World Sports

Πανιώνιος, πόλο: Με το βλέμμα στην υπέρβαση και τον τελικό – Οι μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές του «Ιστορικού»!

Πανιώνιος, πόλο: Με το βλέμμα στην υπέρβαση και τον τελικό – Οι μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές του «Ιστορικού»!

Μπροστά στην υπέρβαση και αντιμέτωπος με τις πιο ένδοξες μέρες του παρελθόντος του είναι το αγωνιστικό τμήμα πόλο του Πανιωνίου. Ο «Ιστορικός» δοκιμάζεται στη Βουδαπέστη κόντρα στην πανίσχυρη Βάσας έχοντας ως φόντο τον τελικό του Eurocup και το BN Sports θυμάται όταν έφτασε μια… ανάσα από την ευρωπαϊκή κούπα, αποτελούμενος μονάχα από γηγενείς αθλητές.

Έπεσε, πόνεσε, υποβιβάστηκε δυο φορές στην Α2 αλλά επέστρεψε και είναι πλέον εδώ, παρών. Ο Πανιώνιος το βράδυ της Τετάρτης (22/3, 21:00) θα επιχειρήσει την υπέρβαση. Τα δύο γκολ του Αλέξανδρου Γούνα στα τελευταία 43’’ του πρώτου ημιτελικού του χάρισαν πριν από τρεις εβδομάδες στην… κόλαση της κλειστής πισίνας στην Αγίου Ανδρέα το δικαίωμα στην ελπίδα. Και όσο και αν το εμπόδιο που καλείται να υπερβεί μοιάζει κάτι παραπάνω από υψηλό για να βρεθεί στον τελικό του Eurocup, απέναντι σε μια υπερομάδα μιας παραδοσιακής σχολής της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης (Ουγγαρία), τίποτα δεν μπορεί να του στερήσει το όνειρο. Ένα όνειρο που μπορούν περήφανα να διηγούνται στην Πλατεία πως το έχουν ξαναζήσει.
3734019.jpg

Η έλευση του κορυφαίου Γιάννη Γιαννουρή (2005), με την ανάληψη της ΠΑΕ από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, προετοίμασε το έδαφος για τις πιο «φωτεινές» σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας του τμήματος υδατοσφαίρισης του Πανιωνίου. Οι «κυανέρυθροι» αφού έδωσαν βάση στις ακαδημίες τους (Παπαδόγκωνας, Μπεριστιάνος, Φλέγκας και άλλοι) και επένδυσαν σε νεαρούς, ταλαντούχους και ελπιδοφόρους αθλητές του υγρού στίβου (Μοίραλης, Μουρίκης, Καπότσης) και εδραιώθηκαν στο τρίτο σκαλί της ελληνικής υδατοσφαίρισης είτε υπό τον Γιαννουρή είτε τον Κώστα Λούδη (2006-08). Για να ακολουθήσει μία τριετία που ο «Ιστορικός» άνοιξε τα… φτερά του και εκτός συνόρων.

Υπό τις οδηγίες του Κώστα Λούδη, στην Πλατεία δημιουργείται μία παρέα, ένα… μείγμα έμπειρων και «άβγαλτων» τις μεγάλες παραστάσεις αλλά εξαιρετικά ταλαντούχων αθλητών που έφτασε σε όλους τους τελικούς που διεκδίκησε. Αφού δεν ήταν έτοιμος για την Euroleague, έπαιξε στο Len Trophy και έκανε την υπέρβαση. Στο θεσμό εκείνο ο Πανιώνιος απέκλεισε «γίγαντες» του χώρου, όπως την ιταλική Ποζίλιπο και τη Μπαρτσελονέτα, φτάνοντας στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό του συλλόγου σε όλα τα τμήματα.
panioniospolo.jpg

Αντίπαλός του η ουγγρική Σέγκεντ. Η παρέα του Κοκκινάκη, του Θωμάκου, του Μάζη, του Μουρίκη, του Ρέππα και των άλλων παιδιών έχασε την κούπα κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες. Το 8-6 του πρώτου αγώνα και πάλι στην Ελλάδα, έφερε το 9-7 στην Ουγγαρία και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Στο πρώτο ημίχρονο αυτής οι «κυανέρυθροι» αγκάλιασαν το τρόπαιο, παίρνοντας… αέρα δύο τερμάτων, τα οποία όμως δέχτηκε στο δεύτερο ημίχρονο και το διακύβευμα αυτού κρίθηκε στην «ψυχοφθόρο» διαδικασία των πέναλτι. Σε αυτή, ο φοβερός και τρομερός σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, Κώστας Κοκκινάκης ήταν ο μοιραίος, με την Σέντεντ να στέφεται τελικώς πρωταθλήτρια Ευρώπης στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Παρόμοια ήταν και η εξέλιξη δυο χρόνια αργότερα. Ο «Ιστορικός» έκανε τα… μαγικά του στο Len Trophy, απέκλεισε Βουλιαγμένη, Κόπερ και την ισχυρότατη Χόνβεντ σε ματς-θρίλερ με ανατροπή που έχει να θυμάται, και ο τελευταίος σταθμός πριν την κούπα έγραφε, Σαβόνα. Ο ιταλικός «τιτάνας» εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο καθώς αν και στην Αθήνα απέσπασε την ισοπαλία (9-9) η αρμάδα του Μάκη Βολτυράκη, στην Ιταλία υπέκυψε στην ανωτερότητα του αντιπάλου (11-3). Μάλιστα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τις πορείες αυτές ο Πανιώνιος τις έκανε με αμιγώς ελληνικό ρόστερ, το οποίο εφοδίαζε εν πολλοίς και τα ηλικιακά κλιμάκια της Εθνικής ομάδας καθώς και την ανδρών. Ένα σύνολο που… ξεχείλιζε από ποιότητα και ταλέντο.
081111_PGSS_PAO_NB_029.jpg

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και τη φετινή σεζόν. Με τον Κώστα Δήμου στο… τιμόνι καπετάνιο, ο «Ιστορικός» αφού έδειξε την περσινή περίοδο τα «δόντια» του (3η θέση στο πρωτάθλημα), με το… καλημέρα της επιστροφής του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκεται ένα τελευταίο βήμα πριν το μεγάλο τελικό. Ακόμα και αν δεν καταφέρει ο Πανιώνιος να υπερασπιστεί τη «βραχεία του κεφαλή» και να αφήσει εκτός την Βάσας (τεράστιος ο βαθμός δυσκολίας και διαφοράς ρόστερ/μπάτζετ) η σεζόν μόνο ως πετυχημένη μπορεί να θεωρηθεί στην Πλατεία. Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη υπερβάλει εαυτόν, βάζοντας ξανά τον «Ιστορικό» στον ευρωπαϊκό χάρτη. Και αυτό είναι ένα μεγάλο παράσημο.
5821418.jpg

Η σύνθεση των «κυανέρυθρων» στον πρώτο ημιτελικό: Λιμαράκης, Κοπελιάδης, Μπουζαλάς, Γκιουβέτσης, Μπιτάτζε, Νταλάπας, Καλαϊτζής, Μουρατίδης, Παπάκος, Γούνας, Σπούνερ, Καπετανάκης, Αναγνώστου.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0