World Sports

Απόλλων Σμύρνης, πόλο: Η «ελαφρά ταξιαρχία» ανεβάζει στροφές ενόψει ευρωπαϊκού τελικού και το BN Sports βρέθηκε εκεί! (video)

Απόλλων Σμύρνης, πόλο: Η «ελαφρά ταξιαρχία» ανεβάζει στροφές ενόψει ευρωπαϊκού τελικού και το BN Sports βρέθηκε εκεί! (video)

Ο Απόλλων Σμύρνης στέκεται όρθιος και περήφανος απέναντι στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του και οι άνθρωποί του δείχνουν απόλυτα συνειδητοποιημένοι με το διακύβευμα αυτής. Η… αμφίβια «ελαφρά ταξιαρχία», στον 9ο χρόνο λειτουργίας της, αποτελεί την 5η ελληνική ομάδα που θα διαγωνιστεί σε τελικό Ευρώπης (Challenger Cup, Τεράσα) και το BN Sports βρέθηκε στην προετοιμασία της αρμάδας του Νίκου Δεληγιάννη, συνομιλώντας με δύο σημαντικά κομμάτια του πετυχημένου «παζλ».

Σχετικά Άρθρα

Ρεπορτάζ και Δηλώσεις: Μάνος Φυρογένης

Συνήθως οι ρομαντικές ιστορίες είναι αυτές που οι πρωταγωνιστές της έχουν να θυμούνται και να… διηγούνται. Ναι μεν πρέπει να ψάξει κανείς στα πολύ πρόσφατα κιτάπια της ιστορίας της ελληνικής υδατοσφαίρισης για να βρει τον Απόλλωνα Σμύρνης αλλά το στίγμα της «ελαφράς ταξιαρχίας» ως οντότητα είναι βαθύ στο χρόνο και αναλλοίωτο.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου βρισκόταν με μεγάλη συχνότητα στην κορυφαία σκηνή και οι άνθρωποί του, κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν να το λένε. Η σχέση τους με το σύλλογο σχεδόν οικογενειακή. Άλλωστε τα… ξεριζωμένα σωματεία δεν αναλώνονται στο αγωνιστικό μονάχα σκέλος, κάθε άλλο. Κρατούν και βαστούν τις ρίζες τους πίσω στο χρόνο, στην ξενιτιά. Και το στοιχείο της παρέας και των δεσμών πάντοτε θα λαμβάνει τη θέση που του αρμόζει σε αυτά, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Οι καιροί όμως άλλαξαν και το… καμάρι του Απόλλωνα Σμύρνης, μετατοπίστηκε. Το τμήμα υδατοσφαίρισης της «ελαφράς ταξιαρχίας» αποτελεί πλέον τη «ναυαρχίδα» του συλλόγου και κάθε χρόνο που περνάει κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Αποκορύφωμα φυσικά αποτελεί η τρέχουσα σεζόν και τα κατορθώματα των αθλητών του «καπετάνιου», Νίκου Δεληγιάννη..

Στον ένατο χρόνο ζωής της, η… αμφίβια «ελαφρά ταξιαρχία» έχει κλείσει για μία ακόμα φορά (πέμπτη στις τελευταίες έξι) θέση στα ημιτελικά της Α1 πόλο ανδρών. Εκεί που θα συναντήσει τη Βουλιαγμένη με φόντο την είσοδο στους μεγάλους τελικούς. Όμως ο Απόλλων Σμύρνης δεν έμεινε εκεί.

Αυτό που αποτελούσε όνειρο απατηλό για τον Νίκο Δεληγιάννη, έναν άνθρωπο-κεφάλαιο για την ελληνική υδατοσφαίριση, πήρε… σάρκα και οστά. Με την τεχνογνωσία του Γιώργου Αφρουδάκη, τη χρηματική ενίσχυση του Σταμάτη Βελλή και τη συνεισφορά όλων των «κρίκων» της αλυσίδας, η «Ελαφρά ταξιαρχία» έφτασε να διεκδικεί την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, ούσα η 5η ελληνική ομάδα που το κατορθώνει. Το μέγεθος του επιτεύγματος τεράστιο, η πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη. Ο Απόλλων Σμύρνης έχει δύο τελευταία βήματα να διανύσει (είναι διπλοί οι τελικοί του Challenger Cup) για να πιει το… νέκταρ ενός κυπέλλου Ευρώπης.

Στις 19 και 29 Απριλίου αντίστοιχα, ο… θεός Απόλλωνας του ελληνικού πόλο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ισχυρή Τεράσα στους τελικούς του Challenger Cup. Την τρίτη δύναμη του ισπανικού πόλο (η «φούρια ρόχα» είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια) πίσω από τις Μπαρτσελονέτα και Σαμπαντέλ. Όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο του Μανώλη Σολανάκη, του Στέφανου Γαλανόπουλου και της παρέας τους, μόνο εύκολο δεν είναι. Οι Ισπανοί αποτελούν το φαβορί της σειράς, φέρουν τον τίτλο αυτού και στο Σεράφειο κολυμβητήριο δεν εθελοτυφλούν.  Άλλωστε η αίσθηση του ισχυρού μπορεί και να λειτουργήσει αντίθετα και να προσθέσει πίεση και άγχος στην Τεράσα.

