World Sports

Μάστερ Νατάσσα Μαναβάκη: Η Ελληνίδα «σωματοφύλακας» υψηλών προσώπων

Μάστερ Νατάσσα Μαναβάκη: Η Ελληνίδα «σωματοφύλακας» υψηλών προσώπων

Μία γυναίκα κατακτά έναν απολύτως ανδροκρατούμενο χώρο.

Η Μάστερ Νατάσσα Μαναβάκη μιλάει στο BNsports για την εκπαίδευσή της στο Taekwon-do από μικρή ηλικία, για την αποφοίτησή της από το σχολείο προστασίας υψηλών προσώπων όπου ξεπέρασε τους περισσότερους άνδρες αλλά και για την σκοποβολή στην οποία εξασκείται για να ολοκληρώσει την συνολική εκπαίδευσή της.

1.Πότε ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο των πολεμικών τεχνών;

«Το ταξίδι ξεκίνησε όταν ήμουν 11 χρόνων στη Δράμα και πήγα με 2 συμμαθητές μου να τους δω σε προπόνηση Taekwon-do. Ενθουσιάστηκα και μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Από την επόμενη κιόλας φορά ήμουν στην αίθουσα...  κατάλαβε ο δάσκαλος μου εκείνη τη περίοδο ,πολύ γρήγορα ό,τι είχα ταλέντο  απίστευτη υπομονή κι επιμονή και πολύ θέληση! Το αγάπησα αμέσως!»

IMG_20230817_145344_021.jpg

2.Γιατί tae kwon do και όχι karate; Δοκίμασες άλλα τέχνες;

«Taekwon-do γιατί έτυχε αυτό να δω πρώτα ,αν και ξεκίνησα με το wt στυλ το ολυμπιακό δηλαδή .Θα είχα δοκιμάσει σίγουρα πολύ νωρίτερα karate ,αλλά συνάντησα σε μια επίδειξη /σεμινάριο στα 14 περίπου τον μετέπειτα δάσκαλο και μέντορά  μου Gm Βασίλη Αλεξανδρή ,που με κράτησε για πάντα στο  Tkd itf (international tkf federation).Ήταν ,είναι και θα είναι η έμπνευσή μου για πάντα! Έκανα πυγμαχία και karate shotokan δοκίμασα 2 χρόνια στη Δανία όταν έμενα. Σέβομαι το karate απίστευτα όπως κι όλες τις πολεμικές τέχνες.Επίσης ασχολούμαι αντίστοιχα πάρα πολλά χρόνια με βάρη,πιλάτες ,gravity yoga που είναι ασκήσεις κινητικότητας και διατάσεων, trx».

3. Σπούδασες κάτι άλλο, εργάστηκες ή ασχολήθηκες μόνο με την πολεμική τέχνη;

«Να πω πρώτα ό,τι ποτέ δε σταμάτησα την εκπαίδευση μου στο tkd από τα 11 μου...Ήμουν αεροσυνοδός στην ΟΑ 4 χρόνια ,μετά παραιτήθηκα κι έκανα πολυγυμναστήριο και Αθλ.Σωματείο Tkd ,το Απόλλων Δράμας το 1997 για 22 χρόνια με πολύ επιτυχία και πολλές επιδείξεις και διοργανώσεις.Παράλληλα τέλειωσα σχολή στυλίστριας και έκανα σεμινάρια με το δάσκαλό μου ως βοηθός του σε όλη την ΕU.Δούλεψα 3 χρόνια ως διευθύντρια χοντρικής πώλησης σε πολύ μεγάλη ελληνική εταιρεία μόδας.Το 2009-2012 έμενα στη Δανία και το 2018 για 1 χρόνο επιλέχθηκα ως βασική προπονήτρια στα κεντρικά της ομοσπονδίας tkd Hq Korea στη Ν.Κορεα, όπου δούλεψα στη πόλη Sejong και έκανα σεμινάρια σε πανεπιστήμια και δασκάλους ή αθλούμενους που επισκέπτονταν τη Κορέα .Το 2019 έγινα πρέσβης της ομοσπονδίας παγκοσμίως και το 2020 πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης της ομοσπονδίας στην Ευρώπη».

IMG_20220821_152835_092_1.jpg

4. Πως το tae kwon do επηρρέασε τη ζωή σου, τις σχέσεις σου και το τρόπο που είδες τον κόσμο;

«Το tkd έχει καθορίσει τη προσωπικότητά μου σε τεράστιο βαθμό.Το προτείνω στους γονείς να ξεκινήσουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία, για να μάθουν πειθαρχία ,να κοινωνικοποιηθούν ,ν’ αποκτήσουν υπομονή ,και να μάθουν να σέβονται τους μεγαλύτερους και τους φίλους τους και το κυριότερο ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να αμύνονται και να μη δέχονται κανενός είδους εκφοβισμό. Είναι επίσης τέλεια άσκηση!»

5. Έχεις και γυναίκες μαθήτριες. Για ποιο λόγο έρχονται να διδαχτούν;

«Όλο και πιο πολλά κορίτσια και γυναίκες ασχολούνται πια με το tkd ,προσωπικά ασχολούμαι πιο πολύ με ενήλικες και ιδιαίτερα μαθήματα γυμναστικής ,ενδυνάμωσης κι αυτοπροστασίας. Τονώνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, δυναμώνει σωματικά και μαθαίνει μέσα από την εξάσκηση τεχνικές αυτοάμυνας γιατί είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις μέρες μας! Με τη χρόνια εξάσκηση η γυναίκα μπορεί να μειώσει αυτή τη μυική φυσική υπεροχή που έχει το αντρικό σώμα αισθητά».

