UEFA Champions League Final 2023

Οι Άγγλοι και οι Ιταλοί που ξεχώρισαν στα «αστέρια»: Από τον Ρούνεϊ και τη Γιουνάιτεντ του ’99, στον Μαλντίνι και τον Ντελ Πιέρο! (video)

Οι Άγγλοι και οι Ιταλοί που ξεχώρισαν στα «αστέρια»: Από τον Ρούνεϊ και τη Γιουνάιτεντ του ’99, στον Μαλντίνι και τον Ντελ Πιέρο! (video)

Μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τρεις μόνο Ιταλούς και τρεις μόνο Άγγλους που διαδραμάτισαν ξεχωριστό ρόλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; To εγχείρημα δεν είναι απλό. Και για τον λόγο αυτό, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους, ενόψει του τελικού της Ίντερ με τη Μάντσεστερ Σίτι, με φόντο την κατάκτηση του φετινού Champions League.

Πρόκειται για δύο χώρες που αναμφίβολα έχουν τη δική τους παράδοση στον θεσμό. Τόσο την Ιταλία, όσο και την Αγγλία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ομάδες που τις εκπροσωπούν, στον μεγάλο τελικό του φετινού Champions League: την Ίντερ και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Διότι στην πρώτη περίπτωση συζητάμε κυριολεκτικά για ένα… παραμύθι. Ουδείς ανέμενε πως οι «νερατζούρι» θα βρεθούν σε αυτό το σημείο του θεσμού, στο ξεκίνημα της σεζόν. Και όμως τα κατάφεραν. Προκρίθηκαν έναντι της Μπαρτσελόνα στη φάση των ομίλων, πέρασαν τρεις γύρους, στους οποίους χρειάστηκε και η τύχη, μιας και δεν είχαν μεγάλη διαφορά δυναμικότητας από τους αντιπάλους τους και βρίσκονται… εδώ.

Η Πόρτο δυσκόλεψε την Ίντερ, η Μπενφίκα δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα απέναντί της και στον ιταλικό εμφύλιο, η Μίλαν αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Εκ διαμέτρου αντίθετη φυσικά, είναι η πορεία της Μάντσεστερ Σίτι. Εκεί δεν μπορεί να μπει στην εξίσωση της συζήτησης ο όρος «τύχη». Ήταν ανώτερη από κάθε αντίπαλό της και έφτασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με στόχο να «ξορκίσει» τον κακό της δαίμονα και το δικό της παρελθόν… Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν και πάλι εκεί, αλλά η ανωτερότητα της Μάντσεστερ Σίτι ήταν τέτοια, που η πρόκριση μετατράπηκε σε παράσταση για ένα ρόλο.

Με αφορμή την παρουσία των δύο ομάδων στον τελικό, το BN Sports επιχειρεί να ξεχωρίσει τους τρεις κορυφαίους Ιταλούς και αντιστοίχως ισάριθμους Άγγλους, που «έγραψαν» την δική τους ιστορία στον θεσμό. Το εγχείρημα δεν είναι απλό και φυσικά υπάρχουν αντιρρήσεις.

Ξεκινάμε με τον Γουέιν Ρούνεϊ. Είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όντας και στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ σε ολόκληρη την ιστορία της, με τα 183 γκολ που σημείωσε.

Ανώτερος όλων στο είδος του, την στιγμή που με τα 30 γκολ που έχει σημειώσει σε επίπεδο Champions League, είναι ο κορυφαίος Άγγλος επιθετικός, βάσει αριθμών, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Στην δεύτερη θέση μπορεί ο κάθε ένας να κάνει την επιλογή του, μιας και θα πάρουμε Άγγλους ποδοσφαιριστές από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, που προφανώς αγωνίζονται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την πρώτη δηλαδή ομάδα που κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, μετά την αλλαγή του ονόματος, το 1992.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται o Σέρινγκχαμ, ο Πολ Σκόουλς και ο Γκάρι Νέβιλ. Διαλέγεται και παίρνετε, με τον δεύτερο να μοιάζει πως έχει αρκετούς υποστηρικτές, σε σχετικό γκάλοπ που έγινε προσφάτως στο «Νησί».

Από εκεί και πέρα, ο νους προφανώς και πέρασε από τον Φρανκ Λάμπαρντ και τον Στίβεν Τζέραρντ, όπως και τον Χάρι Κέιν, που αποτελεί με συνέπεια έναν σταθερό σκόρερ στον θεσμό, όταν όμως η Τότεναμ παρουσιαστεί σε αυτόν. Για τον λόγο αυτόν, ακόμη και αν μοιάζει οξύμωρο, θα πάμε στον Ραχίμ Στέρλινγκ. Απέχει μόλις τέσσερα γκολ από το απόλυτο ρεκόρ του Γουέιν Ρούνεϊ και έχει αγωνιστεί στην διοργάνωση, με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ξεχώρισε φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την Τσέλσι και έχει κατορθώσει… αθόρυβα να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της.

Περνώντας στους Ιταλούς, επίσης η συζήτηση μοιάζει σχετική, με τους αριθμούς φυσικά και να μην λένε πάντα την αλήθεια. Μπορεί ας πούμε να είναι εκτός λίστας ο Πάολο Μαλντίνι, επειδή δεν έχει καταγράψει τόσο μεγάλη συμμετοχή σε γκολ όσο άλλοι; Φυσικά και όχι.

Μπορεί να είναι εκτός λίστας ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν των 124 αναμετρήσεων και των 53ων clean sheet; Επίσης απίθανο, με τον Μάνουελ Νόιερ και τον Πετρ Τσεχ να είναι οι μόνοι που έχουν καλύτερο ποσοστό απαραβίαστων εστιών ανά αναμέτρηση.

Από εκεί και πέρα, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο προφανώς και «κλείνει» την τριάδα, αποτελώντας και τον μοναδικό Ιταλό ποδοσφαιριστή τα 26 τελευταία χρόνια, που έχει καταφέρει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με τον Κακά να είναι ο πιο πρόσφατος (το 2007) που το έκανε για ιταλική ομάδα.

«Θρύλος» της Γιουβέντους ο Ντελ Πιέρο, κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της και φυσικά ένας ακόμη Ιταλός που «έγραψε» τη δική του ιστορία στον θεσμό!

Δημήτρης Μανάκος


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0