Όπως και να ΄χει, η επιτυχία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι ήδη μεγάλη και ως τέτοια την αντιμετωπίζουν παίκτες και προπονητές στην «ελαφρά ταξιαρχία». Υπό τη θέα βέβαια ενός ευρωπαϊκού τίτλου, δεν υπάρχει εφησυχασμός. Μονάχα προσμονή και ανυπομονησία για ό,τι φέρει η σειρά των τελικών με τους Ισπανούς.

Το BN Sports λοιπόν βρέθηκε στο Σεράφειο κολυμβητήριο για να παρακολουθήσει μέρος της προπόνησης της ομάδας και να… αφουγκραστεί σκέψεις και εικόνες. Αφού λοιπόν εξέλαβε την ευχαρίστηση του πάλαι ποτέ «ογκόλιθου» της ελληνικής υδατοσφαίρισης και νυν τεχνικού της ομάδας, Νίκου Δεληγιάννη, για την πορεία της προετοιμασίας και τα καθέκαστα αυτής, σειρά πήραν οι βασικοί πρωταγωνιστές του έργου. Ο λόγος φυσικά για τους… πολεμιστές του Απόλλωνα, οι οποίοι έχουν δώσει και την ψυχή τους στο νερό για να κλείσει η «ελαφρά ταξιαρχία» θέση στο μεγάλο ραντεβού.

Η συνθήκη δεν συμπεριλαμβάνει αθλητές φτασμένους και «μπαρουτοκαπνισμένους» στο εν λόγω επίπεδο. Και το γεγονός αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στην επιτυχία τους. Παίκτες χωρίς ανάλογη εμπειρία αλλά με περίσσιο ταλέντο και μεγάλη… δίψα. Για να πετύχει όμως μια συνταγή χρειάζεται να συνδυαστούν αρμονικά ορισμένα υλικά. Μόνο έτσι το αποτέλεσμα θα πετύχει. Και το κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των πρωταγωνιστών, είναι η ομοιογένεια, το κοινό καλό, η σκληρή δουλειά και το «εμείς» και .

Οι Νίκος Γαρδίκας και Μανώλης Σολανάκης (ο αρχηγός) τέθηκαν με χαρά και χαμόγελο στη διάθεση του BN Sports. Δύο από τους βασικούς συντελεστές της πετυχημένης αυτής συνταγής, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με την παρουσία του Απόλλωνα στα ημιτελικά της εγχώριας λίγκας, τα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν οδηγήσει την ομάδα στους τελικούς του Challenger Cup καθώς και φυσικά τις αναμετρήσεις με την Τεράσα που έπονται.


Νίκος Γαρδίκας: «Παίζουμε ο ένας για τον άλλο και έχουμε τους ρόλους μας»

Ο Απόλλωνας βρίσκεται για άλλη μία σεζόν στις κορυφαίες τέσσερις ομάδες της ελληνικής υδατοσφαίρισης ανδρών. Ως εκ τούτου, η…  ανάκριση ξεκίνησε από το γεγονός αυτό και τη διασταύρωση με τη Βουλιαγμένη στα ημιτελικά.

«Κάπως σαν να λέμε ο αρχικός μας στόχος επετεύχθη. Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας από την εκκίνηση. Η σειρά με την ΠΑΟΚ (προημιτελικά) ήταν αναμφίβολα δύσκολη. Παρόλα αυτά δείξαμε αρκετά από αυτά που μπορούμε μέσα στο νερό. Η άμυνα μας ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Από εκεί ξεκινούν όλα, είναι η βάση μας. Όταν χρειαστεί θα σκεφτούμε τους αγώνες με τη Βουλιαγμένη. Ο ΝΟΒ είναι μία ομάδα υψηλού επιπέδου που πιθανότατα θα βρίσκεται και στο Final-8 του Champions League. Σίγουρα μας περιμένει αρκετή δουλειά. Ωστόσο θεωρώ ό,τι έχουμε τις πιθανότητές μας. Θέλουμε πολύ να βρεθούμε στους τελικούς».

Ο Απόλλωνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του για το πρώτο παιχνίδι με την Τεράσα (19/4, 19:45) και ο πρώην αθλητής της Νις, αναφέρθηκε στην πορεία αυτής.

