World Sports

Ο Μάριος Καπότσης στο BN Sports: «Πάντα θα μου λείπει η Εθνική, ανακουφισμένοι και περήφανοι με την ορκωμοσία!»

Ο Μάριος Καπότσης στο BN Sports: «Πάντα θα μου λείπει η Εθνική, ανακουφισμένοι και περήφανοι με την ορκωμοσία!»
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ζωή τους μετά τον αθλητισμό, πραγματοποίησαν την Τρίτη (20/02), εν ενεργεία Ολυμπιονίκες, καθώς ορκίστηκαν έφεδροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού! Από την πλευρά του, ο Μάριος Καπότσης μίλησε στο BN Sports, για την κρισιμότητα της κατανομής των αθλητών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τα συναισθήματά του, αναφορικά με την τελετή ορκωμοσίας.  
Συνέντευξη στον Γιώργο Καπουκάκη

Ανακουφισμένοι και... δικαιωμένοι. Εν ενεργεία κάτοχοι Ολυμπιακών μεταλλίων ορκίστηκαν την Τρίτη (20/02) ως έφεδροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και σε ένα μεγάλο βαθμό, εξασφάλισαν το μέλλον τους, στη ζωή μετά τον αθλητισμό!  

Ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν στην ορκωμοσία ήταν και ο πρώην διεθνής πολίστας και ασημένιος Ολυμπιονίκης (σ.σ. το 2020 στο Τόκιο), αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΫ), Μάριος Καπότσης! Το BN Sports επικοινώνησε μαζί του, με τον ίδιο να περιγράφει τα συναισθήματά του για την τελετή ορκωμοσίας και να εξηγεί την σημασία της κατανομής των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.  

Παράλληλα, ο 32χρονος αθλητής της ΝΟ Βουλιαγμένης, ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων - όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή - μίλησε για την Εθνική ομάδα πόλο και την Ολυμπιάδα του Παρισιού που ακολουθεί, ενώ αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Μεταξύ άλλων, ο Μάριος Καπότσης στάθηκε στη βοήθεια του πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ τόνισε πως ανταπόκριση υπήρξε και από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

ORKOMOSIA.jpg

Πώς θα βοηθήσει εσάς τους αθλητές η κατανομή σας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ποια είναι τα συναισθήματά σου για την τελετή της ορκωμοσίας;  

«Για τα δικά μας αθλήματα, όπως είναι το πόλο, που μπορεί να μην είναι επαγγελματικό στα... χαρτιά, αλλά έχει και με το παραπάνω επαγγελματικές εργατοώρες, μία τέτοια εξασφάλιση, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε κάτι χειροπιαστό, το οποίο θα μας συντροφεύει σε όλη μας της ζωή. Και αυτό, γιατί κάθε διάκριση είναι σημαντική, αλλά κακά τα ψέματα, όσο περνάει ο καιρός, και τα συγχαρητήρια λιγοστεύουν και όλα ξεχνιούνται. Καλώς ή κακώς, η χώρα μας είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη που ξεχνάει και δίνει βαρύτητα σε άλλα πράγματα.

Ήταν κάτι πολύ μεγάλο, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και μια ιδιαίτερη σημασία. Γιατί εκπροσωπείς την πατρίδα σου, από μία άλλη σκοπιά.

Επομένως, είναι μία σημαντική ανακούφιση, για αθλήματα σαν τα δικά μας που όταν θα τα σταματήσεις, θα πρέπει να βγεις στην αγορά εργασίας, σε μία ηλικία που δεν θα είναι εύκολο για σένα. Ακόμη και αν έχεις πτυχίο και μεταπτυχιακό - εγώ έχω και τα δύο - όταν σταματάς στα 36 ή στα 37, είσαι πολύ πίσω στην αγορά εργασίας».

Σας είδαμε ολους πολύ συγκινημένους.

«Ναι, γιατί είναι κάτι πολύ τιμητικό. Για εμάς που έχουμε εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα, την Ελλάδα μας. Κάποιοι συνεχίζουν, άλλοι έχουν σταματήσει, παρόλα αυτά, πάντα, μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα εκπροσωπούμε την πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε από ένα άλλο πόστο, ό,τι κάναμε.

Είναι πάρα πολλά τα συναισθήματα. Χάρηκα πολύ γι’ αυτό που έγινε. Ήταν ένας μεγάλος αγώνας, γιατί δεν ήταν εύκολο. Πολλά παιδιά το περίμεναν από το 2008. Η Σοφία Παπαδοπούλου. Από το 2016 ο Πετρούνιας. Η Στεφανίδη, η Κορακάκη! Όλα αυτά τα παιδιά περίμεναν χρόνια για να γίνει αυτό. Και με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων και μπορώ να πω πως έβαλα και εγώ το λιθαράκι μου, χθες είχαμε κάτι πολύ όμορφο και μία στιγμή που θα την θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή».

Ποιοι συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και για να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα ανέφερες;  

«Ήταν αρκετοί άνθρωποι. Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε πως ο νόμος ανέφερε ότι μόνο τα ατομικά αθλήματα σε Ολυμπιακό μετάλλιο είχαν τη δυνατότητα αυτή, παρόλα αυτά, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος βοήθησε πάρα πολύ ρωτώντας δημόσια τον Λευτέρη Αυγενάκη, που ήταν τότε Υπουργός Αθλητισμού, να δεσμευτεί και η αλήθεια είναι πως είχε βοηθήσει. Την διαδικασία την έτρεξα εγώ ο ίδιος και ξέρω πολύ καλά όλη την αλήθεια».

