UEFA Champions League Final 2023

Ονάνα vs Έντερσον: Γιατί τους μεγάλους τελικούς τους κρίνουν οι κορυφαίοι τερματοφύλακες

Ονάνα vs Έντερσον: Γιατί τους μεγάλους τελικούς τους κρίνουν οι κορυφαίοι τερματοφύλακες
Ονάνα και Έντερσον έχουν στόχο να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους και να βοηθήσουν τις ομάδες τους να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση του κορυφαίου διασυλλογικού τροπαίου.

Αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του Champions League, με την Ίντερ να ψάχνει έστω και από θέση outsider την τέταρτη κατάκτηση της ιστορίας της, ενώ τη Μάντσεστερ Σίτι να θέλει για πρώτη φορά να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Όπως σε κάθε μεγάλο τελικό όμως (και ομάδα), η θέση του τερματοφύλακα παίζει κομβικό ρόλο.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε μία... μάχη ανάμεσα σε Έντερσον και Αντρέ Ονάνα. Και όταν μιλάμε για κορυφαία μάχη, προφανώς αναφερόμαστε στους δύο τερματοφύλακες που έχουν κρατήσει περισσότερες φορές ανέπαφη την εστία τους στη φετινή διοργάνωση. Ας τα βάλουμε όλα σε μία σειρά.

Αντρέ Ονάνα: Ο πρωτάτης από το Καμερούν

Στην πρώτη του χρονιά μακριά από τον Άγιαξ, ο 27χρονος τερματοφύλακας φρόντισε να κάνει τους φίλους της Ίντερ να μην σκέφτονται διακαώς τον Χαντάνοβιτς. Σε έναν όμιλο με Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Βικτόρια Πλζεν, ο Ονάνα δέχθηκε εφτά γκολ (τρία από την Μπάρσα και τέσσερα από τους Βαυαρούς).

Στα τρία από τα έξι ματς, είχε καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του (μέσα - έξω με Πλζεν και εντός με Μπαρτσελόνα). 

Τα clean sheet του, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τη φάση των «16». Οι «νερατζούρι» αντιμετώπισαν την Πόρτο και με τη νίκη τους 1-0 στην Ιταλία, σε συνδυασμό με το 0-0 στην Πορτογαλία, πήραν την πρόκριση. Χαρακτηριστικό, ότι στο δεύτερο ματς, ο Καμερουνέζος ήταν MVP με τις αποκρούσεις του.

Στα προημιτελικά πέτυχε τον στόχο του κατά το ήμισυ. Κόντρα στην Μπενφίκα, κατάφερε να μην δεχθεί γκολ στο Ντα Λουζ, με την ομάδα του να επικρατεί 2-0 (τρία σερί ματς χωρίς να δεχθεί γκολ). Στη ρεβάνς του Μεάτσα, το τελικό 3-3 μπορεί να χάλασε το σερί του, αλλά ήταν ότι έπρεπε για να στείλει την Ίντερ στα ημιτελικά.

Δύο παιχνίδια με τη μισητή συμπολίτισσα της Ίντερ, Μίλαν. Τι έκανε εκεί ο Ονάνα; Κράτησε και στα δύο ματς τους αντίπαλους επιθετικούς μακριά από την επιτυχία. Κάπως έτσι η Ίντερ, έφτασε στον μεγάλο τελικό. Έχοντας έναν «μεγάλο» Αντρέ Ονάνα με 8 clean sheet σε 12 εμφανίσεις στο Champions League (τα 5 στα νοκ άουτ).

Ότι και να γίνει στον τελικό, ο 27χρονος θα τερματίσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει και τις περισσότερες αποκρούσεις στη διοργάνωση. Η αμυντική της ομάδας του σίγουρα... κάτι του χρωστάνε.

Έντερσον: Δεύτερη φορά... τετ α τετ με το τρόπαιο

Σε αντίθεση με τον Ονάνα, ο Έντερσον έχει παίξει σε δέκα παιχνίδια στο φετινό Champions League, με τον ίδιο να έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα έξι από αυτά. Μετά τον τελικό με την Τσέλσι τον Μάιο του 2021, ο Βραζιλιάνος θέλει να προστατεύσει την εστία του και να μην δεχθεί γκολ, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Πως έφτασε όμως η Σίτι μέχρι εδώ; Γιατί σίγουρα παρά την ποιότητα της ομάδας σε όλες τις γραμμές, ο Έντερσον δεν ήταν θεατής και χρειάστηκε να δείξει το ταλέντο του.

Στον όμιλο των «πολιτών», έπαιξε στα πρώτα τέσσερα ματς. Εκεί δέχθηκε μόλις ένα γκολ και αυτό από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ στο Έτιχαντ. Στα άλλα τρία παιχνίδια (δύο με Κοπεγχάγη και ένα με Σεβίλλη) κατάφερε να προστατεύσει ιδανικά την εστία του.

Στη φάση των 16», οι Άγγλοι είχαν απέναντί τους τη Λειψία. Το 1-1 του πρώτου αγώνα, δεν ανησύχησε τους παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα και το συντριπτικό 7-0 της ρεβάνς ήταν ιδανικό για να πάρουν την πρόκριση.

Στους «8» οι πρωταθλητές Αγγλίας αντιμετώπισαν την Μπάγερν Μονάχου. Το παιχνίδι στη Γερμανία είχε λήξει 1-1 και ο Βραζιλιάνος πορτιέρο είχε σταθεί στο ύψος του, κάνοντας συνολικά τέσσερεις αποκρούσεις, για να μην αφήσει τους Βαυαρούς να πάρουν τη νίκη.

Η ρεβάνς στο Μάντσεστερ ήταν... ιδανική για τους «πολίτες», καθώς πήραν την πρόκριση νικώντας 3-0. Ο Έντερσον χρειάστηκε να επέμβει τέσσερεις φορές σε εκείνο το ματς.

Στα ημιτελικά, η Σίτι είχε να περάσει το εμπόδιο της Ρεάλ. Μπορεί στο 1-1 του Μπερναμπέου να μην χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές ο Βραζιλιάνος πορτιέρο, αλλά η απόκρουση που κάνει στο σουτ του Τσουαμενί στα τελευταία λεπτά του ματς, για πολλούς ήταν αυτή που κράτησε «ζωντανή» την αγγλική ομάδα.

Στο Έτιχαντ τα πράγματα είχαν κυλήσει άρτια και με το τελικό 4-0 η Σίτι πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Στην όλη πορεία για το τελευταίο ματς, ο Έντερσον ήταν ο τερματοφύλακας με τον μεγαλύτερο μέσο όρο αποκρούσεων στη διοργάνωση.

Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0