UEFA Champions League Final 2023

Το BN Sports σε ρόλο... ξεναγού: Τα 10 εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της μαγευτικής Κωνσταντινούπολης (video)

Το BN Sports σε ρόλο... ξεναγού: Τα 10 εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της μαγευτικής Κωνσταντινούπολης (video)

Η «οικοδέσποινα» του Champions League, Κωνσταντινούπολη, υπόσχεται στους επισκέπτες της μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Το BN Sports προτείνει 10 μνημεία που κοσμούν την Πόλη και αξίζει να δει ο κάθε επισκέπτης.  

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το μεγάλο τελικό του UEFA Champions League (10/6,22:00), όλα τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κόσμου είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη και στο στάδιο Ατατούρκ, που θα φιλοξενήσει το μεγάλο παιχνίδι μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ.

Το τουριστικό ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει στραφεί στην πόλη του Βοσπόρου, στην οποία έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους πολλές κουλτούρες μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Αυτά που μπορεί κανείς να δει εκεί είναι πολλά. To BN Sports, αναλαμβάνει ρόλο… ξεναγού και σας προτείνει δέκα πράγματα τα οποία πρέπει να δείτε σε μία επίσκεψή σας στην Πόλη.   

Αγία Σοφία

Το μεγαλύτερο σύμβολο της Χριστιανοσύνης, η Αγία Σοφία, είναι το μέρος το οποίο κάθε επισκέπτης πρέπει να δει όταν βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διέταξε την ανέγερση του Ναού το 532 μ.Χ. , ωστόσο το έργο πέρασε από σαράντα κύματα και ολοκληρώθηκε τελικά από τον Κωνσταντίνο το 360 μ.Χ.

Έχει υποστεί βάναυσες καταστροφές ανά το πέρασμα των αιώνων σήμερα προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λειτουργούσε αμιγώς ως μουσείο μέχρι την μετατροπή του σε λατρευτικό χώρο του ισλαμισμού το 2020.

 αγιασοφια.jpg


Ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη καλύπτοντας μια έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται ως «γεμιστός κήπος» και αποτελούσε μία από τις κατοικίες των σουλτάνων, η οποία χρησιμοποιούνταν και ως το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Κατασκευάστηκε το 1856 και αποτελεί ένα κτίριο-κόσμημα για την Πόλη, με εντυπωσιακούς κήπους και θέα στον Βόσπορο.   


ντολμα.jpg


Ανάκτορα Τοπ Καπί

Το Τοπ Καπί χτίστηκε το 1460 από τον Μωάμεθ τον Β’ και αποτελούσε τη βασική κατοικία των Σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και το 1853.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Κωνσταντινούπολης το οποίο ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο που περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα όπως είναι το «μεγάλο διαμάντι» των 83 καρατιών, καθώς και ένα από τα σπαθιά του σουλτάνου διακοσμημένο επίσης με πολύτιμα διαμάντια.


τοπκαπι.jpg
    

Πύργος του Γαλατά

Ο Πύργος του Γαλατά είναι ένα από τα μνημεία που αποτελούν σήματα κατατεθέν της Κωνσταντινούπολης. Είναι μαγευτικός ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, καθώς φωτίζεται με πολύχρωμα φώτα και είναι ορατός από όλη την Πόλη.

Η ακριβής ημερομηνίας κατασκευής του παραμένει άγνωστη, αλλά σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουστινιανού κοντά στο 507 μ.Χ.

Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακές ενώ σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό με εκπληκτική θέα στην πόλη.   


 γαλατας.jpg


Κρουαζιέρα στο Βόσπορο  

Μία μαγευτική εμπειρία υπόσχεται η κρουαζιέρα στο Βόσπορο που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν την πόλη με όλες τις ξεχωριστές ομορφιές της.

Το ελληνικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη είναι έντονο και μία βόλτα στα νερά του Βοσπόρου μπορούν να δώσουν σε κάθε ταξιδιώτη μία εικόνα από την Ελληνική συνοικία και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πρόκειται για την καλύτερη ξενάγηση στις ακτές του Βοσπόρου, οι οποίες «στολίζονται» από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που σίγουρα θέλεις να δεις.


βοσπορος.jpg


Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης   

Το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει εκθέματα πολλών λαών και πολιτισμών που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή ανά τους αιώνες.

Μεταξύ αυτών, είναι ο αρχαιοελληνικός αλλά και ο αιγυπτιακός πολιτισμός.


μουσειο.jpg
 

Η Μεγάλη Αγορά της Κωνσταντινούπολης

Πολύ φημισμένη είναι η αγορά της Κωνσταντινούπολης, η οποία ονομάζεται «Καπαλί Τσαρσί» και αποτελεί το διασημότερο παζάρι παγκοσμίως.

Αυτά που μπορεί να βρει κανείς εκεί είναι πολλά και ο κάθε επισκέπτης θα χρειαστεί περίπου 2-3 ώρες για να περιηγηθεί σε όλο το χώρο.

Η αρχιτεκτονική είναι πολύ ιδιαίτερη και όσοι την επισκεφθούν την αγορά, θα μπορέσουν να βρουν από μπαχαρικά μέχρι διακοσμητικά σπιτιών.    


αγορα.jpg


Βασιλική Κινστέρνα

Η μοναδική αρχιτεκτονική της Βασιλικής Κινστέρνας κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη και είναι ένα μέρος το οποίο αξίζει να το δει όποιος βρεθεί εκεί.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωζόμενη υπόγεια δεξαμενή νερού στην Πόλη και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αγία Σοφία.

Καταστράφηκε μετά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.) και ανοικοδομήθηκε επί του αυτοκράτορα Ιουστινιανού παίρνοντας τη μορφή του έχει σήμερα.  

Χρησιμοποιούνταν για να καλύπτει κυρίως τις ανάγκες ύδρευσης του παλατιού και των λουτρών του.     


 κινστερνα.jpg


Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κάποιος να μπερδέψει το Τζαμί Σουλεϊμανιγιέ με την Αγία Σοφία καθώς είναι ένα πολύ επιβλητικό κτίριο της Πόλης.

Από τα πολλά τζαμιά που έχει η Κωνσταντινούπολη, αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο εντυπωσιακό. Το μέγεθος του κτιρίου δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που το κάνει ξεχωριστό καθώς τόσο η καίρια τοποθεσία του όσο και η μακρά ιστορία του, κάνουν το μνημείο αυτό ένα μέρος που ο κάθε επισκέπτης πρέπει να δει.    
  

 τζαμι.jpg


Μπλε Τζαμί (Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί)

Το Μπλέ Τζαμί χτίστηκε το 1617 από τον σουλτάνο Αχμέτ Α΄ από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Ονομάζεται «μπλε» λόγω των κεραμικών που διακοσμούν το εσωτερικό του, το φως των οποίων ενισχύεται από τα 260 παράθυρα του κτιρίου.

 Η οθωμανική αρχιτεκτονική στο απόγειό της. Tο τζαμί αυτό «κόβει» την ανάσα ιδιαίτερα σε όσους το επισκεφθούν τις βραδινές ώρες, όταν είναι φωτισμένο.   


μπλε.jpg





Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0