Basket Talk

Απόφαση-σταθμός για τη διαιτησία η δικαίωση Γκόντα-Φούφη στην αγωγή κατά της ΕΟΚ. Το δικαστήριο επιδίκασε 50.000 ευρώ στον καθένα!

Απόφαση-σταθμός για τη διαιτησία η δικαίωση Γκόντα-Φούφη στην αγωγή κατά της ΕΟΚ. Το δικαστήριο επιδίκασε 50.000 ευρώ στον καθένα!
Η απόφαση του δικαστηρίου που ανακοινώθηκε χθες (13/02) ήταν καταπέλτης κατά της (πρώην) διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ υπό τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Οι διεθνείς διαιτητές Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης δικαιώθηκαν ηθικά και χρηματικά, αλλά το θέμα έχει ακόμη πιο βαθιές ρίζες.
«Είναι πρώτα απ’ όλα μια ηθική δικαίωση. Γιατί όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα δικαίωσής μας οι περισσότεροι έκαναν λόγο για “γραφικότητες”, μας αποκαλούσαν δικομανείς. Το δικαστήριο έδειξε ποιοι ήταν οι συκοφάντες με αυτή την απόφαση-καταπέλτη. Μία απόφαση-σταθμό για την διαιτησία γενικότερα στην Ελλάδα», δήλωσε αποκλειστικά το BN Sports ο πρώην διεθνής διαιτητής Σπύρος Γκόντας, ο οποίος τον Γενάρη του 2019 μαζί με άλλους τρεις διαιτητές, τους Γιάννη Φούφη, Πέτρο Παπαπέτρου και Ηλία Κορομηλά ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα εναντίον της ΕΟΚ που δίχως λόγο τους απέκλεισε από τους αγώνες της Α1, επειδή διαιτήτευαν σε αγώνες Ευρωλίγκα.

Στην πορεία οι δύο τελευταίοι διαιτητές αποσύρθηκαν από τη δικαστική διαμάχη (και επέστρεψαν στους αγώνες της Basket League), όμως Γκόντα και Φούφης συνέχισαν και δικαιώθηκαν.

Η αγωγή είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2019 και αφορούσε στις δύο σεζόν (2017-19) που οι εν λόγω διαιτητές είχαν τεθεί εκτός «πινάκων» από την ΚΕΔ/ΕΟΚ. Εδώ να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Φούφης έχει καταθέσει αγωγή και για την τριετία 2019-22 η οποία εκκρεμεί.

Όπως λοιπόν ενημέρωσε ο δικηγόρος των δύο διαιτητών, Γιάννης Μαύρος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε «εν μέρει ως προς τα επιδικασθέντα ποσά, οι αγωγές των διαιτητών καλαθοσφαίρισης, κ. κ. Σπυρίδωνος Γκόντα και Ιωάννη Φούφη, κρίθηκε και από το αρμόδιο πολιτικό Δικαστήριο ότι τα μέλη της ΚΕΔ από πρόθεση και καθ’ υπόδειξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας δεν διόριζαν ως διαιτητές τους ενάγοντες, έχοντας ως απώτερο σκοπό να τους απαξιώσουν και να εμποδίσουν την περαιτέρω εξέλιξή τους και εν γένει να προσβάλουν την προσωπικότητά τους, αποδίδοντάς τους ονειδισμό για την επιλογή τους να συνεργαστούν με έτερο διεθνή οργανισμό (Ευρωλίγκα), που δεν ήταν της αποδοχής της εναγομένης». Και συνεχίζει η ανακοίνωση του δικηγόρου αναφέροντας: «Η συμπεριφορά αυτή κρίθηκε ότι αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της ΕΟΚ να ορίζει μέσω της ΚΕΔ τους διαιτητές που θα αγωνιστούν σε κάθε αγώνα και υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη και συνακόλουθα ήταν μειωτική και απαξιωτική για τους ενάγοντες.

Επίσης κρίθηκε ότι η τακτική αυτή της ΕΟΚ είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί στον κόσμο που περιβάλει το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης αρνητική εντύπωση για τις ικανότητες των εναγόντων ως διαιτητών ενώ υπάρχουν επίσης και συνέπειες οικονομικής φύσης δεδομένου ότι ο παράνομος και υπαίτιος αποκλεισμός τους από τους αγώνες της Α1 κατηγορίας επέφερε ως συνέπεια την απώλεια των απολαβών που μετά βεβαιότητας θα λάμβαναν για τις δύο συνεχείς αγωνιστικές περιόδους.

Έτσι, με τις παραπάνω αποφάσεις και το σκεπτικό τους αποδίδεται στα όργανα της ΕΟΚ και τον πρώην Πρόεδρο αυτής, όχι μόνο νομική αλλά και ηθική μομφή αφού κατά το σκεπτικό των αποφάσεων με τις ενέργειες αυτές δημιουργήθηκε "κατάσταση μη ανεκτή κατά τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου", όπως άλλωστε είχε κριθεί και με τις αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΑΣΕΑΔ.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν δικαίωση για τους Σπυρίδωνα Γκόντα και Ιωάννη Φούφη που με τον πολύχρονο αγώνα τους προσπάθησαν για την εδραίωση των αρχών του δικαίου της ισονομίας και της αξιοκρατίας στον χώρο της διαιτησίας της καλαθοσφαίρισης».


Πάμε και στο δια ταύτα. Για τους δύο διαιτητές (που έχουν προσφύγει και τα πολιτικά δικαστήρια για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση) το δικαστήριο επιδίκασε ένα ποσό ανάμεσα στις 40 και 50 χιλιάδες ευρώ προς έκαστο (σσ. το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τους τόκους), ενώ η απόφαση αυτή καθεαυτή αλλάζει τα δεδομένα σε όλο τον κλάδο της διαιτησίας στη χώρα. Και αυτό γιατί η απόφαση αναγνωρίζει τον διαιτητή ως επαγγελματία από τη στιγμή που πληρώνει φόρο, άρα δικαιούται αποζημίωσης σε περίπτωση που για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητές του αποκλειστεί από τις δραστηριότητες του αθλήματος στο οποίο διαιτητεύει.

Αν μη τι άλλο είναι μία απόφαση που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα στην διαιτησία στην Ελλάδα και ανοίγει τον δρόμο για πολλές παρόμοιες περιπτώσεις σε διάφορα αθλήματα.

Όσο για το ποιος θα πληρώσει τα… σπασμένα; Η ΕΟΚ άσχετα από το ότι για την όλη κατάσταση ευθύνεται η προηγούμενη «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» διοίκηση με τη νυν διοίκηση να καλείται να πληρώσει το… μάρμαρο των περίπου 100.000 ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι Γκόντας και Φούφης έχουν καταθέσει αγωγές και κατά του πρώην προέδρου της ΚΕΔ/ΕΟΚ Στέλιου Συμεωνίδη (ο οποιος τον Μάιο του 2018 σε συνέντευξή του είχε υποστηρίξει ότι οι εναγόμενοι είχαν γίνει διεθνείς δίχως να περάσουν εξετάσεις), αλλά και κατά του πρώην προέδρου της ΑΕΚ, Μπάμπη Καραμανλή, ο οποίος υποστηρίζουν ότι βρίσκεται πίσω από συγκεκριμένο blog που ασχολείται με τη διαιτησία του μπάσκετ και το οποίο τους είχε συκοφαντήσει.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0