Basket Talk

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε! Το ηφαίστειο του ΣΕΦ έδωσε τη νίκη 94-88 επί της τρομερής Μονακό και το εισιτήριο για το Βελιγράδι! (video)

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε! Το ηφαίστειο του ΣΕΦ έδωσε τη νίκη 94-88 επί της τρομερής Μονακό και το εισιτήριο για το Βελιγράδι! (video)
Ο Ολυμπιακός επέστρεψε! Μετά από πέντε χρόνια οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν αυτό που άξιζαν, πήραν αυτό που ήθελαν. Την πρόκριση στο Final-4 του Βελιγραδίου και δικαιούνται να το πανηγυρίζουν.

Το ματς ήταν νευρικό με τις δύο ομάδες άστοχες στην πρώτη περίοδο. Οι ερυθρόλευκοι πνιγμένοι από το άγχος αστοχούσαν μέχρι και σε θεωρητικά εύκολα λέι-απ με αποτέλεσμα να κλείσουν το 10λεπτο με 11 πόντους στο ενεργητικό τους και 3/12 σουτ εντός πεδιάς. Τι τους κρατούσε ζωντανούς; Η ενέργεια που έβγαζε ο Παπανικολάου στην άμυνα.


Η Μονακό από το ξεκίνημα της 2ης περιόδου με τον Ουατάρα άσο στο μανίκι του Ομπράντοβιτς να βάζει απανωτά τρίποντα και τον Παρις Λι εκτός του ότι έκανε ξανά δύσκολη τη ζωή του Σλούκα αμυντικά, τιμωρούσε σε κάθε ευκαιρία επιθετικά, κατάφερε ανοίγοντας τον ρυθμό να προηγηθεί 21-13 και να φτάσει γρήγορα τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (30-19 στο 13’45’’).

Η είσοδος του ΜακΚίσικ έδωσε φρεσκάδα στην επίθεση του Ολυμπιακού με τον Αμερικανό να βγάζει… φτερά στα πόδια και να βάζει 16 πόντους στο διάστημα που έπαιξε κρατώντας ζωντανή την ομάδα του που όμως αμυντικά ήταν εντελώς εκτός κλίματος. Μηδέν κάλυψη, μηδέν βοήθειες, πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ με αποτέλεσμα η Μονακό να έχει απαντήσεις και στα σουτ του ΜακΚίσικ και στο ξύπνημα (μετά το 16ο λεπτό) του Ντόρσεϊ και να μετατρέπει το 42-38 σε 48-38 με απανωτά τρίποντα του Ουατάρα κλείνοντας το ημίχρονο στο +7 (48-41). Επιμέρους σκορ 2ης περιόδου; 35-30 για τους Μονεγάσκους, 65 πόντοι συνολικά έναντι μόλις 24 στην πρώτη.

Ο Ολυμπιακός είχε λύσει μεγάλο μέρος της επιθετικής του αστοχίας με 10/14 σουτ στη 2η περίοδο αλλά αμυντικά ήταν ουσιαστικά ανύμπορος να βρει λύσεις.

Με το ξεκίνημα της 3ης περιόδου αφενός η Μονακό δεν είχε την ίδια (έως και) αφύσικη ευστοχία ειδικά στα τρίποντα, αφετέρου ο Ολυμπιακός έλεγξε σχεδόν τέλεια τα ριμπάουντ και με επιμέρους 15-7 σκορ όχι απλά πλησίασε (53-55) αλλά προσπέρασε για πρώτη φορά μετά το αρχικό 6-5 με 56-55 (25’33’’)!

Το δεκάλεπτο πάντως έληξε με τη Μονακό να ξεφεύγει 67-62 βρίσκοντας λύσεις ξανά από παίκτες πάγκου (Άντζουσιτς) και τον Ολυμπιακό να μειώνει με βολές Μάρτιν, Σλούκα σε 67-66 και τον Τζέιμς ακριβώς με τη λήξη να γράφει το 70-66 με τρίποντο!


Η “απάντηση” από τον Ολυμπιακό ήρθε λίγο μετά με… τετράποντο (τρίποντο και φάουλ) του Βεζένκοβ που έβαλε το ματς σε απόλυτη ισορροπία (72-72) και να αποκτάει άγρια ομορφιά. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν απανωτές ευκαιρίες να πάρουν προβάδισμα και όσο περνούσε η ώρα το άγχος του φαβορί και της έδρας τους πίεζε ολοένα και περισσότερο.

Το 5ο φάουλ του Λι έξι λεπτά πριν το φινάλε ήταν μεγάλο πλήγμα για τη Μονακό με τον Ολυμπιακό να παίρνει κεφάλι 78-77 αλλά τους φιλοξενούμενους να απαντάνε για το 80-81. Όλα άρχισαν να κρέμονται από μια κλωστή μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο με τον Ολυμπιακό με καλάθια Σλούκα-Φαλ να παίρνει για πρώτη φορά στο ματς αέρα 3 πόντων (84-81). Η Μονακό με τον Ουαταρά να μην έχει την ίδια ευστοχία με τα 3 πρώτα δεκάλεπτα είδε τους γηπεδούχους ξανά με τον Σλούκα να ξεφεύγουν 89-83 και μόλις 2 λεπτά για το τέλος. Ο Τζέιμς απάντησε με απίθανο τρίποντο (89-86) αλλά ο Σλούκας ήταν ξανά εκεί για το 91-86 με βολές.

Ο Ντόρσεϊ με τρίποντο έβαλε τη φιτιλιά και η άμυνα που βγήκε από το λάθος του Τόμας ένα λεπτό πριν το φινάλε ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έκρηξη στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός ήταν ήδη στο Βελιγράδι παρότι κάποιοι βιαστικοί οπαδοί του “μπούκαραν” στο παρκέ 5’’ πριν το φινάλε.



Τα δεκάλεπτα: 11-13, 41-48, 66-70, 94-88.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά ΕΔΩ

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0