Basket Talk

Euroleague Countdown -3: Οι κορυφαίοι -non European- σκόρερ στα ευρωπαϊκά κύπελλα!

Euroleague Countdown -3: Οι κορυφαίοι -non European- σκόρερ στα ευρωπαϊκά κύπελλα!

Με Κιθ Λάνγκφορντ, Κάιλ Χάινς, Μάικ Τζέιμς και Μάικ Μπατίστ διαμορφώνεται η κορυφαία δεκάδα των -non European- σκόρερ και το BN Sports… σκαλίζει τις περιπτώσεις αυτών!

Το Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι μια… παραγωγική βιομηχανία ποιοτικών παικτών που ολοένα και περισσότερο παίρνουν την ευκαιρία να μεταβούν στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Δεν γίνεται να λείπουν όμως και τα «έξω-ευρωπαϊκά» στοιχεία. Κατά βάση, οι Αμερικάνοι μπορούν να προσφέρουν σκορ και θέαμα, οπότε είναι και ο λόγος που κατά κάποιο τρόπο τους χρειάζεται και το ίδιο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

  Παίκτες Πόντοι Αγώνες Ομάδες
1 Κίθ Λάνγφορντ 3515 212 Χίμκι, Μακάμπι, Αρμάνι Μιλάνο, Ούνικς Καζάν, Παναθηναϊκός, Μπολόνια, ΑΕΚ
2 JR Χόλντεν 3136 251 ΑΕΚ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Οστάνδη, Μπρότσενι Ρίγα
3 Τζέισι Κάρολ 3081 310 Γκραν Κανάρια, Ρεάλ Μαδρίτης
4 Μάρκους Μπράουν 2948 189 Μπένετον, Ανατολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας,  Αρμάνι Μιλάνο
5 Κάιλ Χάινς  2753 321 Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο
6 Μάικ Τζέιμς 2696 167 Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας
7 Ντέιβιντ Άντερσεν 2668 264 Μπολόνια, Σιένα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Στρασμπούρ, Βιλερμπάν
8 Ντέιβιντ Λόγκαν 2583 199 Τούροβ, Προκόμ, Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Άλμπα Βερολίνου, Σάσαρι, Ρίτας, Αβελίνο, Στρασμπούρ
9 Μάικ Μπατίστ 2496 237 Σαρλερουά, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε
10 Μπόμπι Ντίξον 2488 227 Βιλερμπάν, Φενέρμπαχτσε, Μπένετον, Καρσιγιάκα

Το BN Sports εξετάζει τους 10 -non European- κορυφαίους σκόρερ στα ευρωπαϊκά κύπελλα:

Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται ένας άνθρωπος που έχει κάνει το πέρασμα του από την Ελλάδα, αλλά έχει χαράξει την δική του πορεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν είναι άλλος από τον Κιθ Λάνγκφορντ! Πέρασε από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες στις οποίες καθιερώθηκε, ενώ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό για ένα χρόνο στην συνέχεια κατέληξε στην ΑΕΚ και σήμερα βρίσκεται στην αγορά ελεύθερος στα 38 του χρόνια!
ipiccy_image_38.jpg

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο JR Χόλντεν, ο οποίος είχε αγωνιστεί για λογαριασμό της ΑΕΚ στην αρχή του 21ου αιώνα (2001/02), ενώ τα επόμενα χρόνια φόρεσε τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (όπου έκλεισε την καριέρα του), της Οστάνδη και της Μπροτσένι Ρίγα. Σημείο αναφοράς είναι πως από το πανεπιστήμιο του Μπάκνελ κιόλας το ταλέντο του στο να σκοράρει ήταν ολοφάνερο, καθώς κατά την αποφοίτηση του, ήταν ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών.

Τρίτος Αμερικανός σκόρερ είναι ο Τζέισι Κάρολ ο οποίος επίσης βρίσκεται σε αδιευκρίνιστη κατάσταση, όσον αφορά το μέλλον της καριέρας του, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως είτε σταματάει την καριέρα του, είτε βάζει τέλος την πολυετή συνεργασία του με την Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τίποτα να είναι ακόμα σίγουρο. Στα 38 χρόνια αποτελεί ακόμα έναν πολύ ποιοτικό σουτέρ, ενώ στα «ντουζένια» του… πυροβολούσε κάθε αντίπαλη άμυνα.

