Basket Talk

Basket League: Τα Ελληνόπουλα που έκαναν το βήμα... παραπάνω

Basket League: Τα Ελληνόπουλα που έκαναν το βήμα... παραπάνω
Στην κανονική διάρκεια της Basket League υπήρξαν νέοι Έλληνες αθλητές, όπου έκαναν το δικό τους αγωνιστικό... μπαμ.
Σχετικά Άρθρα

Ανατροπές, θέαμα, κορονοϊός, κρούσματα, ένταση, αγωνία είναι μερικά από τα στοιχεία που υπήρχαν καθ' όλη την διάρκεια της φετινής σεζόν στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα.

Όμως αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία απ' όλα αυτά ήταν τα νέα ελληνικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν με τις ομάδες τους και έδωσαν ελπίδα στην Εθνική, σε μία περίοδο «ξηρασίας» από διακρίσεις.

Κάποιοι αθλητές προτίμησαν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε έναν μικρότερο σύλλογο όπου θα είχαν περισσότερα λεπτά συμμετοχής, άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τον τραυματισμό κάποιου συμπαίκτη τους και άλλοι περίμεναν την ευκαιρία τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Το ελληνικό στοιχείο και τα νιάτα... περίσσευαν φέτος στη Basket League και το BN Sports συγκέντρωσε τους αθλητές που έκαναν το step up και σας τους παρουσιάζει.

Δημήτρης Μωραΐτης (ΑΕΚ)

Ο νεαρός γκαρντ της ΑΕΚ, Δημήτρης Μωραΐτης, μπορεί να είναι γεννημένος το 1999, όμως διαθέτει αρκετές παραστάσεις υψηλού επιπέδου και την φετινή σεζόν δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία του Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος τον μονιμοποίησε στην δωδεκάδα. Την περσινή σεζόν «ψήθηκε» με τον δανεισμό του στον Κολοσσό Ρόδου και μετά από μία απαιτητική προετοιμασία έδειξε πανέτοιμος να διεκδικήσει την παρουσία του στο ρόστερ της "Ένωσης".

Μπορεί να μην παρουσίασε άνοδο στην στατιστική του συγκριτικά με την περσινή περίοδο, όμως αποτέλεσε σημαντικό «γρανάζι» για την ΑΕΚ και σε περιόδους που ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς, εξασφάλισε σταθερό χρόνο στο παρκέ. Συγκεκριμένα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αγωνίστηκε σε 16 αγώνες με 14.4 χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα και μέτρησε 3.8 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Κερασάκι στην... τούρτα ήταν η κλήση του στην Εθνική για τα «παράθυρα» των προκριματικών του Eurobasket 2022.

Nίκος Ρογκαβόπουλος (ΑΕΚ)

To όνομα του Νίκου Ρογκαβόπουλου βρίσκεται στο μπασκετικό προσκήνιο εδώ και μερικά χρόνια, όμως την φετινή σεζόν απέδειξε στο τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ ότι αξίζει να έχει μία θέση στο ρόστερ. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό και τις συνεχόμενες υποχρεώσεις της ΑΕΚ, ο νεαρός φόργουορντ απέδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες αθλητές της γενιάς του και μοιράστηκε την θέση του με τους Ματ Λοτζέσκι και Γιόνας Ματσιούλις. Αποτέλεσε ένα μεγάλο «στοίχημα» για την ΑΕΚ που της βγήκε με επιτυχία και παρά τις αυξανόμενες αρμοδιότητες φάνηκε μέσα στο παρκέ να ανταποκρίνεται.

Την περσινή σεζόν πήρε λίγο χρόνο συμμετοχής, σε 9 μόλις αγώνες, ενώ την φετινή σεζόν διπλασίασε τα λεπτά του και αγωνίστηκε σε 17 αγώνες. Τα παιχνίδια θα μπορούσαν να ήταν φυσικά περισσότερα, εάν δεν υπήρχαν στη μέση κάποια εξωαγωνιστικά θέματα. Ο Ρογκαβόπουλος βρέθηκε στο παρκέ για 14 λεπτά ανά παιχνίδι, καταγράφοντας στα στατιστικά του 4.6 πόντους και 2.1 ριμπάουντ, ενώ παράλληλα έδωσε σημαντικές λύσεις στο αμυντικό κομμάτι.

