Basket Talk

Μέγκα Μπέμαξ: Τα «σπλάχνα» της που βρέθηκαν στην... αγκαλιά του ΝΒΑ

Μέγκα Μπέμαξ: Τα «σπλάχνα» της που βρέθηκαν στην... αγκαλιά του ΝΒΑ
Η Μέγκα Μπέμαξ του Μίσκο Ραζνάτοβιτς έχει εξελιχθεί σε «φυτώριο» των επόμενων αστεριών του παγκόσμιου μπάσκετ και διαρκώς τα τελευταία χρόνια προετοιμάζει και «εξάγει» αθλητές στο ΝΒΑ.
Σχετικά Άρθρα

Η Μέγκα Μπέμαξ είναι από τις ομάδες που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο παραγωγικό. Η ομάδα από την Σερβία μπορεί να έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες από το 1998, όπου ιδρύθηκε, όμως η φιλοσοφία της παραμένει ίδια και απαράλλακτη.

Υποστηρίζει ενεργά τις ακαδημίες της και επενδύει σε νεαρούς ελπιδοφόρους αθλητές με στόχο να τους «πλάσει» και να τους κάνει πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας που υπήρχε την περσινή σεζόν στον σύλλογο, με τον Μιλένκο Τέπιτς (νυν team manager) να είναι ο μοναδικός 30αρης και όλοι οι υπόλοιποι κάτω από τα 26.

misko.jpg

Πίσω από αυτό το επιτυχημένο project, το οποίο απαρτίζεται με τα μεγαλύτερα ταλέντα του σερβικού μπάσκετ και όχι μόνο, βρίσκεται μία ιδιοφυΐα στο χώρο του μπάσκετ και των μάνατζερ. Ο λόγος για τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία BeoBasket και αφορά την εκπροσώπηση παικτών. Ο Σέρβος παράγοντας έχει βρει τον τρόπο να συγκεντρώνει μεγάλα ποσά από τους νέους παίκτες και έχει χτίσει την τέλεια «βιτρίνα». Το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάζει τις έξι περιπτώσεις παικτών που γαλουχήθηκαν στη Μέγκα Μπέμαξ και άνοιξαν τα φτερά τους για το ΝΒΑ.

jokic.jpg

Νίκολα Γιόκιτς - Ντένβερ Νάγκετς 

Το πιο τρανταχτό και γνωστό παράδειγμα παίκτη που «μεγάλωσε» μπασκετικά στη Μέγκα Μπέμαξ και έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι είναι ο Νίκολα Γιόκιτς. Ο φετινός MVP του ΝΒΑ είναι ένα από τα... καμάρια του Μίσκο Ρζνάτοβιτς, όπου εκπροσωπεί με επιτυχία το σέρβικο μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ο Γιόκιτς πριν πάρει την απόφαση για το ΝΒΑ ενσωματώθηκε στη Μέγκα στα 17 του χρόνια και παρέμεινε εκεί για τα επόμενα τρία χρόνια. Παρότι επιλέχθηκε στο draft του 2014 στο Νο.41 από τους Ντένβερ Νάγκετς, τελικά παρέμεινε για ένα χρόνο «ψησίματος» στην Αδριατική Λίγκα, όπου αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης.

zubac.jpg

Ίβιτσα Ζούμπατς - Λος Άντζελες Κλίπερς 

Ο Ίβιτσα Ζούμπατς μπορεί να μην αγωνίστηκε αρκετά στη Μέγκα Μπέμαξ αλλά πρόλαβε να πάρει μία ιδέα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16. Τα οικονομικά προβλήματα της Τσιμπόνα τον οδήγησαν στον Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος τον βοήθησε ως ατζέντης του να πάρει την σωστή απόφαση και να τον προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο στο ΝΒΑ. Τελικά ο Κροάτης σέντερ πρόλαβε σε ελάχιστα ματς στην Αδριατική Λίγκα να δείξει την αξία, με αποτέλεσμα να τον επιλέξουν οι Λέικερς στο Νο.32 του draft το 2016.

