World Sports

Παγκόσμιο Κύπελλο Subbuteo: Οι Έλληνες έτοιμοι να κατακτήσουν τη… Ρώμη!

Παγκόσμιο Κύπελλο Subbuteo: Οι Έλληνες έτοιμοι να κατακτήσουν τη… Ρώμη!

Όσο και αν το Football Manager διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού προσομοίωσης προπονητή-μάνατζερ, ελάχιστα μπορεί να πλησιάσει τη συγκίνηση και το ρεαλισμό που προσφέρει ένα παιχνίδι το οποίο φέτος κλείνει αισίως τα 75 χρόνια....

Το 1947 δύο μόλις χρόνια ουσιαστικά μετά τον τερματισμό του χειρότερου πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, ο ορνιθολόγος οπαδός της ΚΠΡ, Πίτερ Άντολφ, δημιουργεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ποδοσφαιρικής προσομοίωσης, το γνωστό σε όλη στην Δυτική Ευρώπη, και όχι μόνο, Subbuteo! Σε εκείνη τη μεταπολεμική εποχή, οι άφθονες σκουρόχρωμες κουβέρτες του στρατού, που μπορούσε σχεδόν ο καθένας να έχει στην κατοχή του, μπορούσαν με μία κιμωλία και μερικές γραμμές να μετατραπούν σε ένα μικρό Γουέμπλεϊ, σε ένα Τζουζέπε Μεάτσα ή ακόμα και σε ένα Μαρακανά. Ο ίδιος ο εμπνευστής του παιχνιδιού όπως έχει ομολογήσει σε συνέντευξη του, ότι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια απήχηση που θα είχε το Subbuteo στις επόμενες δεκαετίες. 

Στην Ελλάδα το εν λόγω παιχνίδι έφτασε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 σε κάποια σπίτια κυρίως μέσω συγγενών πού ζούσαν στο εξωτερικό και μπορούσαν να στείλουν κάποιο δώρο. Επίσημα ήρθε στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του ‘70 από τους αδερφούς Δρακάτους, οι οποίοι είχαν το γνωστό κατάστημα Πανελλήνιος Αγορά εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια πολλά καταστήματα παιχνιδιών ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘80 είχαν ολόκληρα ράφια με αποκλειστικά είδη subbuteo. Τότε ξεκίνησαν και οι επίσημες διοργανώσεις στην Ελλάδα μέσω του ΠΟΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΟ). 
0.jpegΣχεδόν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις ξεφύτρωναν ομάδες οι οποίες αποτελούνταν κυρίως από παρέες παιδιών. Η Ελλάδα είχε μπει δυναμικά στο χώρο και από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 αρκετοί Έλληνες παίκτες ξεκίνησαν να ταξιδεύουν σε πολλά τουρνουά του εξωτερικού. Αποκορύφωμα εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα το 1990 στο παγκόσμιο κύπελλο στη Ρώμη, ήταν να το κατακτήσει ο Έλληνας θρύλος το παιχνιδιού Άγγελος Τσακίρης! Μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο στο Subbuteo!

Στη δεκαετία του ‘90 συντελέστηκαν διάφορες αλλαγές κυρίως όσον αφορά την μαμά εταιρεία όπου ουσιαστικά σταμάτησε την αποκλειστική παραγωγή ειδών subbuteo και έτσι δημιουργήθηκε η δυνατότητα να υπάρχουν μικρές παραλλαγές στους κατασκευαστές των φιγούρων. Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 90 όμως επήλθε και μία άλλη μεγάλη αλλαγή, πού ήταν η δημιουργία των ομαδικών τουρνουά. Οι ομάδες δηλαδή θα συμμετείχαν με τετράδες παικτών σε τουρνουά η μία εναντίον της άλλης. 

Στην Ελλάδα υπήρχε μία μεγάλη κάμψη του παιχνιδιού κάπου εκεί κοντά στο 2000. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ Και ενώ από τη μία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν πολύ εύκολο να τραβήξουν την προσοχή μικρών και μεγάλων, από την άλλη, η ύπαρξη του Internet και των κοινωνικών δικτύων έφεραν σε επαφή με το παιχνίδι ανθρώπους οι οποίοι έπαιζαν τις προηγούμενες δεκαετίες και έτσι δραστηριοποιήθηκαν και πάλι. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα να ασχολούνται με το παιχνίδι σε ανταγωνιστικό επίπεδο σχεδόν 250 παίκτες οι οποίοι αγωνίζονται σε 15 περίπου ομάδες. 
ATHLITES.jpg
Η πανδημία «φρέναρε» τα πράγματα και για δύο σχεδόν χρόνια ουσιαστικά δεν υπήρχε δράση. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως δειλά-δειλά ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες για κάποια τουρνουά με τους αντίστοιχους περιορισμούς και προφυλάξεις. Από το τέλος του 2021 και έκτοτε τα τουρνουά άρχισαν να διεξάγονται κανονικά και υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή παικτών από όλη την Ελλάδα σε όλα τα τουρνουά. Παραδοσιακά τα παγκόσμια κύπελλα λαμβάνουν χώρα περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη, ανά δύο έτη. Τις πρώτες δεκαετίες ύπαρξης του παιχνιδιού τα παγκόσμια κύπελλα διεξάγονταν ανά τέσσερα χρόνια αντίστοιχα με τα παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυτό άλλαξε και είχαμε Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε χρόνο. Τώρα το παγκόσμιο κύπελλο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. 

Το 2022 είναι χρονιά παγκοσμίου κυπέλλου για το Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο. Η πόλη που θα φιλοξενήσει σχεδόν 250 αθλητές από όλο τον κόσμο είναι η Ρώμη. Το τουρνουά ουσιαστικά ξεκινάει την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με την κλήρωση και κάποια event τα οποία έχουν προγραμματίσει οι διοργανωτές Ιταλοί. Το Σάββατο οι αθλητές μας θα αγωνιστούν στις ατομικές κατηγορίες.  Η κυριότερη κατηγορία είναι η κατηγορία Open που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 7 αθλητές εκ των 64 της κατηγορίας. Υπάρχουν επίσης οι κατηγορίες των Βετεράνων αθλητών, των Γυναικών, των Κ20, των Κ16 και των Κ12. 
LOGO_WC1.png
Την Κυριακή έχουμε τα ακόμα πιο σπουδαία! Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας, θα εκπροσωπηθεί σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες σε ομαδικό επίπεδο. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος αφού οι διοργανωτές Ιταλοί φαντάζουν φαβορί σχεδόν για όλες τις κατηγορίες. Εξάλλου είναι και οι πολυνίκες του θεσμού των παγκόσμιων κυπέλλων. Μεγάλες δυνάμεις στο χώρο, πλέον των Ιταλών, είναι το Βέλγιο, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία και φυσικά η Ελλάδα η οποία σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες θα διεκδικήσει είσοδο στα μετάλλια. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μην υπολογίζει χώρες όπως η γενέτειρα του παιχνιδιού Αγγλία, η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, η Γαλλία κλπ. 

Η 50μελής αποστολή της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων 30 αθλητών και αθλητριών καθώς και προπονητών φροντιστών και συνοδών, έχει ως στόχο τη διάκριση τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης Fumicino, θα υποδεχθεί την Εθνική ομάδα την Παρασκευή 16/9 το πρωί! Στόχος όλων των Ελλήνων που θα βρίσκονται το τριήμερο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αιώνια πόλη, είναι να κυματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται η Γαλανόλευκη!
LOGO_WC.jpg
Θανάσης Βλασόπουλος 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0