Δημήτρης Φλιώνης (Άρης)

O Άρης εξασφάλισε φέτος την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία νωρίς και με ασφάλεια και ένας λόγος πίσω από αυτό ήταν ο Δημήτρης Φλιώνης. Ο Έλληνας γκαρντ πραγματοποίησε την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του, δείχνοντας στοιχεία στο παρκέ που είχε ανάγκη να δει ο Σάββας Καμπερίδης. Ανέλαβε το δύσκολο έργο και πήρε στα χέρια του τις τύχες της οργάνωσης του συλλόγου. Έδειξε την εκτελεστική δεινότητά του και την ψυχραιμία του σε αγώνες ντέρμπι όπως με τον ΠΑΟΚ, σημειώνοντας 13 πόντους, ενώ συνήθως μάρκαρε τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο.

Σε μία κομβική σεζόν όπως η φετινή πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής (21.7) και δεν απουσίασε σε κανέναν αγώνα του πρωταθλήματος. Οι αριθμοί του έδειξαν άνοδο σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνοντας 5.4 πόντους, 2.8 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Παράλληλα στην ηλικία των 23 ετών κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να τον χρησιμοποιεί σε κάποιους αγώνες για τα προκριματικά του Εurobasket 2022.

Βασίλης Τολιόπουλος (Ιωνικός Νικαίας)

Ο Βασίλης Τολιόπουλος δεν είναι από τα πιο «φρέσκα» πρόσωπα στο ελληνικό μπάσκετ, με τις αποδόσεις του από τις μικρές εθνικές ομάδες να τραβούν... τα βλέμματα αλλά την φετινή σεζόν απέδειξε παρά τις δυσκολίες και τις ατυχίες να κοιτάξει στα... μάτια τους αντιπάλους και να τους ξεπεράσει. Ο Τολιόπουλος ήταν από τους «στυλοβάτες» του Ιωνικού και με το θράσος του και τον μπασκετικό... τσαμπουκά αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς αθλητές του ελληνικού κορμού της ομάδας.

Σαφώς η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται ως η πιο πετυχημένη του και αναδεικνύεται στα νούμερα, σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του σε κανονική διάρκεια διψήφιο αριθμό πόντων (12.1), ενώ από τα λεπτά συμμετοχής φάνηκε ότι ήταν υπερπολύτιμος (26.1 λεπτά). Παράλληλα σημείωσε 3.7 ασίστ και 3 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ συνείσφερε και στη πίσω πλευρά του γηπέδου, με 1.1 κλεψίματα. Η κλήση στην Εθνική ομάδα ήταν αναπόφευκτη.

Νίκος Χουγκάζ (Ιωνικός Νικαίας)

Ο Ιωνικός την φετινή σεζόν «έσφυζε» από νιάτα και ελληνικό κορμό και μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις ολόκληρου του πρωταθλήματος ήταν ο Νίκος Χουγκάζ. O Έλληνας φόργουορντ άφησε με το στόμα... ανοικτό τους αντιπάλους του και όχι μόνο, με τις δυνατότητές του. Με βάση το «βιογραφικό» του τα νούμερα που κατέγραψε ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Η πρώτη του αναγνωριστική σεζόν στο πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 2018-2019 με τη φανέλα του Πανιωνίου και πέρυσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για το κολεγιακό πρωτάθλημα (NCAA). Το περασμένο καλοκαίρι «ζύγισε» τις προοπτικές του και επέστρεψε πίσω, πιστεύοντας στο πλάνο του Ιωνικού.