bitadje.jpg

Γκόγκα Μπιτάτζε - Ιντιάνα Πέισερς 

Η παραγωγή ψηλών κορμιών συνεχίστηκε με τον Γκόγκα Μπιτάτζε, ο οποίος από τα πρώτα του βήματα απέδειξε ότι δεν τον χωράει η Ευρώπη. Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς τον ανακάλυψε από την VITA Tbilisi στη Γεωργία και τον έφερε στην Σερβία σε ηλικία 17 ετών. Αρχικά πήρε ευκαιρίες με την μικρή ομάδα της Μέγκα στο τουρνουά της Ευρωλίγκας (ΑNGT) και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Smederevo, ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Πριν καλά καλά κλείσει τα 20 έγινε πρωταγωνιστής στη Μέγκα, όμως η απόφαση να δοθεί δανεικός στην Μπουντούτσνοστ, ώστε να τον δουν οι ομάδες του ΝΒΑ μέσω της Ευρωλίγκας, αποδείχθηκε σωστή. Οι Πέισερς ήταν αυτοί που τον επέλεξαν τελικά στο Νο.18 του draft το 2019.

cancar.jpg

Βλάτκο Τσάντσαρ - Ντένβερ Νάγκετς   

Η Μέγκα Μπέμαξ δεν ρίχνει ματιές μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός και τα αντανακλαστικά της βρίσκονται σε εγρήγορση. Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Βλάτκο Τσάντσαρ, ο οποίος αγωνιζόταν στην πατρίδα στου στη Σλοβενία και στα 19 του μετακόμισε στη Μέγκα. Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς διέκρινε το ταλέντο του και ο αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Εurobasket 2017 με την πατρίδα του. Ξεχώρισε νωρίς στην σέρβικη ομάδα και πριν κάνει το άλμα για το ΝΒΑ πήρε μεταγραφή στην Σαν Πάμπλο Μπούργκος. Παρότι επιλέχθηκε το 2017 στο Νο.49 του draft από τους Νάγκετς τελικά η μετακίνηση έγινε πραγματικότητα δύο σεζόν αργότερα (2019).

gggg.jpg

Τίμοθι Λουάου-Καμπαρό  

Ο Τίμοθι Λουάου-Καμπάρο ήταν ακόμη μία ιδιαίτερη περίπτωση, ο οποίος πριν βρεθεί στα παρκέ του ΝΒΑ αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μέγκα Μπέμαξ. Από το γαλλικό πρωτάθλημα μετακινήθηκε στην Αδριατική Λίγκα μετά από εισήγηση του Ραζνάτοβιτς και σε μόλις μία σεζόν προκάλεσε το ενδιαφέρον του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο. Οι Σίξερς ήταν από τις ομάδες που κινήθηκαν για την περίπτωσή του και τον επέλεξαν στο Νο.24 του draft το 2016. Ο Γάλλος παίκτης πρόσφατα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

marko.jpg

Μάρκο Σιμόνοβιτς - Σικάγο Μπουλς 

Το τελευταίο «διαμάντι» της Μέγκα Μπέμαξ το οποίο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του σύντομα στο ΝΒΑ είναι ο Μάρκο Σιμόνοβιτς. Ο Μαυροβούνιος υπέγραψε πρόσφατα τριετές συμβόλαιο με τους Μπουλς και από την νέα σεζόν θα παρέχει τις υπηρεσίες του στον Μπίλι Ντόνοβαν. Ο Σιμόνοβιτς τα τελευταία του δύο χρόνια στην Ευρώπη αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στη Μέγκα από την Τσεντεβίτα Ολίμπια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις μόλις στα 20 του χρόνια και ήταν από τους καλύτερους νέους παίκτες στην Αδριατική Λίγκα. Αν και επιλέχθηκε πέρυσι στο Νο.44 του draft τελικά παρέμεινε στη Σερβία, ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμος τη φετινή σεζόν στους «ταύρους».

Η λίστα παικτών που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη Μέγκα Μπέμαξ και προσέγγισαν ομάδες του ΝΒΑ δεν τελειώνει εδώ, καθώς το ίδιο παράδειγμα έχουν ακολουθήσει οι Βασίλιε Μίτσιτς, Φίλιπ Πετρούσεφ, Όγκνιεν Γιάραμαζ, Ράντε Ζάγκορατς και άλλοι. Αυτοί οι παίκτες δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη το ντεμπούτο τους στο ΝΒΑ, όμως «κοσμούν» με την παρουσία τους τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0