Basket Talk

Το ΝΒΑ προσαρμόζει τα ηλικιακά όρια του ντραφτ για... χάρη του γιου του ΛεΜπρόν

Το ΝΒΑ προσαρμόζει τα ηλικιακά όρια του ντραφτ για... χάρη του γιου του ΛεΜπρόν

Ο «χάρτης» του NBA αλλάζει, με το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο draft να μειώνεται από τα 19 στα 18 έτη, αλλαγή που… φωτογραφίζει τον γιο του Λεμπρόν Τζέιμς, Μπρόνι!

Σχετικά Άρθρα

Τις τελευταίες μέρες έχουν φουντώσει οι συζητήσεις μεταξύ της Ένωσης Παικτών και του ΝΒΑ σχετικά με διάφορα θέματα, με τις πρώτες αλλαγές να έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Μία από τις αποφάσεις που φαίνεται να πάρθηκαν, έρχεται να ρίξει το όριο ηλικίας για την είσοδο ενός αθλητή στη Λίγκα, από τα 19 έτη στα 18. Αυτό σημαίνει ότι όπως όλα δείχνουν, από την επόμενη σεζόν οι νεαροί παίκτες θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο εκάστοτε draft, ένα χρόνο νωρίτερα από ότι ίσχυε μέχρι πέρσι.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, στους νεαρούς αθλητές να πηγαίνουν από το high school (λύκειο), κατευθείαν στο NBA, αν φυσικά επιλεγούν στο ντραφτ και βρουν μια θέση στον «μαγικό κόσμο». Μέχρι πρότινος ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τουλάχιστον μία χρονιά στο κολλέγιο πριν κάνουν το άλμα για τα μεγάλα σαλόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ρίσκου, τραυματισμών και καθυστέρησης στην ανάπτυξη των μεγάλων τουλάχιστον prospects του NBA. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, περίπου 2.000 αθλητές αναγκάζονται να παίξουν έναν χρόνο τουλάχιστον στο κολέγιο, πριν μπορέσουν να γίνουν διαθέσιμοι για να δηλώσουν συμμετοχή στο draft.

Το θέμα είχε «πέσει στο τραπέζι» και υπήρχαν έντονες συζητήσεις από το 2019, με αφορμή μάλιστα τότε έναν τραυματισμό του Ζάιον Ουίλιαμσον, στην 1η του χρονιά στο κολλέγιο, την στιγμή που όλος ο κόσμος «βούιζε» ότι λίγους μήνες αργότερα θα αποτελούσε το νούμερο «1» του ντραφτ. Φυσικά αυτό συνέβη, μιας και ο τραυματισμός δεν ήταν κάτι σοβαρό, όμως ειδικά με τα τωρινά δεδομένα και τα συμβόλαια των παικτών, αυτά που διακυβεύονται είναι τεράστια… Πλέον ένας αθλητής που ξέρει ότι θα επιλεγεί στις πρώτες θέσεις του ντραφτ, ξέρει αυτομάτως ότι σύντομα θα γίνει και πολυεκατομμυριούχος και δεν μπορεί να ρισκάρει για ένα άτσαλο πέσιμο στη μία χρονιά του κολλεγγίου, την τύχη την δική του και των δισέγγονών του… Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ είχε αναφερθεί στο θέμα και πριν λίγο καιρό, λέγοντας τότε ότι ευελπιστεί το πλάνο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το αργότερο το 2024.

Όμως η πλευρά των παικτών πίεσε την κατάσταση και όπως όλα δείχνουν, η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο draft του 2023. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα και τον γιο του Λεμπρόν Τζέιμς, Μπρόνι, που είναι γεννημένος στις 6 Οκτωβρίου 2004. Εν ολίγοις κλείνει τα 18 σε λίγες μέρες και τον ερχόμενο Ιούνιο που αναμένεται να γίνει το επόμενο ντραφτ δεν θα είχε συμπληρώσει τα 19 έτη ώστε να δηλώσει συμμετοχή. Με την αλλαγή όμως του κανονισμού θα μπορέσει κανονικά, δημιουργώντας… ερωτηματικά γύρω από το timing μιας απόφασης που μοιάζει «φωτογραφική», ώστε να εξυπηρετήσει μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες ενός ανθρώπου που για χρόνια ολόκληρα αποτέλεσε το face ολόκληρου το οικοδομήματος.

Και αν ένα πράγμα έχει κάνει ξεκάθαρο ο Λεμπρόν ότι αποτελεί την μεγαλύτερη επιθυμία του, είναι να παίξει με τον γιο του στο NBA. Αυτό καθώς φαίνεται θα συμβεί… μια ώρα αρχύτερα και μένει να μάθουμε αν πατέρας και γιος του χρόνου θα είναι αντίπαλοι, ή αν θα βρεθεί η «μαγική» φόρμουλα ώστε να παίξουν στην ίδια ομάδα… 


Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0