«Αφού αφήσαμε πίσω μας τα προημιτελικά με τον ΠΑΟΚ και απολαύσαμε το ρεπό μας, μπήκαμε από την Τρίτη (11/4) σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων. Είδαμε βίντεο από αγώνες της Τεράσα, εστιάζοντας φυσικά στα… δυνατά και αδύναμα σημεία της. Γενικότερα βέβαια δεν είμαστε μια ομάδα που κάνει ριζικές αλλαγές ανά παιχνίδι και προσαρμόζεται πάνω στον αντίπαλο. Προφανώς και δίνουμε βάση στα χαρακτηριστικά αυτού που έχουμε απέναντί μας αλλά υπάρχει μια πεπατημένη, ένας ‘’μπούσουλα’’ και στηριζόμαστε σε αυτόν».


Στον πάγκο της ομάδας (δεν κάθεται και ποτέ σε αυτόν), βρίσκεται μίας πολύ σπουδαία φυσιογνωμία της ελληνικής υδατοσφαίρισης, Ο λόγος φυσικά για το Νίκο Δεληγιάννη, φύλακα-άγγελο των γκολπόστ του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας για αρκετά  χρόνια.

«Είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο το άθλημα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει υπάρξει μέρος του. Και σαν παίκτης έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές, έχει παίξει σε τελικό LEN Champions League. Προσπαθεί να μας μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία του νικητή που έχει, την εμπειρία του και τις γνώσεις του στο πόλο. Παρόλα αυτά επειδή έτσι έχω μάθει, δεν θα ήθελα να τον ξεχωρίσω. Από κάθε προπονητή έχεις πράγματα να πάρεις. Χαίρομαι που δουλεύω μαζί του».

Η «ελαφρά ταξιαρχία» βρίσκεται λίγες μέρες πριν ζήσει μία ακόμα μεγάλη βραδιά στο γεμάτο Σεράφειο κολυμβητήριο (19/4, 19:45). Ωστόσο έχουν προηγηθεί και άλλες, υγιείς εικόνες με γεμάτες κερκίδες και ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος.

«Το Σεράφειο είναι ένα υπέροχο κολυμβητήριο. Οι φίλαθλοί μας δημιουργούν υπέροχη ατμόσφαιρα όταν γεμίζει. Τη ζήσαμε τόσο με τη Γαλατάσαραϊ όσο και με την Τενερίφη. Ήταν πραγματικά πολύ όμορφο να παίζεις υπό αυτές τις συνθήκες. Περιμένουμε και θέλουμε κάτι αντίστοιχο και στον τελικό με την Τεράσα. Ευελπιστούμε σε κατάμεστες κερκίδες για ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι».

Κλείνοντας, δεν γινόταν να μην ερωτηθεί ο Νίκος Γαρδίκας για το… μυστικό της επιτυχίας του Απόλλωνα. Αυτό που ξεχωρίζει μέσα από τα δικά του μάτια φυσικά.

«Θεωρώ ότι γενικότερα σαν ομάδα έχουμε δουλέψει αρκετά και προσπαθούμε να το δείχνουμε στα παιχνίδια μας. Δεν είναι ότι απλά μαζευτήκαμε και παίζουμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας και έχουμε ένα καλό κλίμα. Και πιστεύω ότι αν δουλεύεις σκληρά, σωστά, με πρόγραμμα και με άτομα που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό, και θεωρώ ότι τα παιδιά εδώ έχουν αυτό το σκεπτικό, η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή και εύκολη. Αυτό είναι το βασικό. Είμαστε συγκεντρωμένοι σε ένα σκοπό, έχουμε τους ρόλους μας, παίζει ο ένας για τον άλλο και έχουμε φτιάξει ένα πολύ ωραίο κλίμα μεταξύ μας, μιας και οι περισσότεροι βρισκόμαστε εδώ από την περσινή σεζόν».

 

Μανώλης Σολανάκης: «Το μυστικό του Απόλλωνα είναι ότι ονειρεύεται»

Πιστός σε ένα ακόμα ραντεβού 4αδας εντός των τειχών ο Απόλλων Σμύρνης με τον Μανώλη Σολανάκη αρχηγό. Ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος της περιόδου 2011-12 με το σκουφάκι των Χανίων και κορυφαίος φουνταριστός του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ το 2016, μίλησε για το συναπάντημα με την πρώην ομάδα του.

«Προσεγγίσαμε και τα δύο παιχνίδια με απόλυτη σοβαρότητα. Είχαμε προετοιμαστεί καταλλήλως για να αντιμετωπίσουμε τον ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι δεν αφήσαμε περιθώρια και επετεύχθη ο πρωταρχικός μας στόχος που ήταν η είσοδος στα ημιτελικά. Και ακόμα σπουδαιότερο το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ερχόμενης περιόδου».

