Basket Talk

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Πέντε ευρωπαίοι δημοσιογράφοι μιλάνε στο BN Sports για το «αιώνιο» ντέρμπι

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Πέντε ευρωπαίοι δημοσιογράφοι μιλάνε στο BN Sports για το «αιώνιο» ντέρμπι
Πέντε ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, οι Ιταλοί Orazio Francesco Cauchi και Fabrizio Lorenzi, ο Ισπανός Gerard Sole, ο Ρώσος Dmitry Planidin και ο Τούρκος Kemal Rutkay Ozcan, μιλάνε στο BN Sports για τη μέχρι τώρα πορεία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Euroleague και κάνουν προβλέψεις για το «αιώνιο» ντέρμπι. 

Το ντέρμπι των «αιωνίων» δεν είναι μεγάλη υπόθεση μόνο για τους «πράσινους» και τους «κόκκινους», ειδικότερα όταν πρόκειται για αγώνα στο πλαίσιο της Euroleague. Ένα τέτοιο παιχνίδι έχουμε και τώρα μπροστά μας, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (23/12, 21:00) για την τελευταία στροφή του πρώτου γύρου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ως εκ τούτου, το BN Sports ήρθε σε επικοινωνία με πέντε ευρωπαίους δημοσιογράφους, στους οποίους έκανε τρεις ερωτήσεις σχετικά με τη μητέρα των μαχών και τις μέχρι τώρα εντυπώσεις τους από το «τριφύλλι» και τους «ερυθρόλευκους». Ποιον θεωρούν φαβορί για τη νίκη; Διαβάστε για να μάθετε!

Gerard Sole, DAZN (Ισπανία)

- Πριν την έναρξη της σεζόν θα προέβλεπες ότι σχεδόν στο φινάλε του πρώτου γύρου της Euroleague ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ολυμπιακός στην τρίτη;


«Πιθανότα όχι, αν και η θέση του Παναθηναϊκού δεν περίμενα να είναι πολύ διαφορετική. Βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση γιατί δεν καταφέρνουν να κερδίζουν παιχνίδια και να μείνουν κοντά στις θέσεις των play-off. Πρέπει να επικεντρωθούν στο να είναι ανταγωνιστοί, ώστε να μην χάνουν με άσχημο τρόπο, ιδίως μακριά από την έδρα τους. Πρέπει ακόμα να προσπαθήσουν να χτίσουν κάτι για το μέλλον.

Σχετικά με τον Ολυμπιακό πίστευα ότι έκαναν εξαιρετικές μεταγραφές, όμως πίστευα ότι θα χρειαζόντουσαν λίγο χρόνο για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ομάδες της Euroleague. Αυτή τη στιγμή μοιάζουν μια πολύ σταθερή ομάδα και σίγουρα μπορούν να μπουν στα  play-off, ακόμα και να προκριθούν στο Final 4».

- Τι σου έχει κάνει τη χειρότερη και τι την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Πρώτα από όλα νομίζω ότι μπορούν να κερδίσουν οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague, αλλά μπορούν και να χάσουν με 20-30 πόντους από οποιαδήποτε ομάδα. Δεν είναι σταθεροί, αλλά έχουν αρκετή ενέργεια στην επίθεση και είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές ομάδες φέτος. Ο Ντάριλ Μέικον και ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο. Πρέπει να γίνουν πιο σταθεροί και νομίζω κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να γίνει πολύ συνεπής και επιθετικός στην άμυνα με τον Σαντ Ρος, τον Παπαπέτρου και τον γίγαντα Παπαγιάννη ως rim protector.