Ο Μάρκους Μπράουν βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστα. Η Ζαλγκίρις τον είχε αποκτήσει το 2007 από την Ουνικάχα Μάλαγα, όντας ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Μάλιστα, στην Λιθουανία έσπασε το ρεκόρ του Λουίς Σκόλα (2054 πόντοι) και έπιασε κορυφή.

Κάιλ Χάινς, γνωστός στο ελληνικό μπασκετικό κοινό από τον Ολυμπιακό. Σίγουρα η παρουσία σέντερ σε λίστες με κορυφαίους σκόρερ μπορεί να είναι λίγο «διαφορετική», αλλά δείχνει πολλά! Ο Χάινς συμφώνησε με τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011 και κατέκτησε 2 ευρωπαϊκά τρόπαια. Η συνεισφορά του ήταν πολύτιμη και αποτέλεσε βασικό γρανάζι των επιτυχιών αυτών. Στα 35 του χρόνια βρίσκεται στην Αρμάνι Μιλάνο, μετά από μια 7ετή θητεία στην ΤΣΣΚΑ!

Έκτος στη λίστα βρίσκεται ο Μάικ Τζέιμς ο οποίος είναι ένας επιθετικός «δαίμονας» όπου βρίσκει τρόπο να διεισδύει στις αντίπαλες ρακέτες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το πρόβλημα με τον 31χρονο γκαρντ, όμως, είναι οι εξωαγωνιστικές του συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το περιστατικό με την περιβόητη ιστορία της τζαμαρίας που είχε γίνει στον Παναθηναϊκό. Παρόμοιοι ήταν και οι λόγοι απομάκρυνσης του από την Μόσχα. Εκεί λοιπόν, ο Αμερικανός ήρθε σε ρήξη με τον Δημήτρη Ιτούδη, με τον Έλληνα τεχνικό να θέτει εκτός συνόλου τον έμπειρο γκαρντ και με συνέχεια της ιστορίας ο Τζέιμς αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ. Το ευνοϊκό για τον ίδιο είναι πως βρίσκεται σε καλή ηλικία και μπορεί να ξεπεράσει τα αγωνιστικά του όρια!
ipiccy_image_39.jpg

Ο Ντέιβιντ Άντερσεν είναι μια περίπτωση Αυστραλού σέντερ, ο οποίος αγωνίστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και πολλά χρόνια επίσης στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, το ΝΒΑ. Σε ηλικία 41 ετών, αγωνίζεται στην γενέτειρα χώρα του έχοντας στις πλάτες του μια εξαιρετική μπασκετική πορεία και αποτελεί τον έβδομο παίκτη στη λίστα. Σημείο αναφοράς είναι πως ο Άντερσεν το καλοκαίρι έβαλε τέλος στην καριέρα του και έγινε μέλος του προπονητικού τιμ των Σπερς και επέστρεψε με τον δικό του τρόπο στο ΝΒΑ.

Στην 8η θέση των σκόρερ βρίσκεται ο Ντέιβιντ Λόγκαν. Το ελληνικό κοινό πήρε μια γεύση από τον Αμερικανό, μέσω του Παναθηναϊκού και το σύντομο πέρασμά του από τα ελληνικά παρκέ. Έχει περάσει ωστόσο από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες και το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η ευλυγισία και το δυναμικό του σουτ!

Ο «οδοστρωτήρας» στα… χρυσά χρόνια του Παναθηναϊκού ήταν ο Μάικ Μπατίστ. Βρίσκεται στη προτελευταία θέση της δεκάδας των τοπ σκόρερ -non European-. Αποτέλεσε ένα από τα πιο δυναμικά σέντερ στην Ευρωλίγκα. Σίγουρα η συνεργασία του με το Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον οποίο είχαν εξαιρετική χημεία, του έκανε τη ζωή πιο εύκολη καθώς ο «3D» τον τροφοδοτούσε διαρκώς και εκείνος έκανε το αυτονόητο…

Τελευταίος της λίστας είναι ο Μπόμπι Ντίξον. Ένας «ψυχρός εκτελεστής», ο οποίος αν η αντίπαλη άμυνα του αφήσει το παραμικρό κενό θα το εκμεταλλευτεί, καθώς το «φαρμακερό» του τρίποντο είναι πάντα εκεί να καιροφυλακτεί! Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να μην ανανεώσει την συνεργασία της με τον Μπόμπι, ο οποίος αποτέλεσε παίκτη της τουρκικής ομάδας για 6 χρόνια (2015-2021).

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0