Ο 28χρονος φουνταριστός, μέλος της «γαλανόλευκης» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022 (5η θέση) έχει περάσει μεταξύ άλλων και μια τριετία στα νότια προάστια και τη Βουλιαγμένη. Στο Λαιμό έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα και καλείται να ξεπεράσει τους «μπέμπηδες» για να παίξει στους τελικούς και με την ομάδα του Απόλλωνα.

«Θα είναι μία ενδιαφέρουσα σειρά παιχνιδιών. Η Βουλιαγμένη είναι μία δυνατή και κλασσική ομάδα με πολυετή πορεία. Έχει ρυθμό από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και θα μας δυσκολέψει αυτό. Παρόλα αυτά θα έχουμε το χρόνο να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Κακά τα ψέματα έχουν τον τίτλο του φαβορί ωστόσο εμείς θα αντιμετωπίσουμε τη σειρά με την απόλυτη σοβαρότητα. Ο σκοπός μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότεροι γίνεται και ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει».

 

Όσο θετικά και αν εξελίσσονται τα πράγματα για την αρμάδα του Δεληγιάννη στις εγχώριες διοργανώσεις, στους τελικούς του Challenger Cup έχουν στρέψει πλέον άπαντες την προσοχή τους. Οι Απολλωνιστές είδαν το καμάρι τους να ξεπερνάει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, να ζει ιστορικές νύχτες και κάποιοι από αυτούς να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Δάκρυα χαράς και προσμονής.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Το ζούμε στο έπακρο. Είναι τεράστια η χαρά μας και ακόμα μεγαλύτερη η ανυπομονησία μας για τον τελικό. Βιώσαμε πολύ έντονα τις εντός έδρας αναμετρήσεις. Δείξαμε και καλή εικόνα. Είμασταν σοβαροί, σταθεροί. Υπήρχε μεγάλη πίεση αλλά και άγχος. Σε αυτά τα παιχνίδια που έχεις τον τίτλο του επικρατέστερου, οφείλεις να ανταποκριθείς και να εμφανίσεις και ανάλογο πρόσωπο. Πλέον είμαστε φιναλίστ, βρισκόμαστε στον τελικό. Σίγουρα η Τεράσα είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλο και θεωρητικά έχει τον τίτλο του φαβορί. Όλα όμως στο νερό κρίνονται».

 

Φυσικά δεν γινόταν να μην ερωτηθεί για τον προπονητή του και το πως είναι να παίρνει οδηγίες από τον Νίκο Δεληγιάννη. «Είναι μία εμβληματική φιγούρα ανθρώπου για το άθλημά μας και μόνο που τον βλέπεις εκτός νερού. Υπάρχει τεράστια έμπνευση αλλά και θαυμασμός για έναν πολύ σπουδαίο αθλητή αλλά και έναν προπονητή που προσπαθεί με το δικό του τρόπο να μας μεταλαμπαδεύσει όλες αυτές τις εικόνες που έχει ζήσει. Να μας κάνει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι στην κεντρική σκηνή».

 

Τι κρύβεται όμως πίσω από το case study του Απόλλωνα Σμύρνης; Σε 9 χρόνια λειτουργίας και έξι μονάχα παρουσίας στην Α1, η «ελαφρά ταξιαρχία» μπορεί να υπερηφανεύεται πλέον και για τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

«Το πιο σημαντικό είναι να ονειρεύεσαι. Πέρα από αυτό όμως είναι και η σοβαρότητα, η μεθοδική δουλειά, ο επαγγελματισμός που υπάρχει τόσο στους αθλητές όσο και στο σύλλογο. Έχουμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, είμαστε στο μεγάλο τελικό, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Είναι τρομερή ευκαιρία για εμάς, είμαστε… διψασμένοι και εύχομαι να καταφέρουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

 

Ταξίδι ή προορισμός; Σίγουρα όταν φτάνεις τόσο κοντά στην… πηγή θέλεις να πιείς και νερό. Θέλεις να δεις τους κόπους σου να μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό. Ένα βραβείο, ένα μετάλλιο, μια κούπα, μια διάκριση που θα μείνει στο χρόνο. Όποιο και να είναι όμως το αποτέλεσμα τη βραδιά της 29ης του Απρίλη (2ος τελικός στην Ισπανία), ο Απόλλωνας έχει ήδη βγει κερδισμένος εδώ και καιρό. Οι ήρωες του σήμερα πρόσφεραν χαμόγελα και στιγμές υπερηφάνειας στους ανθρώπους του χθες. Εκείνους που είχαν μάθει στα… μεγάλα, στα σπουδαία. Και αυτό το κατάφερε, όπως και πολλά άλλα δηλαδή, η «αμφίβια ελαφρά ταξιαρχία». Πρωταθλητής στις καρδιές όλων λοιπόν, όποια και αν είναι η κατάληξη. Γιατί στο εν λόγω ταξίδι και έτσι όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα, σημασία έχει η διαδρομή και όχι ο τελικός προορισμός.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0