Basket Talk

Κέβιν Πάνγκος: Η… κατάρα ενός αρτίστα! (video)

Κέβιν Πάνγκος: Η… κατάρα ενός αρτίστα! (video)

Η γκαντεμιά ζήλεψε τα… ταλέντα του και του χτύπησε για μία ακόμα φορά την «πόρτα». Ο χαρισματικός Κέβιν Πάνγκος μπαίνει στα… πιτ για δύο μήνες, σε μια κατάσταση που δυστυχώς για εκείνον αλλά και τους αγνούς λάτρεις της πορτοκαλί «θεάς», έχει ξαναβρεθεί.

Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως: «Κανένας δεν επιστρέφει ποτέ ο ίδιος». Είναι άλλοι που λένε ότι: «Είχε το χρόνο να το δουλέψει μέσα του, να πεισμώσει και να βελτιώσει το παιχνίδι του». Σίγουρα όταν πιέζεις συνεχώς το σώμα σου και το εκθέτεις σε… διάφορους κινδύνους και την «κακιά την ώρα», αργά η γρήγορα θα έρθει και ο τραυματισμός. Όπως και να έχει, η αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι πισωγύρισμα για έναν αθλητή και ο Κέβιν Πάνγκος το γνωρίζει καλά αυτό.

Δεν έφτανε η κάκιστη, αγωνιστικά και πνευματικά, κατάσταση που βρίσκεται η Αρμάνι. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι τραυματισμοί των Σιλντς, Μπάρον, Ντατόμε και Πάνγκος πλέον και το… γλυκό ήρθε και έδεσε.

Οι φόβοι του Ετόρε Μεσίνα και όλων στο Μιλάνο επιβεβαιώθηκαν. Η Αρμάνι Μιλάνο καλείται να.. ανακάμψει και να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» χωρίς τη συνεισφορά του Κέβιν Πάνγκος. Οι εξετάσεις έδειξαν πως ο Καναδός πόιντ γκαρντ υπέστη μερική ρήξη οπίσθιου χιαστού στο δεξί του γόνατο και θα απουσιάσει τουλάχιστον για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Μία δυσάρεστη εξέλιξη για τον… εγκέφαλο, και μάλιστα με υψηλό IQ, της ιταλικής ομάδας.

To χόκεϊ, ο Νας και το Γιουγκοσλάβικο DNA

Ο Κέβιν Πάνγκος αποτελεί έναν συγκερασμό του χαρισματικού, μπασκετικά, γονιδίου εκ Γιουγκοσλαβίας με την Καναδική συγκέντρωση και προσήλωση. Οι παππούδες του 30χρονου παρά δύο μήνες, γκαρντ μετακόμισαν από την περιοχή της σημερινής Σλοβενίας στην βόρεια αμερικανική ήπειρο και ο ίδιος παρότι αποτελεί Βαλκάνιο τρίτης γενιάς, έχει τη… μπασκετική χάρη στο αίμα του.

Όπως συμβαίνει με πολλά από τα παιδιά της πατρίδας του, αρχικά ασχολήθηκε με το χόκεϊ επί πάγου. Ευτυχώς όμως για όλους, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και αφοσιώθηκε στην «πορτοκαλί θεά». Φυσικά και είχε πρότυπο τον Στιβ Νας μεγαλώνοντας, οι επιδόσεις του οποίου και τα πεπραγμένα του, αποτελούσαν κίνητρο για τον νεαρό τότε Κέβιν.

Στο Γκονζάγκα έδειξε μέρος των ικανοτήτων του, έκανε γνωστό το όνομά του στην αμερικανική υφήλιο και έγινε ο πρώτος σε εκτελεσμένα τρίποντα στην ιστορία του κολλεγίου του. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να συμπεριληφθεί στο draft του 2015. Κάπως έτσι, μάζεψε τα… ταλέντα του και κίνησε για άλλες, πιο φιλόξενες για εκείνον και τις ικανότητές του, πολιτείες. Η ευρωπαϊκή ήπειρος και η Γκραν Κανάρια τον υποδέχθηκαν με «ανοιχτές αγκάλες» και Πάνγκος φανέρωσε με το… καλημέρα ένα μέρος του μεγαλείου του.
2013-03-22-gonzaga-16_9.webp

Τα… θαυμαστά του καλή και η πρώτη «κατραπακιά» στην κορύφωσή του!

Από τα πρώτα του κιόλας… ευρωπαϊκά χιλιόμετρα έδειξε ότι ήρθε για να πρωταγωνιστήσει στη «γηραιά ήπειρο». Με την ομάδα από τα Κανάρια Νησιά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του EuroCup και ο ίδιος, σε ατομικό επίπεδο αναδείχθηκε μέλος της δεύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Οι εμφανίσεις του αυτές του έδωσαν το εισιτήριο για το Κάουνας και τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Και όταν δύο τέτοια μυαλά συναντιούνται, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Στη Λιθουανία μεγάλωσε απότομα, έπαιξε σε Final-4 και προπαντός έδειξε στον ίδιο αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους και μη, ότι του αξίζει μια θέση στην... κεντρική σκηνή.
Shutterstock_9682982aa.jpg

Και αυτή ήρθε μέσα από τη Μπαρτσελόνα. Η μετακίνησή του στη Βαρκελώνη από επιστέγασμα των προσπαθειών του και των «μαγικών» του, εξελίχθηκε σε… εφιάλτη. Στη δεύτερη χρονιά του (2019-20) στους «Μπλαουγκράνα», ένας τραυματισμός του στο μεγάλο δάχτυλο του αριστερού του ποδιού πριν-καλά ξεκινήσουν οι επίσημοι αγώνες, διήρκησε πολύ περισσότερο του αναμενομένου και τελικώς έχασε όλη τη σεζόν.