Στους αγώνες κινούνταν ως ένας πολύπειρος αθλητής και άγγιξε το 45% ευστοχίας από την γραμμή του τριπόντου. Ένα κορμί στα 2.08 μέτρα με ευχέρεια στο μακρινό σουτ αποτελεί λίρα.. εκατό για τον οποιοδήποτε προπονητή, ενώ στον αγώνα απέναντι στη Λάρισα «απογειώθηκε», σημειώνοντας 7/7 τρίποντα. Παράλληλα σε δύο αγώνες φέτος έκανε double-double και η παρουσία του ήταν κομβική για αρκετές νίκες. Στην στατιστική του τα νούμερα «τρελαίνουν», με 10.7 πόντους και 6.5 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Κώστας Παπαδάκης (Λάρισα)

Ακόμη μία περίπτωση αθλητή που προτίμησε να σταλθεί δανεικός σε μία μικρότερη ομάδα για να πάρει τις απαιτούμενες ευκαιρίες ήταν ο Κώστας Παπαδάκης. Ο Έλληνας γκαρντ δεν... καλοπιάστηκε από το γεγονός ότι ανήκει στον Παναθηναϊκό και θέλησε να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Λάρισα και να «φορτώσει» στην πλάτη του περισσότερες ευθύνες. Tην περσινή σεζόν έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής του, με τον Ρικ Πιτίνο να τον εμπιστεύεται, αλλά φέτος «απογείωσε» το παιχνίδι του και έδειξε έτοιμος για μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σε δύσκολους αγώνες δεν... κρύφτηκε, αναλαμβάνοντας την τύχη αρκετών επιθέσεων και «έλυσε» τα χέρια του Νίκου Παπανικολόπουλου. Παρουσιάστηκε σαν έτοιμος από καιρό και σε μόλις ένα παιχνίδι έλειψε από το φετινό πρωτάθλημα, μετρώντας 16.9 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, σημειώνοντας 6.7 πόντους και 2.3 ασίστ ανά αγώνα.

Βασίλης Μουράτος (Λαύριο)

Από αυτή την κατηγορία δεν γινόταν να απουσιάζει ο άνθρωπος που είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τρελή πορεία του Λαυρίου και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Ο λόγος για τον «εγκέφαλο» του Χρήστου Σερέλη μέσα στις τέσσερις γραμμές, Βασίλης Μουράτος. Στην δεύτερη χρονιά του στο Λαύριο ο Έλληνας γκαρντ ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωνε ολόκληρη την ομάδα. Τερμάτισε δεύτερος σε ολόκληρο το πρωτάθλημα στην κατηγορία των ασίστ, ενώ τα στατιστικά του δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή σεζόν, σημειώνοντας 10.3 πόντους και 6 ασίστ κατά μέσο όρο και μοιάζει αγριεμένος για τα πλέι οφ.

Μιχάλης Λούντζης (Προμηθέας Πάτρας)

Ακόμη ένας αθλητής που αποφάσισε να εγκαταλείψει τα μεγάλα... σαλόνια, όπως ο Παναθηναϊκός, και να κυνηγήσει την καταξίωση του μέσω ομάδων χαμηλότερης... ταχύτητας. Ο Μιχάλης Λούντζης φαίνεται να βρήκε την Ιθάκη του στην... Πάτρα και με σταθερά βήματα και δίχως «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοσή του αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Μάκη Γιατρά. Παρότι ο Προμηθέας ξεκίνησε την σεζόν με μεγάλες φιλοδοξίες και αξιώσεις, δεν φοβήθηκε να εμπιστευτεί την περιφέρειά του σε έναν παίκτη που δεν είχε αρκετά παιχνίδια στα πόδια του. Ο Έλληνας γκαρντ τους έβγαλε... ασπροπρόσωπους με τις εμφανίσεις του και σε 20 αγώνες σημείωσε 7.1 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 22.3 λεπτά συμμετοχής.

Το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να μην βρίσκεται στις πιο ένδοξες στιγμές του και να απέχει αρκετά από τα μεγαλεία του παρελθόντος, όμως η παρουσία τέτοιων παικτών είναι επιτακτική ώστε να επιστρέψει εκεί που του αξίζει.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0