World Sports

Από τους άντρες του Καζάν, στα παιδιά της Βουδαπέστης, ένας Βλάχος (κοινός) δρόμος!

Από τους άντρες του Καζάν, στα παιδιά της Βουδαπέστης, ένας Βλάχος (κοινός) δρόμος!

Η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, μετά τη δεύτερη θέση στο Τόκιο. Το BN Sports ανατρέχει στο ταξίδι από το Παγκόσμιο του Καζάν το 2015, στη Βουδαπέστη του 2022 και στη συμβολή του «καπετάνιου», Θοδωρή Βλάχου.

«Είν’ η κρυφή σου η ατέλειωτη δίψα, είν’ η δίψα που σε κρατά ζωντανό. Είν’ η κρυφή σου, η ατέλειωτη δίψα, είν’ η δίψα για καθαρό ουρανό» ερμηνεύει ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Η δίψα για διάκριση με το σκουφάκι της «γαλανόλευκης». Όχι δεν ήταν κρυφή ούτε στον Ντίνο Γενηδουνιά ούτε στην Ελευθερία Πλευρίτου, που βούρκωσαν on camera με το βάρος της στιγμής να τους καταβάλει.
289682400_10221570951529940_8159717643820274108_n_1.jpg

Στη θέση τους θα μπορούσε να βρεθεί κάθε μέλος της ελληνικής αποστολής υδατοσφαίρισης στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Και πιθανόν και εκείνοι να μη μπορούσαν να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους. Γιατί νιώθουν ότι κουβαλούν στους ώμους τους μια Ελλάδα και έχουν τις δυνατότητες φτάσουν μακριά. Ακόμα και αν δεν τα κατάφεραν οι γυναίκες, το μέλλον ανήκει και στις δυο Εθνικές ομάδες με τέτοια ποιότητα και θέληση. Και εμείς μονάχα υπερήφανοι μπορούμε να δηλώνουμε.

Αν και λαβωμένοι, λειψοί και ψυχικά επιβαρυμένοι, οι Έλληνες διεθνείς έπαιξαν και για τους απόντες και νίκησαν καθαρά με 9-7 την Κροατία στο μικρό τελικό, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Ένα σπουδαίο επίτευγμα για μία δεμένη παρέα, ανεξαρτήτως προσώπων. Το BN Sports κάνει αναδρομή στην επταετή απουσία της «γαλανόλευκης» από το βάθρο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Επιτυχίες που φέρουν εν πολλοίς το ονοματεπώνυμο του Θοδωρή Βλάχου.
291076755_10221578409236378_224052466936556274_n.jpg

Το έναυσμα, το ταξίδι και η πιο πετυχημένη ομάδα στα χρονικά!

Ταλέντο και ποιότητα ανέκαθεν υπήρχε στην ελληνική υδατοσφαίριση. Οι διακρίσεις άλλωστε «μιλούν» από μόνες τους. Όμως το βάθρο, σε επίπεδο Εθνικής ομάδας ανδρών, χανόταν συχνά στις λεπτομέρειες. Ίσως η συνοχή ή το ιδανικό κράμα να έλειπε και το πολυπόθητο μετάλλιο να μην ερχόταν στις μεγάλες διοργανώσεις, με εξαίρεση το χάλκινο στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ το 2005. Όλα αυτά μέχρι το Καζάν, μια επταετία πίσω, τότε που άλλαξε σελίδα το βιβλίο της ιστορίας του αθλήματος.
15618212-768x480_1.jpg

Συνδετικοί κρίκοι παραμένουν οι Γενηδουνιάς, Δερβίσης, Βλαχόπουλος και ο αρχηγός, Γιάννης Φουντούλης. Και φυσικά ο Βολιώτης ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Βλάχος, στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση στον πάγκο της Εθνικής. Έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια, είχε έρθει η στιγμή να κάνει η ελληνική σημαία την εμφάνισή της στην τελετή απονομής. Ένας συνδυασμός έμπειρων και νεότερων παικτών που έκανε το πρώτο βήμα.

