World Sports

Happy 4th of July: Οι 4+1 πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Αμερικανικού αθλητισμού!

Happy 4th of July: Οι 4+1 πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του Αμερικανικού αθλητισμού!

Τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στην αθλητική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από το χρυσό μετάλλιο της μπασκετικής «Dream Team» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, μέχρι… το «θαύμα στον πάγο», την επικράτηση επί της Σοβιετικής Ένωσης στο χόκεϊ το 1980, κατά την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».

Με αφορμή την επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου 1776) των έως τότε Βρετανικών αποικιών του Νέου Κόσμου, και ουσιαστικά, την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το BN Sports σας παρουσιάζει τις 4+1 πιο αξιομνημόνευτες στιγμές από την πλούσια αθλητική ιστορία της χώρας. 

Ποδόσφαιρο: Η.Π.Α. – Αλγερία 1-0 (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010)

w02_24017733.jpg

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν… φημίζονται για το ποδόσφαιρό τους, παρόλα αυτά η νίκη τους επί της Αλγερίας με 1-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής «γκρέμισε» το στερεότυπό τους ως «χαμένοι» στο συγκεκριμένο άθλημα. Σαφώς και η μεγαλύτερη πορεία των Αμερικανών σε Μουντιάλ ήταν το 1930, όταν έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά αλλά ηττήθηκαν από την Αργεντινή, αλλά αυτή η νίκη με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά, χάρη στο «χρυσό» γκολ του Λάντον Ντόνοβανστο 90ο λεπτό έστειλε την χώρα στον «7ο ουρανό» και έστρεψε την νέα γενιά στο να ασχοληθεί (παραπάνω) με τον «βασιλιά» των σπορ. 

Κολύμβηση: Παγκόσμιο ρεκόρ Φελπς (Ολυμπιακοί Αγώνες 2008)

636063877033022852-phelps.jpg.webp

Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που έχουν περάσει από το άθλημα της κολύμβησης, ο Μάικλ Φελπς, κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο (2008) να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στην μεικτή κολύμβηση 400 μ. (πρόσθιο, ελεύθερο, ύπτιο, πεταλούδα), τερματίζοντας στην πρώτη θέση σε διάστημα 4:03.84! Ένας χρόνος που δεν έχει καταρριφθεί ακόμη και σήμερα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός κολυμβητής, έφερε πίσω στη χώρα του οκτώ χρυσά μετάλλια από την Κίνα για να σπάσει ακόμα ένα ρεκόρ! 

Μπάσκετ: Χρυσό μετάλλιο, Η.Π.Α. – Κροατία 117-85 (Oλυμπιακοί Αγώνες 1992) 
dream-team-1992.jpg

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 της Βαρκελώνης, οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν υπάρξει στην ιστορία της καλαθοσφαίρισης. Την «Dream Team» της Αμερικής, καθώς εκείνη την χρονιά επιτράπηκε στις Η.Π.Α. να στείλουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αθλητές από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA. Κάπως έτσι λοιπόν, η ομάδα των Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ και πολλών άλλων έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης με μέσο όρο διαφοράς πόντων τους 44, και κατέλαβε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, διαλύοντας με 117-85 τους Κροάτες.

Γυναικείο Ποδόσφαιρο: Η.Π.Α. – Κίνα 0-0 (πεν. 5-4) (Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1999) 
carla-overbeck-celebrates-world-cup-with-team-5ccb0bdaea674dfa66000002.webp
 

Επιπροσθέτως, μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στα αθλητικά βιβλία ιστορίας των Αμερικανών είναι κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1999 από τις γυναίκες. Σε έναν τελικό «θρίλερ» στο «Rose Bowl» της Πασαντίνα, η εθνική γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών και η αντίστοιχη της Κίνας δεν κατάφεραν να σκοράρουν ύστερα από 120’ ποδοσφαίρου και ο αγώνας οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί όπου 90 χιλιάδες φίλαθλοι είδαν την Μπράντι Τσάσταϊν να σκοράρει το νικητήριο πέναλτι και να βγάζει την μπλούζα της, πανηγυρίζοντας τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία της χώρας. 

Χόκεϊ: Η.Π.Α. – Σοβιετική Ένωση 4-3 (Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1980) 

miracle-ice.jpg

Τέλος, η πιο ιστορική στιγμή στην ιστορία του Αμερικανικού αθλητισμού δεν είναι άλλη πέραν από αυτή του χόκεϊ το 1980. Η αλλιώς, το «θαύμα στον πάγο» και η ανεπανάληπτη νίκη των Αμερικανώνεπί της Σοβιετικής Ένωσης με 4-3 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης. Δίχως αμφιβολία, ένα σκορ που δεν θα περίμενε κανείς, μιας και οι Σοβιετικοί, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τέσσερα διαδοχικά χρυσά μετάλλια ηττήθηκαν από τους γηπεδούχους. Ως αποτέλεσμα, ο τότε Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζίμι Κάρτερ, προσκάλεσε την ομάδα στον Λευκό Οίκο για να τονίσει τη σημασία της νίκη μεσούντος του «Ψυχρού Πολέμου». 

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0