Δε μπορούσε να τρέξει ή ακόμα και να πηδήξει. Οπότε έδωσε ακόμα περισσότερο βάση στη διανοητική του ικανότητα και την ψυχική του υγεία. Διαφοροποίησε τον τρόπο που έκανε προπόνηση, ξεκίνησε πιλάτες και άλλες παρόμοιες ασκήσεις ώστε να δυναμώσει το σώμα του. «Όλες τις αναποδιές που είχα, τα πάνω και τα κάτω, με βοήθησαν να γίνω πέρα από καλύτερος παίκτης και καλύτερος άνθρωπος γενικότερα», είπε. Ο Κέβιν Πάνγκος δούλεψε πολύ μέσα του αλλά και… έξω του κατά τη διάρκεια που απείχε και αυτό φάνηκε με την επάνοδό του.
52324096012_f0ed9eab25_k_1.jpg

Τα… όργια στη Ζενίτ, το όνειρο του NBA και ο νέος Γολγοθάς!

Και ενώ συνήθως απαιτείται χρόνος για να επιστρέψει ακόμα και ένας παίκτης του βεληνεκούς του σε υψηλό επίπεδο μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής, εκείνος το έκανε κατευθείαν, χωρίς περιστροφές. Ο Κέβιν Πάνγκος έκανε πράγματα και θάματα με τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, φτάνοντας μια… ανάσα από το να αφήσει εκτός Final-4 την προηγούμενη ομάδα του και πραγματοποιώντας την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Αυτήν την εξαργύρωσε με ένα ταξίδι ως την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ένα συμβόλαιο στο «λαμπερό» κόσμο του NBA, που πάντα ονειρευόταν.


Ωστόσο, η μετάβαση δεν ήταν τόσο ομαλή όσο ήλπιζε. Το πέρασμα του από τους Καβαλίερς, κρίθηκε σύντομο και εφήμερο. Τα... μαεστρικά του χνώτα, δεν ταίριαξαν στην Αμερική, παρότι έζησε, μεγάλωσε και έμαθε μπάσκετ στην ίδια ήπειρο. Σε αυτό συνηγορούν και οι πενιχροί του αριθμοί σε όλες τις κατηγορίες. Σε 24 παιχνίδια στην κορυφαία, κατά άλλους, λίγκα του πλανήτη μέτρησε 1.6 πόντους, 1.3 ασίστ και μισό ριμπάουντ, βρισκόμενος 7 λεπτά στο παρκέ κατά μέσο όρο. Άλλωστε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος χαρισματικός παίκτης είναι, που μετέβη στη... γη της Επαγγελίας «μετά Βαΐων και Κλάδων» και την εγκατέλειψε χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του. Τα καλά του νούμερα στις τρεις μόλις συμμετοχές του με την αναπτυξιακή ομάδα των «ιπποτών» δεν μπορούν να αποτελέσουν άξια αναφοράς, πολύ απλά διότι ο Πάνγκος δεν ανήκει εκεί.
ZICYZEO7HZFTRO7ZI6GOIIOQXY.jpg

Παρά την εξέλιξη αυτή, η... παρηγοριά της Ευρώπης και το «καταφύγιο» της Μόσχας του δόθηκαν απλόχερα για να ανακάμψει, όμως όχι για πολύ. Για την ακρίβεια, «ήλθον, είδον και απήλθον». Λίγες μόλις μέρες μετά την επιστροφή του στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα για χάρη της ΤΣΣΚΑ και χωρίς καν να πατήσει παρκέ στην αγαπημένη του Ευρωλίγκα, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία και δεν πρόλαβε να θέλξει με την παρουσία του ούτε να... στρέψει τους προβολείς πάνω του. Γεγονός που έγινε πράξη με τη μεταγραφή του στην Αρμάνι Μιλάνο.
X_Kevin-Pangos_1180x670.jpg

Ο Ετόρε Μεσίνα πρόσθεσε όχι μόνο ένα πολύτιμο «εργαλείο» στην μηχανή του αλλά τον... ίδιο τον κινητήριο μοχλό της. Ο Κέβιν Πάνγκος ανέκαθεν αποτελούσε, από τα χρόνια του στη Ζαλγκίρις και μετά, το «μυαλό» οποιασδήποτε ομάδας αγωνίστηκε. Και γι' αυτό η μέτρια εικόνα της Αρμάνι ως τώρα στη σεζόν, έχει να κάνει και από τα δικά του, χαμηλά στάνταρ.

Όπως και να 'χει, η ατυχία του... χτύπησε και πάλι την πόρτα και εκείνος της άνοιξε. Το πρόβλημα στο δεξί του γόνατο θα χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να αποτελέσει απλώς μια ανάμνηση και αυτό που μένει να φανεί είναι αν η αντίδραση του στο νέο Γολγοθά που έχει να διαβεί, θα είναι η ίδια με αυτήν προ διετίας και το έξοχο πέρασμα του από τη Ζενίτ ή αν ο νέος του τραυματισμός, θα του αφήσει κάποιο... κουσούρι.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0