Από εκεί και πέρα, η «γαλανόλευκη» έδινε το παρόν στα προημιτελικά κάθε μεγάλης διοργάνωσης που ακολούθησε. Ωστόσο, ακόμα και όταν έφτανε μέχρι τις καλύτερες «4» ομάδες (Ευρωπαϊκό 2016, Παγκόσμιο 2017), ο μεγάλος στόχος δεν εκπληρωνόταν. Και το γεγονός αυτό μπορεί να μεταφραζόταν από κάποια παρωδική αποτυχία, όμως γαλούχησε το team, κάνοντας το πιο σκληρό και έτοιμο για όταν έρθει η ώρα της εδραίωσης. Η αυτοπεποίθηση και η πίστη στις δυνατότητές τους  και η ομάδα ωρίμαζε χρόνο με το χρόνο, συμμετέχοντας στο πιο υψηλό επίπεδο. Έως ότου οι κόποι όλων αυτών των χρόνων ευοδωθούν.
water-polo-men-medal-ceremony-tokio-2020-ethniki-polo.jpg

Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Εμφατική πορεία, δυο φορές επικράτηση επί της Ουγγαρίας και ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο. Σαν να μην έφτανε το επίτευγμα αυτό, οι Έλληνες διεθνείς απέδειξαν στο 19ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υγρού Στίβου πως μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν τα όσα πέτυχαν ένα χρόνο πίσω. Η συνέπεια που παρουσίασαν, η προσήλωση στο στόχο και η δημόσια παραδοχή όλων πως σκοπός από το Τόκιο και μετά είναι η διεκδίκηση μεταλλίου σε κάθε διοργάνωση, δείχνουν ότι ο «διακόπτης» έχει γυρίσει για τα καλά. Η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών έχει ωριμάσει αισθητά ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται σημαντικούς αγώνες και με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας πολλών αθλητών και την ποιότητα που υπάρχει, «Ο κύκλος που ξεκινά τώρα είναι καλύτερος», όπως είπε και ο άνθρωπος που μεγαλώνει μαζί της, Θοδωρής Βλάχος.

Θοδωρής Βλάχος: Ο «πατέρας» της μεγάλης παρέας!

Αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες «φιγούρες» του αθλήματος και ο πιο πετυχημένος ομοσπονδιακός τεχνικός του αντρικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, βάσει αποτελεσμάτων. Ένα μεγάλο μερίδιο των επιτυχιών των δυο τελευταίων ετών, η εικόνα που παρουσιάζει η «γαλανόλευκη» στην πισίνα και κυρίως η «υγεία που εκπέμπει», πιστώνεται σε εκείνον.
290322307_1357692241388112_4617537977729358177_n_1.jpg

Ο Βολιώτης τεχνικός ανέλαβε το Δεκέμβρη του 2014 το «τιμόνι» της επίσημης υδάτινης αγαπημένης και με εκείνον στον πάγκο, έχουν γίνει σπουδαία βήματα προόδου. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλους τους εν δυνάμει και μη, διεθνείς γύρω από τη γαλανόλευκη σημαία και να δημιουργήσει ένα νεανικό και ανταγωνιστικό σύνολο το οποίο στοχεύει πάντοτε ψηλά. Είναι ο άνθρωπος που διαθέτει την απαιτούμενη ηρεμία μετά από ένα κακό αποτέλεσμα και εκείνος που «διαβάζει» άρτια το παιχνίδι του αντιπάλου κατά την προετοιμασία. Ο Βλάχος έχει τεράστια συμβολή στη σημερινή δυναμική της «γαλανόλευκης» και στη δημιουργία του «μύθου» της πιο πετυχημένης ομάδας στην ιστορία της ανδρικής εθνικής υδατοσφαίρισης.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0