Basket Talk

Basket League των Ελλήνων παικτών του... 30%

Basket League των Ελλήνων παικτών του... 30%

Το BN Sports έβαλε κάτω τα δεδομένα της 1ης αγωνιστικής της Basket League και διαπίστωσε ότι  η συμβολή των Ελλήνων παικτών στο εγχώριο πρωτάθλημα είναι μηδαμινή, με τον Ιωνικό, τον Ολυμπιακό και τον Απόλλωνα να σώζουν κάπως την κατάσταση.

Η 1η αγωνιστική της Basket League ολοκληρώθηκε και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Όπως είχε φανεί από τα πρώτα επίσημα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στην Euroleague, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Περιστέρι στο BCL), οι ξένοι παίκτες είναι αυτοί που (θα) τραβάνε το κουπί.

Όπως βλέπετε στον πίνακα που ακολουθεί, ο Ιωνικός Νίκαιας είναι η ομάδα που στηρίζεται περισσότερο στο ελληνικό στοιχείο, αφού οι Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Βαγγέλης Μάντζαρης, αλλά και Νίκος Αρσενόπουλος αποτελούν βασικά κομμάτια του φετινού παζλ της ομάδας του Άγγελου Τσίκληρα.


Basket-League-pinakas1.png

Αρκετά παίρνει από τους Έλληνες παίκτες και ο Ολυμπιακός (σσ. ο Σάσα Βεζένκοφ μπορεί να αγωνίζεται με την Εθνική Βουλγαρίας, αλλά δεν πιάνει θέση ξένου, αφού έχει και ελληνικό διαβατήριο), ο οποίος βέβαια έπαιξε στην πρεμιέρα κόντρα στον Απόλλωνα χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου, αλλά και χωρίς του Μουσταφά Φαλ, Αϊζάια Κάνααν.

Η ομάδα που έδωσε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε ξένους παίκτες αυτή την αγωνιστική ήταν ο Παναθηναϊκός. Στο παιχνίδι κόντρα στον Άρη, ο Νίκος Χουγκάζ δεν πάτησε παρκέ, ενώ Παναγιώτης/Γιώργος Καλαϊτζάκης έπαιξαν από 4’ έκαστος και ο Λευτέρης Μαντζούκας άλλα 3’. Παπαγιάννης (26’43’’) και Μποχωρίδης (20’48’’) ήταν οι μόνοι που είχαν πραγματική επίδραση στο παιχνίδι των «πρασίνων».

Στα ίδια ποσοστά κυμάνθηκε και η νεοφώτιστη Καρδίτσα. Πιο συγκεκριμένα, 48 από τους 63 πόντους τους πέτυχαν οι ξένοι, οι οποίοι αγωνίστηκαν 140’ από τα 200’, δηλαδή πήραν το 70% του συνολικού χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την επιθετική συγκομιδή, εκεί πρωτοστάτησαν οι ξένοι παίκτες του ΠΑΟΚ, πετυχαίνοντας 67 από τους 77 πόντους που έβαλε ο «Δικέφαλος του Βορρά» απέναντι στο Περιστέρι. Δηλαδή, οι Έλληνες παίκτες του Άρη Λυκογιάννη σημείωσαν 10 πόντους όλους κι όλους. Αναλυτικά, πέντε έβαλε ο Σλαφτσάκης (σε 6’42’’ συμμετοχής), τρεις ο Τσιακμάς που έμεινε στο παρκέ μόλις 5 λεπτά και δύο πόντους ο Σαλούστρος που αγωνίστηκε για 12’32’’.

Στις πλάτες των ξένων στηρίχθηκε και η ΑΕΚ (62 από τους 79 πόντους και 137’ από τα 200’), κάτι που συνέβη μάλιστα για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι, μετά από αυτό κόντρα στην Καρσίγιακα στο Basketball Champions League. Εκεί βέβαια οι Έλληνες είχαν μηδέν εις το πηλίκον στο σκοράρισμα.

Κοιτώντας τη γενικότερη εικόνα θα δούμε ότι στις 12 ομάδες του πρωταθλήματος οι ξένοι σκόραραν 647 πόντους, ενώ οι Έλληνες 282, δηλαδή μόλις το 30% των συνολικών πόντων (929) που επιτεύχθηκαν! Κατάτι καλύτερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά χρόνο συμμετοχής, αφού εκεί οι γηγενείς είχαν το 38% των συνολικών λεπτών (933/2.450 λεπτά, μετά από την παράταση που παίχτηκε στο Ιωνικός – Κολοσσός).

Basket-League-pinakas2.png

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι οι επτά (Προμηθέας, Περιστέρι, ΠΑΟΚ, Άρης, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Καρδίτσα) από τις δώδεκα ομάδες της Λίγκας είχαν κάτω από το μέσο όσο του 38% του χρόνου συμμετοχής. Στην πραγματικότητα δηλαδή Ολυμπιακός (49%), Ιωνικός (49%) και Απόλλων Πάτρας (47%) ανέβασαν τον μέσο όρο πάνω από το 30%!

ΥΓ. Ο Απόλλων είχε -2 ξένους στη διάθεσή του κόντρα στους «ερυθρόλευκους». Αγωνίστηκαν οι Γκρίφιν, Ντέιβις, Καλχούν, Σίλα, Τζόουνς, ενώ εκτός ήταν ο Μίσκοβιτς και ο νεοαποκτηθείς Ράιαν Τέιλορ.

Βασιλική Καραμούζα - Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0