DENDIAS.jpg

Από πόσα στάδια έπρεπε να περάσει;

«Από τρία υπουργεία, να μπουν δύο ΦΕΚ, να περάσει από το λογιστήριο του κράτους και από όλους τους αρχηγούς, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, μας βοήθησε ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και συγκεκριμένα από το γραφείο του, ο Γιάννης Φυτόπουλος, που αν δεν υπήρχε, δεν θα είχε γίνει τίποτα.

Παράλληλα, είχαμε και βοήθεια από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Το ξέρω γιατί κάποια στιγμή που είχε μπλοκάρει η διαδικασία, εγώ ο ίδιος, απευθύνθηκα εκεί. Όλοι οι προαναφερθέντες έτρεξαν τη διαδικασία και επιτέλους είχαμε την ορκωμοσία μας».

Ποιοι άλλοι βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτό και να διορθωθεί μια αδικία από την πολιτεία;

«Από ένα σημείο και μετά, ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο οποίος είναι διευθυντής του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων), όπου και θα πάμε όλοι όσοι ορκιστήκαμε. Επίσης, βοήθησαν οι κύριοι Φάκας και Μπίσμπας. Γενικά, τα στάδια της διαδικασίας ήταν τόσα πολλά, που αρκετά παιδιά, είχαν το νόμο στα χέρια τους από το 2008 ή το 2016, παρόλα αυτά, γραφειοκρατικά υπήρξαν πολλές δυσκολίες. Πέρασαν τα χρόνια και τα παιδιά δεν είχαν μπει, παρόλο που ο νόμος τους έδινε το δικαίωμα. Διότι δεν υπήρχαν οι άνθρωποι για να τρέξουν το θέμα. Δεν το είχαν αμελήσει. Απλώς δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν λύση».  

Εσύ πήγες στην αεροπορία. Είσαι χαρούμενος γι’ αυτό;  

«Επί της ουσίας η κατανομή έγινε τυχαία. Παραδείγματος χάρη από το πόλο, πήγαν πέντε στην ξηρά, τέσσερις στην αεροπορία και άλλοι τέσσερις στο ναυτικό.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μου έλαχε να πάω στην αεροπορία. Πραγματικά μ’ αρέσει πάρα πολύ σαν σώμα και μου προκαλεί μεγάλο δέος. Και αυτό, διότι έχει το τμήμα των Ικάρων. Πραγματικά, αυτούς τους ανθρώπους που ανεβαίνουν με τα μαχητικά στον ουρανό, τους βλέπω σαν ήρωες. Συνεπώς, χαίρομαι που είμαι στην οικογένεια αυτή».  

kapotsis-greece.jpg

Αποφάσισες  να αποχωρήσεις από την Εθνική ομάδα το 2022. Σου λείπει καθόλου;

«Πάντα θα μου λείπει. Απλά αποφάσισα να φύγω σε ένα σημείο που ήμουν ήδη ψηλά. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για εμένα. Σίγουρα ήταν μία απόφαση, η οποία πάρθηκε συνειδητά. Δεν ήταν εύκολη. Συνεχίζει να μην είναι. Χαίρομαι, όμως, που την πήρα. Είμαι πάρα πολύ γεμάτος. Παράλληλα, είμαι και αρκετά χαρούμενος για το γεγονός πως έδωσα χώρο σε νέα παιδιά, να μπουν στην εθνική ομάδα και να φέρουν διακρίσεις για την πατρίδα μας».  

Πώς σου φάνηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα και η πορεία της Εθνικής;  

«Ακόμη και πριν από το Τόκιο (2020), η Εθνική είχε φτάσει στο επίπεδο να μπορεί να κοιτάξει οποιοδήποτε αντίπαλο στα μάτια. Στη Ντόχα, η ομάδα παρουσιάστηκε πολύ καλή, αλλά ηττήθηκε από την Ιταλία στις λεπτομέρειες. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Τη μια στιγμή μπορεί να είσαι στον ουρανό και την άλλη, κάτω. Πιστεύω πολύ σε αυτή την ομάδα. Έχει πάρα πολύ ταλέντο».  



Πλέον, όλα τα φώτα πέφτουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το «κλειδί» για να διεκδικήσει η Εθνική κάποιο από τα μετάλλια;  

«Στο πόλο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το υπέρτατο γεγονός. Δηλαδή, αυτό που υπήρχε από την αρχαιότητα, κάποια αθλήματα το έχουν κρατήσει. Η Εθνική έχει δυνατότητες, καλό είναι όμως να μη βάλουμε αυτό το βάρος επάνω στα παιδιά. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Φανταστείτε πως το μετάλλιο που πήραμε στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, ήταν το πρώτο ανδρικό στα ομαδικά αθλήματα. Επομένως, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, δεν είναι μία απλή περίπτωση. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Νομίζω πως το αντιλαμβάνονται όλοι αυτό».

Ένα ακόμη μετάλλιο λοιπόν θα είναι άθλος.

«Ναι, αλλά να πάμε, σκεπτόμενοι πως έχουμε μία καλή ομάδα και να το εξετάσουμε βήμα-βήμα και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Και ας κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος. Θεωρώ πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και η νοοτροπία που θα πρέπει να υπάρχει. Με αυτό τον τρόπο έρχονται τα μετάλλια και οι διακρίσεις».  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0