World Sports

Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα!

Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, χωρίς κόσμο το Ολυμπιακός - Μπάτσκα Τόπολα!

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε πως όλα τα παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, έως τις 12/02, θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εντός έδρας ματς, των Β' ομάδων στη Super League 2! Χωρίς κόσμο ο Ολυμπιακός στον «τελικό» με την Μπάτσκα Τόπολα!

Ακριβώς όπως αναμενόταν, το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12), ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε το «λουκέτο» στα γήπεδα της Super League 1.

Έως τις 12/02, δηλαδή για τους επόμενους δύο μήνες, τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι κλειστά για το κοινό. Μάλιστα, τόνισε πως θα εξεταστεί παράταση της συγκεκριμένης ενέργειας, αν παρατηρηθούν κι άλλα φαινόμενα οπαδικής βίας. Παράλληλα, τα εντός έδρας ματς των Β ομάδων, που αγωνίζονται στη Super League 2, θα διεξάγονται επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να επεκταθεί και σε ευρωπαϊκούς αγώνες κατά περίπτωση, για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Η αρχή θα γίνει με τον «τελικό» του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάτκα Τόπολα (14/12), για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η απόφαση πάρθηκε, όπως τονίστηκε από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, «για λόγους ασφαλείας, μετά τα πρόσφατα, τραγικά γεγονότα». Από την άλλη πλευρά, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα υποδεχθούν με κόσμο, Μακάμπι Χάιφα και Ελσίνκι.

Όσον αφορά την τιμωρία που έχει επιβληθεί ήδη στον Ολυμπιακό, για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, θα ισχύσει κανονικά, απλώς μετατίθεται για τα ματς μετά τις 12/02.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2024, θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της απόφασης, για να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής.

Ενδεικτικά, στο συγκεκριμένο διάστημα απαιτείται πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων: κάμερες υψηλής ευκρίνειας, στις προδιαγραφές της UEFA, σε κάθε γήπεδο της Super League 1, και σύστημα ελέγχου φιλάθλων κατά την είσοδο.

Επίσης, τονίστηκε πως θα ανακοινωθούν μία σειρά από διοικητικά μέτρα, με αυτόματες κυρώσεις σε ομάδες σε περίπτωση επεισοδίων, πέραν των ήδη προβλεπόμενων.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου

«Ένας νέος άνθρωπος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από μια πράξη ωμής οπαδικής βίας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην αστυνομία γιατί συνελήφθη ο φυσικός αυτουργός του φρικτού εγκλήματος. Πίσω από αυτές τις πράξεις κρύβονται άλλοι, που τους υποθάλπτουν ή τους ανέχονται.

Δεν είναι το πρώτο έγκλημα οπαδικής βίας. Γνωρίζουμε την οργή της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα εξαντλήσει τις ενέργειες για ένα χρόνιο πρόβλημα και οι παρεμβάσεις θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα προσαρμόζονται. Οι έλεγχοι σε συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις σε παρά νομους συνδέσμους. Αυστηροποιείται το πλαίσιο αναστολών. Αποδείχτηκε πως απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις. Δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι.

Αποφασίζουμε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, το μέτρο αυτό θα τηρηθεί και στις ομάδες Β’ των ομάδων. Θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Στόχος η αποφυγή κινδύνων και η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης. Θα εγκατασταθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Θα ανακοινωθεί μια σειρά από διοικητικά μέτρα, όπως αυτόματες κυρώσεις κατά σωματείων πέραν όσων προβλέπονται από την αθλητική δικαιοσύνη.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα ζητηθεί η αναβάθμιση της ποινικής έρευνας για φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων αθλητικής βίας. Η ελληνική πολιτεία δεν θα επιδείξει καμία ανοχή και θα δούμε ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν την εγκληματική δραστηριότητα. Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν εκατομμύρια φιλάθλων τη νοσηρή δράση ορισμένων. Δεν θα επιτρέψουμε σε στρατούς να μολύνουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνεψαν ή έχασαν περιουσίες. Είναι σημαντικό να έχουμε στο πλευρό μας όσους επενδύουν στον αθλητισμό. Το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων αλλά έχει μεγαλύτερη έκταση. Πιστεύουμε πως τα μέτρα θα αποδειχτούν επαρκή για να αποφύγουμε την αποκτήνωση, αλλά αν χρειαστούν κι άλλα μέτρα, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη. Όσο ψηλά κι αν είναι αυτοί που την υποκινούν ή την ανέχονται».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης0