Basket Talk

Μόντα Έλις: Ο άνθρωπος που έφτιαξε τη δυναστεία των Γουόριορς κατά λάθος

Μόντα Έλις: Ο άνθρωπος που έφτιαξε τη δυναστεία των Γουόριορς κατά λάθος

Ο Μόντα Έλις ήταν ο ηγέτης των Γουόριορς για λίγα χρόνια, πριν ο Στέφεν Κάρι πάρει τα ηνία. Μια δική του απερισκεψία ήταν αυτή που βοήθησε τους «Πολεμιστές» να κάνουν συμπαίκτη τον Στεφ κι ως εκ τούτου έχει τρόπον τινά μερίδιο σε κάθε πρωτάθλημα, χωρίς καν να βρίσκεται εκεί.

Οι Γουόριορς το καλοκαίρι του 2008 έβλεπαν στο πρόσωπο του Μόντα Έλις έναν μελλοντικό franchise player. Φυσικά χρειάζονταν ακόμα βελτίωση στο ρόστερ, όμως πίστεψαν πως είχαν λύσει το θέμα για μια από τις δύο θέσεις της περιφέρειας. 20 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.5 κλεψίματα ανά αγώνα είναι μια χαρά αριθμοί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως τότε ακόμα πετύχαινε τα περισσότερα καλάθια του με διεισδύσεις. Όμως ένα περιστατικό άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού του, ευνοώντας με πλάγιο τρόπο την ομάδα.

Λίγο πριν αρχίσει η σεζόν, είχε τροχαίο ατύχημα με ένα σκούτερ το οποίο οδηγούσε. Το πρόβλημα ήταν πως υπήρχε ρητός όρος στο συμβόλαιό του που απαγόρευε να κάνει μια σειρά από δραστηριότητες χωρίς τη συναίνεση του συλλόγου, μεταξύ των οποίων και η οδήγηση τέτοιου οχήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από 30 παιχνίδια. Στο διάστημα αυτό μάλιστα ο Ντον Νέλσον έδωσε ευκαιρίες στον ΝτεΜάρκους Νέλσον, που είδαμε αργότερα και στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό.

Μέσα σε αυτόν τον εσωτερικό αναβρασμό έλαβε χώρα η πιο αναπάντεχη ευλογία για το Γκόλντεν Στέιτ. Το γεγονός ότι έχασαν ένα σημαντικό επιθετικό όπλο, αυτόματα πλήγωνε τις πιθανότητες τους για συμμετοχή στα playoffs. Όμως εάν τα πήγαιναν αρκετά άσχημα θα είχαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για ένα καλό νούμερο στο ντραφτ. Kαι πράγματι αυτό ακριβώς συνέβη. Τελείωσαν τη σεζόν με 26 νίκες και 56 ήττες. Η λοταρία τελικά τους έδωσε το νούμερο 7. Ήθελαν τον Στέφεν Κάρι, παρά το γενική αρνητική εντύπωση που προκαλούσε το σώμα του και τα προβλήματα στους αστραγάλους του τότε. Η Μινεσότα είχε την πέμπτη και την έκτη επιλογή. Ο τότε General Manager των Τίμπεργουλβς, Ντέιβιντ Καν, επέλεξε Τζόνι Φλιν και Ρίκι Ρούμπιο.

Οι Γουόριορς είχαν την ευκαιρία που ήλπιζαν και δεν δίστασαν. Πήραν τον Κάρι και τον κράτησαν, ακόμα κι αν του πήρε χρόνο να εξελιχθεί όπως περίμεναν. Τελικά όχι απλώς δικαιώθηκαν, αλλά ζουν την καλύτερή τους εποχή. Μετρούν πλέον έξι συμμετοχές σε τελικούς σε οκτώ χρόνια, εκ των οποίων οι πέντε συνεχόμενες και τρία πρωταθλήματα με στόχο να τα αυξήσουν φέτος. Κι όλα αυτά από ένα τρακάρισμα του Έλις και την ποινή που οι ίδιοι του επέβαλαν.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0