World Sports

ΚΑΡΑΤΕ: Ο Σύλλογος Γονέων Αθλητών καταγγέλλει την ΕΛΟΚ για 4 «καραμπινάτα» αδικήματα

ΚΑΡΑΤΕ: Ο Σύλλογος Γονέων Αθλητών καταγγέλλει την ΕΛΟΚ για 4 «καραμπινάτα» αδικήματα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αθλητών Καράτε στο πλαίσιο του Σκοπού Δημιουργίας του προχώρησε σε 4 καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές κατά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε προκειμένου να σταματήσει η συνύφανση, το αόρατο πλέγμα και η αλληλοσύνδεση συμφερόντων με σκοπό το παράνομο όφελος και την εξυπηρέτηση εκείνων που μετέχουν στο σχήμα αυτό (Διοικούντες, Διαιτητές, Προπονητές) εις βάρος του αθλήματος του Καράτε και των ανηλίκων αθλητών του.

Πρώτη καταγγελία: Υπέρογκες χρεώσεις σε αθλητές

Συγκεκριμένα: 1. Στις 24/4/2023 προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε και την Γενική Γραμματείας Αθλητισμού με ΘΕΜΑ: Αναιτιολόγητες και Υπέρογκες Χρεώσεις από την ΕΛ.Ο.Κ προς τους Αθλητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν μέσω των συλλόγων τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων που θα διεξαχθεί στις 26-28/05/2023 στο Bar, Montenegro και θα το επωμιστούν οι ανήλικοι αθλητές και Οικογένειες τους.

Δεύτερη καταγγελία: Φοροδιαφυγή

2. Στις 5/5/2023 στην Α.Α.Δ.Ε, Διεύθυνση Προγραμματισμού & Αξιολόγησης Ελέγχων με ΘΕΜΑ: Όπως διερευνήσει για το αδίκημα της φοροδιαφυγής τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε καθώς και τον Ταμία της διότι κατά εξακολούθηση (2021 έως και σήμερα) μέσω των αποφάσεων τους (Παροχή Εθελοντισμού Διαιτητών μέσω των Συλλόγων της) και κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας προβαίνουν στην μη έκδοση φορολογικών παραστατικών (τιμολόγια δαπάνης) ως οντότητα (Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και ως εκ τούτου την μη υποβολή και απόδοση του παρακρατηθέντα φόρου 20% και του αναλογούντος χαρτόσημου 3,6% προς το Ελληνικό Δημόσιο όπως ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις, της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 και των περιπτώσεων α’ και γ ́ της παραγράφου 5 του άρθρου 69 του ν.4172/2013» που αφορά τα επαγγέλματα (Διαιτητές, Παρατηρητές, Κριτές, μέλη και σύμβουλοι της Κ.Ε.Δ σε Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα) που εντάσσονται στο πλαίσιο της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ταυτόχρονα αποτελούν για τους δικαιούχους της αμοιβής παρεπόμενη ή ευκαιριακή δραστηριότητα. Η αποκρυπτέα φορολογική ύλη από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε στα τρία αυτά χρόνια σύμφωνα με τις αμοιβές που έχουν λάβει οι Διαιτητές από την ΕΛ.Ο.Κ κυμαίνεται στις 80.000 ευρώ και αφορούν μη καταβληθέντες φόρους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Τρίτη καταγγελία: Εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία

3. Στις 5/5/2023 προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με ΘΕΜΑ: Όπως διερευνήσει για το αδίκημα της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ) καθώς και τον Ταμία της διότι κατά εξακολούθηση (2021 έως και σήμερα) μέσω των αποφάσεων τους και κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας προβαίνουν στην μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και την αναγγελία αυτών στο ΕΡΓΑΝΗ για τους προπονητές που απασχολούσαν και απασχολούν για την Εθνική Ομάδα.

Τέταρτη καταγγελία: Απόκρυψη εισοδημάτων σε διαιτητές

 4. Στις 8/5/2023 προς το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης με ΘΕΜΑ: Όπως διερευνήσει για το αδίκημα της εισφοροδιαφυγής τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛ.Ο.Κ) καθώς και τον Ταμία της διότι κατά εξακολούθηση (2021 έως και σήμερα) μέσω των αποφάσεων τους (Παροχή Εθελοντισμού Διαιτητών μέσω των Συλλόγων της) και κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας προβαίνουν στην μη έκδοση φορολογικών παραστατικών (τιμολόγια δαπάνης) ως οντότητα (Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και ως εκ τούτου στην παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο όπως ισχύει σύμφωνα με την ασφαλιστική αντιμετώπιση των αμοιβών που καταβάλλονται σε διαιτητές και παρατηρητές που συμμετέχουν σε ερασιτεχνικούς αγώνες. Εφόσον, δηλαδή, οι υπηρεσίες που παρέχουν, δεν αφορούν εξαρτημένη εργασία, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ταυτόχρονα αποτελούν για τους δικαιούχους της αμοιβής παρεπόμενη ή ευκαιριακή δραστηριότητα (Εγκ. ΕΦΚΑ 33/2022), δύναται να αμείβονται με τιμολόγιο για λήψη υπηρεσίας από ιδιώτη ή όπως συνηθέστερα λέγεται, με «τίτλο κτήσης». Τα ανωτέρω φορολογικά παραστατικά εκδίδονται από τον φορέα που λαμβάνει τις υπηρεσίες του ιδιώτη Διαιτητή (παρ. 10, άρθρο 8, των ΕΛΠ βλ. και Πολ. 1003/2014). με τις διατάξεις, της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 και των περιπτώσεων α’ και γ ́ της παραγράφου 5 του άρθρου 69 του ν.4172/2013» που αφορά τα επαγγέλματα (Διαιτητές, Παρατηρητές, Κριτές σε Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα) που εντάσσονται στο πλαίσιο της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ταυτόχρονα αποτελούν για τους δικαιούχους της αμοιβής παρεπόμενη ή ευκαιριακή δραστηριότητα. Η αποκρυπτέα φορολογική ύλη από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε στα τρία αυτά χρόνια σύμφωνα με τις αμοιβές που έχουν λάβει οι Διαιτητές από την ΕΛ.Ο.Κ κυμαίνεται στις 80.000 ευρώ και αφορούν μη καταβληθέντες εισφορές προς τον Ε.Φ.Κ.Α.

 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0