UEFA Champions League Final 2023

Πεπ Γκουαρντιόλα: Βασιλιάς της Ευρώπης, ο μόνος με δύο τρεμπλ στην κατοχή του!

Πεπ Γκουαρντιόλα: Βασιλιάς της Ευρώπης, ο μόνος με δύο τρεμπλ στην κατοχή του!

Πόνεσε, ταλαιπωρήθηκε, αμφισβητήθηκε, αλλά στο τέλος ο Πεπ Γκουαρντιόλα έφτασε και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Η ιστορία δεν ξεχνάει τους πρωταγωνιστές της και πλέον ο Πεπ με το δεύτερο τρεμπλ του εξασφαλίζει «εισιτήριο διαρκείας» στο… πάνθεον του αθλήματος.  

Τα 12 χρόνια «αποχής» από το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν πολλά για τον Ισπανό ειδικά όταν έχει περάσει τρία χρόνια στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου και άλλα επτά σε αυτόν της Μάντσεστερ Σίτι. Αυτός άλλωστε ήταν κι ο κύριος λόγος που οι «haters» του τον κατηγορούσαν, πλέον κανείς δεν μπορεί να του προσάψει τίποτα, ο Πεπ επανήλθε στην κορυφή και μάλιστα με τρεμπλ.

Για να καταφέρει μία ομάδα να κατακτήσει πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League πρέπει να αποδείξει την απόλυτη κυριαρχία της και πλέον ο Γκουαρντιόλα το πέτυχε για δεύτερη φορά στην πολυετή καριέρα του και έγινε ο μοναδικός στην ιστορία που κατέκτησε όχι ένα αλλά δύο τρεμπλ.

Pep Guardiola scripts HISTORY winning Treble TWICE with Man City, Barcelona

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα παλιά και την Μπαρτσελόνα του 2009 στην κορύφωση του «τίκι-τάκα».

Η Καταλανοί με ένα ρόστερ που «ξεχείλιζε» από ποιότητα και με αστέρες σε κάθε γραμμή του γηπέδου μάγεψε ολόκληρη την Ευρώπη (και όχι μόνο) με το ποδόσφαιρο που παρουσίαζε στον αγωνιστικό χώρο.

Με τους Ντάνι Άλβες, Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Ετό, Ανρί και σαφώς Λιονέλ Μέσι να έχουν πάνω από το «κεφάλι» τους τον Πεπ για να τους δίνει οδηγίες η συνταγή ήταν… άχαστη.

Το Copa Del Rey το πήρε «αέρα» χωρίς να σημειώσει κάποια ήττα, ενώ στον τελικό συνάντησε την κατά τα άλλα συμπαθής Αθλέτικ Μπιλμπάο όπου και την φιλοδώρησε με τέσσερα τέρματα (4-1).

Στην La Liga τα αποτελέσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά με την Μπαρτσελόνα δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος να διατηρεί μία διαφορά οκτώ βαθμών από την δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης παίρνοντας και πάλι το στέμμα της πρωταθλήτριάς μετά από δύο χρόνια.

Από εκείνη την χρονιά δύσκολα θα ξεχαστεί το 6-1 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο Καμπ Νου και σαφώς η «άλωση» του Μπερναμπέου με 2-6 επί της Ρεάλ Μαδρίτης όπου με την αναμέτρηση αυτή είχε σχεδόν «κλειδώσει» και ο τίτλος για τους Καταλανών.



Με τον Γκουαρντιόλα να βγάζει συνεχώς «λαγούς από το καπέλο» του η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε και στην Ευρώπη.

Στα προημιτελικά «διέλυσε» την Μπάγερν Μονάχου με 4-0 στο Καμπ Νου και πήρε ουσιαστικά την πρόκριση από τον πρώτο γύρο. Στους «4» βρέθηκε αντιμέτωπη με την Τσέλσι είχε σιγά σιγά ξεκινήσει να είναι σοβαρά υπολογίσιμη δύναμη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το 0-0 στην Ισπανία άφησε ανοιχτούς τους «λογαριασμούς» με το εισιτήριο του τελικού να κρινόταν στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Εκεί ο Ινιέστα με ένα τρομερό σουτ εκτός περιοχής δευτερόλεπτα πριν την λήξη του παιχνιδιού έκανε το 1-1 και έστειλε τους «μπλαουγκράνα» στον μεγάλο τελικό της Ρώμης. Μετά την λήξη του παιχνιδιού οι Λονδρέζοι είχαν πάρα πολλά παράπονα από την διαιτησία του Εβρέμπο με τον Ντρογκμπά να έχει φτάσει στα όρια του.


Ο τελικός στο Ολίμπικο είχε ως δεύτερη φιναλίστ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Κριστιάνο Ρονάλντο, εκεί όπου η μεγάλη «Μπάρτσα» δεν λύγισε και με το τελικό 2-0 έκλεισε μία ονειρική σεζόν με συνολικά τρία τρόπαια.

Μπορεί ο Πεπ να άργησε αλλά το έκανε πάλι εξίσου εντυπωσιακά και πλέον θα έχει να μετράει δύο τρεμπλ στην ήδη γεμάτη τροπαιοθήκη του, αυτή την φορά όμως με το σήμα της Μάντσεστερ Σίτι επάνω στους τίτλους.

Στο FA Cup σε έξι παιχνίδια οι «πολίτες» σημείωσαν επιμέρους σκορ 19-1 και κατέκτησαν με χαρακτηριστική ευκολία τον παλαιότερο θεσμό στην ιστορία του αθλήματος.

Στην Premier League η εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίηση η Άρσεναλ έβαλε δύσκολα στην Σίτι αλλά με ένα σερί από αυτά μου μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ο Γκουαρντιόλα έκανε το come back και κατάφερε να ξεπεράσει τον «μαθητή» του Μικέλ Αρτέτα.

Οι αξέχαστες στιγμές της φετινής σεζόν στην Αγγλία δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλες από την «6αρα» στην γειτόνισσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6-3) αλλά και σαφώς το τρίποντο μισός τίτλος απέναντι στην Άρσεναλ (4-1) όπου και έκοψε τα «φτερά» των… κανονιέρηδων.



Στο Champions League η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική καθώς από την αρχή η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα ήταν ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου κάτι που αποδείκνυε με κάθε ευκαιρία.

Μία σεζόν γεμάτη μεγάλες εμφανίσεις και πολλά, πάρα πολλά γκολ ειδικά μέσα στο Έτιχαντ. Από την Λειψία που έφυγε με επτά τέρματα στην «πλάτη» εκ των οποίων τα πέντε τα έβαλε η νορβηγική μηχανή των γκολ, στην Μπάγερν που έχασε με το βαρύ 3-0 έως και την «Βασίλισσα» της Ευρώπης που… συνετρίβη με 4αρα.



Στον τελικός της Κωνσταντινούπολης το «φτωχό» 1-0 ήταν αρκετό για να χρήσει την Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια Ευρώπης και να τοποθετήσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα στο πάνθεον της ιστορίας του αθλήματος, σε μία βραδιά που μέχρι και τα «ρομπότ» έκλαψαν.  

Δεν χρειαζόταν ένα δεύτερο τρεμπλ για να κατανοήσουμε την αξία του Πεπ Γκουαρντιόλα, πλέον όμως αποτελεί και με την βούλα μία από τις σπουδαιότερες μορφές που έχει κάτσει σε πάγκο Ευρωπαϊκής ομάδας στον 21ο αιώνα.

Άγγελος Κρεμαστός

 www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0