Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Προπονητών Καράτε (ΠΣΠΚ), το οποίο φέρεται να αρνείται την εγγραφή νέων μελών, επικαλούμενο την έλλειψη ΑΦΜ.
Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με προπονητές και νομικούς κύκλους, συγκρούεται με τον Αστικό Κώδικα περί σωματείων (άρθρα 78-107) αλλά και τον ν. 2725/1999 για τον αθλητισμό, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα. Σε πολιτικό επίπεδο θα αποτελέσει ένα στίγμα για την προεδρία Σιετή εάν δεν ανοίξουν οι διαδικασίες για νέες εγγραφές, καθώς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μπουν και να δηλώσουν παρών στην εκπροσώπηση μέσα στο Δ.Σ.
Μια θολή σύσταση και η διαρκής παρουσία στην ΕΛΟΚ
Ο ΠΣΠΚ δεν συστάθηκε το 2024· υπήρχε ήδη από παλαιότερα, καθώς από τη στιγμή της ίδρυσής του είχε εκλέξει εκπρόσωπο με δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ της ΕΛΟΚ. Το παράδοξο είναι πως ο Σύλλογος ουδέποτε δημοσίευσε πρακτικά σύστασης ή εκλογών ΔΣ, με εξαίρεση το όνομα του εκπροσώπου του στην Ομοσπονδία. Έτσι, ο εκπρόσωπος του ΠΣΠΚ συμμετείχε τόσο στο ΔΣ της ΕΛΟΚ που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες πριν το 2024, όσο και στο ΔΣ που εκλέχθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, τα μέλη της βάσης των προπονητών ουδέποτε είχαν σαφή ενημέρωση για τις εσωτερικές διαδικασίες του Συλλόγου που νομιμοποιούσαν αυτήν την εκπροσώπηση.
Συγκρότηση σε σωματείο το 2024
Στις 10 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το πρακτικό 2/2024, τα ιδρυτικά μέλη προχώρησαν στη συγκρότηση του Συλλόγου σε σωματείο και εξέλεξαν Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον κ. Κώστα Γκουβούση. Από τότε μέχρι σήμερα, καμία εγγραφή νέου μέλους δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Η δημόσια δέσμευση του προέδρου
Ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Κώστας Γκουβούσης, σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε: «Οι εγγραφές νέων μελών θα ξεκινήσουν μόλις ο Σύλλογος αποκτήσει ΑΦΜ». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε αναμένεται να συμβεί αυτό, ούτε εξήγησε γιατί, από τις 10/2/2024 που εκλέχτηκε πρόεδρος, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την απόκτηση ΑΦΜ.
Aς δούμε χρονολογικά πως έγινε η σύσταση του Συλλόγου
Πριν το 2024
Σύσταση του Συλλόγου και εκλογή εκπροσώπου στο ΔΣ της ΕΛΟΚ. ➝ Συμμετοχή σε ΔΣ που προέκυψαν από αρχαιρεσίες πριν το 2024.
10 Φεβρουαρίου 2024
Σύμφωνα με το πρακτικό 2/2024, συγκρότηση του Συλλόγου σε σωματείο και εκλογή ΔΣ, με πρόεδρο τον κ. Κώστα Γκουβούση. ➝ Καμία εγγραφή νέου μέλους μέχρι σήμερα.
1 Δεκεμβρίου 2024
Νέες αρχαιρεσίες ΕΛΟΚ· ο εκπρόσωπος του ΠΣΠΚ συμμετέχει στο ΔΣ, παρότι το μητρώο μελών του Συλλόγου παραμένει κλειστό.
Το νομικό πλαίσιο
Ο ν. 2725/1999, άρθρο 8, προβλέπει τήρηση καταστατικού και μητρώου μελών με ισότιμη δυνατότητα εγγραφής. Στο άρθρο 28 παρ. 4 ορίζεται ότι οι σύλλογοι προπονητών εκλέγουν αντιπρόσωπο και αναπληρωτή στο ΔΣ της ομοσπονδίας, με δικαίωμα ψήφου. Ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 81) επιβάλλει τη σωματειακή δημοκρατία, απαγορεύοντας την αυθαίρετη άρνηση εγγραφών.
Ο φόβος απώλειας ελέγχου
Όπως καταγγέλλεται, πίσω από την αδράνεια κρύβεται η πρόθεση μιας μικρής ομάδας παραγόντων να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο της εκπροσώπησης των προπονητών στην ΕΛΟΚ, κρατώντας τον Σύλλογο κλειστό για νέα μέλη.
Πιθανές ποινικές ευθύνες των μελών του ΔΣ
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα μέλη του ΔΣ που εξελέγησαν βάσει του πρακτικού 2/2024 δεν φέρουν μόνο καταστατικές ευθύνες, αλλά ενδέχεται να υπέχουν και ποινικές:
-Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ): εφόσον, ως διοικούντες, παραλείπουν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες (π.χ. απόκτηση ΑΦΜ, τήρηση μητρώου μελών) και ζημιώνουν τα συμφέροντα των μελών.
-Απιστία (άρθρο 390 ΠΚ): εφόσον η παραμέληση καθηκόντων ή οι μεθοδεύσεις για αποκλεισμό μελών ζημιώνουν την περιουσία ή τα δικαιώματα του Συλλόγου.
-Παρακώλυση εκλογών ή συλλογικών διαδικασιών (άρθρο 161 ΠΚ κατ’ αναλογία): αν κριθεί ότι εμποδίζουν τη νόμιμη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπου.
-Καταδολίευση δικαιώματος (άρθρο 397 ΠΚ): όταν με μεθοδεύσεις στερούν από τα μέλη τη δυνατότητα να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Η ενδεχόμενη ποινική αξιολόγηση θα προκύψει μόνο αν υπάρξει προσφυγή θιγόμενων μελών ή παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, ωστόσο τα παραπάνω άρθρα φωτίζουν τις δυνητικές ευθύνες της διοίκησης.
Αντιδράσεις και αιτήματα
Οι προπονητές ζητούν την παρέμβαση του προέδρου της ΕΛΟΚ, κ. Σιετή, ώστε η εκπροσώπηση να αποκτήσει θεσμική νομιμοποίηση μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές εκλογές. «Δεν μπορεί η φωνή μας στην Ομοσπονδία να εκφράζεται από μια ομάδα που ούτε μας ενημερώνει ούτε μας δέχεται. Ζητάμε δικαιοσύνη και διαφάνεια», σημειώνουν. Τίθεται θέμα δημοκρατικής εκπροσώπησης αφού το δυναμικό των προπονητών Καράτε κυμαίνεται γύρω στους 350 και στον σύλλογο είναι μόνο 20.