Ο Ολυμπιακός νομίζω ότι δημιουργεί μια τέλεια ομάδα. Ίσως όχι την πιο ταλαντούχα, ιδίως στην επίθεση, αλλά παίζουν τόσο έξυπνα και με ηρεμία. Και αυτό γιατί έχουν δύο μάστερ του ρυθμού, τον Σλούκα και τον Ουόκαπ. Νομίζω ότι ο Ντόρσεϊ πρέπει να βγει μπροστά και να γίνει σταρ για να πάνε στο Final 4, αλλά ο Ολυμπιακός είναι πολύ επικίνδυνος για οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague. Είναι μια physical και επιθετική ομάδα και το κοουτσάρισμα του Μπαρτζώκα είναι εξαιρετικό. Αν μπορέσουν να παίξουν με την ίδια ενέργεια και αυτοπεποίθηση μακριά από τον Πειραιά, μπορεί να είναι κοντά στην κορυφή της Euroleague στο τέλος της σεζόν».

- Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει στο ντέρμπι και γιατί;

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά πιστεύω ότι στο ντέτμπι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Έφτασαν πολύ κοντά στη νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα και χρειάζονται πολύ ένα θετικό αποτέλεσμα. Προφανώς και ο Ολυμπιακός μοιάζει καλύτερη ομάδα, αλλά πιστεύω αυτό θα είναι το ματς της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, ειδικά στο ΟΑΚΑ. Οι φίλαθλοι δείχνουν πίστη και η ομάδα αποκτά μαχητική ταυτότητα, οπότε θα είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Αν ο Μέικον και ο Νέντοβιτς είναι υγιείς πιστεύω ότι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός».

papapetrou_2.jpg

Orazio Francesco Cauchi, Basket News (Ιταλία)


- Πριν την έναρξη της σεζόν θα προέβλεπες ότι σχεδόν στο φινάλε του πρώτου γύρου της Euroleague ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ολυμπιακός στην τρίτη;

«Δεν είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες από τον Παναθηναϊκό πριν την έναρξη της σεζόν, οπότε δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δυσκολεύεται τώρα. Το ρόστερ δε διαθέτει πολύ μεγάλο ταλέντο και επιθετικά έχουν περιορισμένες επιλογές. Προσπάθησαν να κάνουν κάποιες αλλαγές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδόσει και αμφιβάλλω ότι θα αυτό θα συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Σχετικά με τον Ολυμπιακό, πίστευα ότι θα ήταν καλύτερος από πέρσι, αλλά δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο καλός, τόσο γρήγορα. Ο κόουτς Μπαρτζώκας κάνει εξαιρετική δουλειά, η ομάδα παίζει φαντασιτκή άμυνα και έχουν μια πολύ ισορροπημένη επίθεση. Είναι πολύ δύσκολο να παίξεις καλά κόντρα στον Ολυμπιακό, είναι ξεκάθαρα ομάδα που μπορεί να πάει στο Final 4 κατά την άποψή μου».

- Τι σου έχει κάνει τη χειρότερη και τι την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό αυτό που δεν μου αρέσει είναι το πόσο συχνά μοιάζει απροετοίμαστος κατά τη διάρκεια των αγώνων. Χάνουν τα αμυντικά τους καθήκοντα, δεν εκτελούν καλά το πλάνο στην επίθεση. Φαίνεται να τα κάνουν κάπως πρόχειρα σε αρκετές περιπτώσεις και με δεδομένο ότι είμαστε στα μέσα της χρονιάς, αυτά δεν είναι και τα καλύτερα νέα. Αυτό που μου αρέσει είναι ο τρόπος που παίζει ο Παπαπέτρου, είναι ένας πραγματικά καλός παίκτης, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζει με “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” (σσ. ελεύθερη μετάφραση του prophet in the desert).

Αναφορικά με τον Ολυμπιακό μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει άμυνα και προστατεύει τη ρακέτα. Βάζουν μεγάλη πίεση στη μπάλα και είναι πολύ δύσκολο να τους πάρεις το επιθετικό ριμπάουντ. Οι περιστροφές τους στην άμυνα είναι πάρα πολύ καλές και η προσθήκη του Ουόκαπ έκανε πολύ καλό στο σύστημα. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι μερικές φορές η επίθεσή τους βασίζεται πολύ σε κάποιους παίκτες, κυρίως στον Ντόρσεϊ και τον Βεζένκοφ».

- Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει στο ντέρμπι και γιατί;

«Το ελληνικό ντέρμπι είναι πάντα ένα ξεχωριστό παιχνίδι, με τρομερή ατμόσφαιρα, οπότε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Παίζουν πολύ καλύτερο μπάσκετ και έχουν πιο στέρεες δομές σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός περνάει ακόμα μια φάση αλλαγών, με την αποχώρηση του Φλόιντ και άλλες πιθανές αποχωρήσεις, οπότε δεν νομίζω ότι έχουν την κατάλληλη νοοτροπία για να κερδίσουν αυτή τη στιγμή».

sloukas1.jpg


Dmitry Planidin, Def Pen Hoops (Ρωσία)

- Πριν την έναρξη της σεζόν θα προέβλεπες ότι σχεδόν στο φινάλε του πρώτου γύρου της Euroleague ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ολυμπιακός στην τρίτη;

«Ξεκάθαρα έβλεπα τον Παναθηναϊκό σε αυτή τη θέση στα μέσα της σεζόν. Δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν ούτε το Μάριο Χεζόνια, ούτε τον Ντίνο Μήτογλου. Κανείς από τους καινούργιους, με μοναδική εξαίρεση τον Ντάριλ Μέικον, δεν έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ή να αλλάξει την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να υποστηρίξεις τον Νέντοβιτς και τον Παπαπέτρου, που επίσης δεν έχουν λάμψει ακόμα. Ο Δημήτρης Πρίφτης έκανε καλή δουλειά στην Ούνικς, αλλά δεν έχει αρκετούς πόρους στον Παναθηναϊκό για να παλέψει για τα play-offs της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη ήταν εντυπωσιακός το καλοκαίρι, ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι όμως αυτός που αξίζει όλα τα εύσημα, επειδή κατάφερε να βάλει όλα τα κομμάτια στη σωστή θέση. Η πρώτη χρονιά στην μετά Σπανούλη εποχή πηγαίνει πολύ καλά για τους “ερυθρόλευκους”. Ο Ολυμπιακός είναι τρίτος αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις μια νίκη μπροστά από ένα γκρουπ ομάδων-διεκδικητών, ένα αποτέλεσμα που σίγουρα δεν περίμενα».

- Τι σου έχει κάνει τη χειρότερη και τι την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Όπως προανέφερα, δεν καταλαβαίνω γιατί ο Παναθηναϊκός έκανε τόσο “φτωχές” μεταγραφικές επιλογές. Η μεταγραφή του Γιόγκι Φέρελ μοιάζει με σκέτη καταστροφή. Δεν κατάλαβα ποτέ τι τον ήθελαν με τον Πέρι και τον Μέικον ήδη στο ρόστερ. Και είναι πάντα πολύ δύσκολο να κάνεις μια πραγματικά καλή μεταγραφή μεσούσης της χρονιάς, εκτός κι αν είσαι τυχερός και επιλέξεις κάποιον ποιοτικό παίκτη που κόπηκε από το NBA. Το μόνο εντυπωσιακό πράγμα είναι το επιθετικό ξέσπασμα του Μέικον, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που έβαλε 34 πόντους. Όπως τα περισσότερα πράγματα όμως στον Παναθηναϊκό, ούτε αυτός είναι σταθερός.

Στον αντίποδα, είναι πραγματικά ωραίο που ο Ολυπιακός κατάφερε να γυρίσει τόσο γρήγορα τη λαμπρή σελίδα του Σπανούλη και του Πρίντεζη. Ο Κώστας Σλούκας είναι ακόμα εκεί και τα κομμάτια που έχει γύρο του είναι αρκετά καλά, ώστε να μην ανησυχεί για κάποιες αστοχίες του. Η παραμονή του Βεζένκοφ ήταν επιβεβλημένη, αλλά η μεταγραφή του Ντόρσεϊ ήταν η χρυσή κίνηση. Είναι η πρώτη πλήρης επιθετικά προσθήκη του Ολυμπιακού,ούτε εγώ θυμάμαι από πότε. Τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού ήταν θεαματικά μέχρι τώρα, οπότε καλά θα κάνουν να παλέψουν για το πλεονέκτημα έδρας. Δεν μπορώ να πω ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι αρνητικό σχετικά με τον Ολυμπιακό μέχρι στιγμής».

- Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει στο ντέρμπι και γιατί;

«Είμαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνω ότι τα ντέρμπι και τα ματς με μεγάλη αντιπαλότητα δεν λειτουργούν όπως θα περίμενες σε ένα οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Και ειδικά το ντέρμπι των “αιωνίων”. Ναι, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι σχεδόν στα δύο άκρα της βαθμολογίας, αλλά ξέρουμε όλοι ότι το κίνητρο πίσω από τέτοια παιχνίδια είναι πολύ μεγαλύτερο από το βαθμολογικό. Είναι ο Ολυμπιακός το μεγάλο φαβορί αυτή τη στιγμή; Απολύτως! Θα είναι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας την Πέμπτη; Σε καμία περίπτωση!».

dorsey_1.jpg

Kemal Rutkay Ozcan, Trend Basket (Τουρκία)

- Πριν την έναρξη της σεζόν θα προέβλεπες ότι σχεδόν στο φινάλε του πρώτου γύρου της Euroleague ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ολυμπιακός στην τρίτη;

 «Και ναι και όχι. Πριν την έναρξη της σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά χαμηλά στα περισσότερα Power Rankings εξαιτίας του ρόστερ του. Οι μόλις 4 νίκες σχεδόν στα μέσα της σεζόν είναι όμως κάτω από τις προσδοκίες, αλλά όχι εντελώς έκπληξη. Παρά τους ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Νέντοβιτς, ο Παπαγιάννης, ο Παπαπέτρου και ο Μέικον, νομίζω ότι οι οπαδοί της ομάδας δε θα θέλουν να θυμούνται αυτή τη σεζόν.

Εντωμεταξύ, ο Ολυμπιακός είναι η αποκάλυψη της σεζόν μέχρι στιγμής. Αν γύρναγα πίσω το χρόνο και έλεγα ότι ο Ολυμπιακός θα είχε το καλύτερο net rating (13.2) στην Euroleague μετά από 16 αγώνες, δε θα έβρισκα ούτε έναν άνθρωπο να πάρει στα σοβαρά και να με πιστέψει. Η περιφέρεια με τους Ντόρσεϊ, Ουόκαπ, Σλούκα και ΜακΚίσικ δίνει τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Το απροσδόκητο είναι η άμυνα. Η άμυνα του Ολυμπιακού με τον ύψους 2.18μ Μουσταφά Φαλ, δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο ποσοστό διπόντων στη λίγκα και είναι δεύτερος στα αμυντικά ριμπάουντ εξηγούν εν πολλοίς το ρεκόρ 11 νικών και την τρίτη θέση στη βαθμολογία».

 - Τι σου έχει κάνει τη χειρότερη και τι την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Τη χειρότερη εντύπωση στον Παναθηναϊκό μου έχει κάνει η επίθεση. Θα έπρεπε να τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα. Ο Νέντοβιτς είναι ένας ποιοτικός πλέι μέικερ για το επίπεδο της Euroleague, ο Μέικον ένας ταλαντούχος σκόρερ και μοιάζει αυτοί οι δύο να εναλλάσσονται στην επίθεση και να πηγαίνουν σε καταστάσεις απομόνωσης. Χρειάζεται ένα καλύτερο πλάνο, μιας και το supporting cast μπορεί να κάνει την επίθεση πιο αποτελεσματική.

Την καλύτερη εντύπωση, αν και είναι δύσκολο να βρεις κάτι, την κάνει το ΟΑΚΑ. Έχουν μόνιμα μία από τις καλύτερες ατμφόσφαιρες στην Ευρώπη και ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τα 4 από τα 7 παιχνίδια του εκεί. Αυτό κάνει τους αντιπάλους να σκέφτονται διπλά τα παιχνίδια που θα δώσουν στο ΟΑΚΑ και ίσως να είναι το πλεονέκτημα φέτος.

Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό, θα επιστρέψω σε αυτό που απάντησα και προηγουμένως. Πέρα από την καλή επίθεση και την καλή άμυνα, μου αρέσει πολύ η νοοτροπία τους να μην υποχωρούν. Παραδέχομαι ότι δεν είναι η καλύτερη ομάδα στην Euroleague και δεν θα είναι το φαβορί σε μια σειρά play-off, αλλά είναι διασκεδαστικό που παλεύουν για κάθε κατοχή.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός είναι αρκετά ασταθής για μια τόσο επίμονη ομάδα. Αήττητοι στην έδρα τους, αλλά μόνο δύο νίκες εκτός σε επτά παιχνίδια. Η αστάθεια είναι το μόνο εμπόδιο του Ολυμπιακού».

- Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει στο ντέρμπι και γιατί;

«Αν το παιχνίδι ήταν στο ΣΕΦ θα προέβλεπα μια άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει στην έδρα του και ο Παναθηναϊκός δεν έχει κερδίσει μακριά από την έδρα του φέτος. Στο ΟΑΚΑ μπορούμε να περιμένουμε ένα πιο κλειστό παιχνίδι.

Ακόμα όμως ο Ολυμπιακός έρχεται στο ματς ως καλύτερη ομάδα. Έχουν έμπειρους παίκτες που ξέρουν πως να αγνοήσουν τον ζωηρό κόσμο, έχουν καλούς ριμπάουντερς και και χειριστές μπάλας που μπορούν να καθορίσουν το γρήγορο ρυθμό.

Αν ο Παναθηναϊκός μπορέσει να παρενοχλήσει τους γκαρντ του Ολυμπιακού, μέσω του Σαντ Ρος και του Πέρι, αυτό θα δώσει μεγαλύτερο χώρο στον “τερματοφύλακα” Παπαγιάννη για να ασχοληθεί με τον Φαλ. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα το καταφέρει αυτό σε έναν βαθμό, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει από το να επιλέξω τον Ολυμπιακό ως οριακό φαβορί».

fall.jpg

Fabrizio Lorenzi, La Repubblica Milano (Ιταλία)

- Πριν την έναρξη της σεζόν θα προέβλεπες ότι σχεδόν στο φινάλε του πρώτου γύρου της Euroleague ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και ο Ολυμπιακός στην τρίτη;

 «Προσωπικά η κατάταξη με έχει εκπλήξει και για τους δύο. Θετικά για τον Ολυμπιακό και αρνητικά για τον Παναθηναϊκό».

- Τι σου έχει κάνει τη χειρότερη και τι την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Η ισχύς εν τη ενώση και ότι όλα περνάνε μέσα από την άμυνα. Ο Ολυμπιακός, πέραν του ότι είναι αήττητος στο ΣΕΦ, δέχεται μόλις 65 πόντους κατά μέσο όρο στην έδρα του. Αν κάτι μου έχει κάτι αρνητική εντύπωση είναι ότι στις ήττες, όταν δέχονται ένα σερί, δυσκολεύονται να ανακτήσουν το ρυθμό και την αυτοπεποίθησή τους.

Σχετικά με τον Παναθηναϊκό, θεωρώ ότι εξαρτάται πάρα πολύ από τους γκαρντς του, τον Νέντοβιτς και τον Μέικον , οπότε το “game plan” γίνεται πολύ προβλέψιμο για τους αντιπάλους».

- Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει στο ντέρμπι και γιατί;

«Έχονας δει το παιχνίδι για το ελληνικό πρωτάθλημα, ξέρω ότι είναι ένα ματς που μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή, αλλά ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα το οριακό φαβορί. Νομίζω ότι θα είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι, διοτί ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι μπορεί να τους κερδίσει, ενώ ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι πρέπει να παίξει 40 λεπτά για να πάρει τη νίκη».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0