IMG_20220821_152835_163_1.jpg

6.Έχεις εκπαιδευτεί και για σωματοφύλακας υψηλών προσώπων, πως είναι η εμπειρία αυτή;

«Έχω τελειώσει ένα από τα πιο αξιόλογα σχολεία του εξωτερικού ( close protection operative level 3 ) με μεγάλη επιτυχία 94% , αποφοίτησα 3η ανάμεσα σε 30 άνδρες     ( το μεγαλύτερο γκρουπ που πέρασε ποτέ). Τώρα παράλληλα με τη διδασκαλία tkd και τα personal training δουλεύω και πάνω σ’ αυτό το κομμάτι».

7. Παράλληλα ασχολείσαι και με την σκοποβολή. Σε ολοκληρώνει ως επαγγελματία;

«Ασχολούμαι με τη πρακτική σκοποβολή (ipsc) που είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα  ως άθλημα. Μου αρέσει ως άθλημα ,έχω ένα glock 17 ,με αυτό κάνω προπόνηση κι αγωνίζομαι, κι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου ακόμα».

Screenshot_20231204_171022_Gallery_1.jpg

8. Έχεις ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό. Πως βλέπουν τις πολεμικές τέχνες έξω και πως εδώ; Θα μπορούσαν π.χ να αποτελούν μάθημα στα σχολεία;

«Έχω ασχοληθεί από πολύ νέα με τη διδασκαλία ,και εδώ και 10 χρόνια κάνω και μόνη σεμινάρια και με το δάσκαλό μου φυσικά.Είναι πολύ διαδεδομένες οι πολεμικές τέχνες στο εξωτερικό ,και αυτό που έχω δει είναι ό,τι δεν βάζουν όρια ηλικίας για να ξεκινήσουν μια πολεμική τέχνη η ένα μαχητικό σπορ.Έχω τύχει πολλές φορές σε σεμινάρια να έχω από παιδί ,γονείς και παπούδες όλη την οικογένεια!Δεν έχουν κόμπλεξ και δοκιμάζουν!Σε κάποια  ιδιωτικά και πρότυπα σχολεία υπάρχει διδασκαλία tkd ως βασικό μάθημα ή επιλογής( στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστο).Θα βοηθούσε να υπάρχει και στα δημόσια σχολεία ως βασικό μάθημα ,τουλάχιστον για τον εκφοβισμό που αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα)».

Screenshot_20231204_171907_Gallery.jpg

9. Ποιους ανθρώπους έλληνες ή ξένους, γνωστούς ή άγνωστους θαυμάζεις στις πολεμικές τέχνες;

«Όπως προανέφερα θαυμάζω και σέβομαι το δάσκαλό μου διότι επηρέασε όλη μου τη ζωή και τις επιλογές μου. Θαυμάζω πολλούς δασκάλους και συναδέλφους που γνωρίζω προσωπικά  σε  Ελλάδα κι εξωτερικό για τις γνώσεις, το δυναμισμό, τη πορεία τους και ειδικά αυτούς που συνεχίζουν να διδάσκουν με το παράδειγμά τους και γυμνάζονται ασχέτως ηλικίας. Για τις ικανότητες του θαυμάζω πολύ το Κορεάτη Gm Kwon Jae Hwa που είχα τη τύχη να με εξετάσει για τη μαύρη ζώνη 1 dan  και τον Gm Park Jong Soo που έκανα σεμινάριο μαζί του και δυστυχώς απεβίωσε το 2021. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους δώδεκα πρωτοπόρους masters του tkd itf στο κόσμο και συνέβαλαν στη διάδοση του.Με εντυπωσιάζουν οι άνθρωποι που κάνουν αθλητισμό σε όλη τους τη ζωή κι όχι μόνο πρωταθλητισμό.Ο πρωταθλητισμός είναι για πολύ λίγους και συγκεκριμένα στο tkd itf ως μαχητικό σπορ χρησιμοποιεί το 10% και ίσως πολύ λέω της τέχνης...Σέβομαι πολύ τους αθλητές φυσικά για την υπερπροσπάθεια και αφοσίωσή τους. Από μικρή προσανατολίστηκα σε σεμινάρια Ελλάδας, εξωτερικού και επιδείξεις για τη διάδοση του αθλήματος και φυσικά στη διδασκαλία πιο πολύ σε ενήλικες.
Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα να καταλάβουμε ό,τι η ηλικία δεν είναι τροχοπέδη και είναι μια κατάσταση του μυαλού! Με τη κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα και σε όποια ηλικία να ξεκινήσει να κάνει μια πολεμική τέχνη ,ένα μαχητικό σπορ κι ό,τι άλλο θέλει!
Πρόσφατα έχω 2 μήνες που ξεκίνησα μπαλέτο ως χόμπι και το λατρεύω!
Έχω πολλούς γνωστούς επιχειρηματίες ,πολιτικούς ,ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί που τους ξεκίνησα προσωπική προπόνηση μετά τα πενήντα και τα πάνε θαυμάσια!
Πάντα λέμε ό,τι θα κάνουμε γυμναστική ,ενδυνάμωση ,και πάντα λόγω της εμπειρίας μου στο tkd καταλήγουμε να κάνουμε και αυτοάμυνα και το λατρεύουν!»


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0