύ των οποίων και προπονητήριο με όλες τις ανέσεις. Από αίθουσες γυμναστικής και ελευθέρων βαρών μέχρι τα γραφεία του συλλόγου, όλα πλέον συστεγάζονται στο νέο σπίτι της Ερντενέτ Μάινερς. Οι επιρροές όμως από την… αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δεν σταματούν εκεί. Μετά την περιοδεία-προετοιμασία στην Ευρώπη και το Βελιγράδι, οι «ανθρακωρύχοι», που έχουν και τον Πεντάρβις Ουίλιαμς, πρώην παίκτη της Βίρτους, στο ρόστερ τους, έκαναν επίσημη φωτογράφιση και ασχολήθηκαν με την… εικόνα της ομάδας, τα υπεραπαραίτητα πλέον social media. Μέχρι που έφτιαξαν και βίντεο παρουσίασης ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου που ξεκινά σήμερα (1/12). Κι’ αν όλα αυτά φαντάζουν αυτονόητα στα μέρη μας, εκεί είναι Μογγολία και μέχρι πρότινος αποτελούσαν… όνειρα θερινής νυκτός.

Η εξέλιξη όμως δεν ήρθε μόνο στους Ερντενέτ Μάινερς. Ολόκληρη η μογγολική λίγκα, ή επισήμως «The League», κάνει άλματα προόδου στην προσπάθειά της να κεντρίσει το ενδιαφέρον και εκτός των τειχών της. Να γίνει δηλαδή ένα εξαγώγιμο «προϊόν», με ανοιχτά σύνορα. Και πως θα συμβεί αυτό; Μα φυσικά, με ανθρώπους που γνωρίζουν το άθλημα, βλέπε Φραγκιάς, ισχυρούς σπόνσορες και την αρωγή του NBA. Το οποίο το καλοκαίρι, βλέποντας την εκτόξευση του ενδιαφέροντος του κόσμου, έριξε για πρώτη φορά μια ματιά σε αυτήν την… απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη, διοργανώνοντας camp υπό την αιγίδα του στην πρωτεύουσα, Ουλάν Μπατόρ.

Μπάσκετ στη Μογγολία λοιπόν. Μπορεί να ακούγεται σαν… ανέκδοτο αλλά περισσότερο μοιάζει με παραμύθι. Μια ιστορία που προσπαθεί συνεχώς να προσεγγίσει το σήμερα και κάπου στο εξώφυλλο έχει και ένα ελληνικό όνομα. Αυτό του Βαγγέλη Φραγκιά, στην 2η έκδοσή του.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0