UEFA Champions League Final 2023

Ο δρόμος προς τον τελικό του Champions League: Η Σίτι με άνεση, η Ίντερ με πλάνο και… τύχη! (video)

Ο δρόμος προς τον τελικό του Champions League: Η Σίτι με άνεση, η Ίντερ με πλάνο και… τύχη! (video)

Η κλεψύδρα αδειάζει όσο πλησιάζουμε προς τον τελικό του Champions League και το BN Sports θυμάται την πορεία των δύο «μονομάχων», Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, έως το φινάλε του φετινού ταξιδιού στα… αστέρια!

Το τρόπαιο του Champions League απέχει μόλις λίγες ημέρες από το να μάθει το νέο του προορισμό. Οι επιλογές δύο. Μάντσεστερ ή Μιλάνο. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα φτάνει ξανά στον τελικό με τους «πολίτες» και θέλει να καταφέρει αυτό που δεν πέτυχε το 2021 κόντρα στην Τσέλσι. Από την άλλη πλευρά, ο Σιμόνε Ιντζάγκι, αν και έχει αρκετά δύσκολο έργο, έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή των «νερατζούρι» στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από 13 χρόνια.

Πώς όμως έφτασαν έως αυτό το σημείο οι δύο ομάδες; Ας ανατρέξουμε στην πορεία τους στο φετινό Champions League, για να βρούμε την απάντηση.

coaches.jpg

Αρχικά, η πρωταθλήτρια Αγγλίας βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Σεβίλλη, Ντόρτμουντ και Κοπεγχάγη. Με 3/3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες είχε εξασφαλίσει ουσιαστικά την πρόκρισή της στη φάση των «16». Στους εναπομείναντες τρεις, ήρθε δύο φορές ισόπαλη, κολλώντας στο μηδέν με Δανούς και Γερμανούς μακριά από την έδρα της, ενώ την τελευταία αγωνιστική επικράτησε στο Έτιχαντ με 3-1 επί της Σεβίλλης, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου.

Επόμενος αντίπαλος ήταν η Λειψία. Αν το 1-1 στη Γερμανία «θόλωσε» λίγο το τοπίο στις τάξεις της αγγλικής ομάδας, ο επαναληπτικός όχι απλώς το ξεκαθάρισε, αλλά η Σίτι αποτέλεσε έναν πραγματικό… οδοστρωτήρα! Ισοπέδωσε τους «ταύρους» με 7-0, έχοντας «σεληνιασμένο» τον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος σημείωσε τα πέντε από τα τέρματα της ομάδας του!

Απέναντι στους «ταύρους», η Σίτι θεωρούνταν ως το ακλόνητο φαβορί, όμως η κλήρωση των προημιτελικών, μπορεί να τη διατήρησε επί γερμανικού εδάφους, αλλά ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας. Τουλάχιστον μέχρι να πατήσουν οι δύο ομάδες στο χορτάρι. Η Μπάγερν Μονάχου είχε το όνομα, την ιστορία, τα τρόπαια, αλλά απέναντι στην αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, η τύχη της έμοιαζε να έχει τελειώσει ήδη από το πρώτο ματς. Το 3-0 στην Αγγλία δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους Βαυαρούς, με το ισόπαλο 1-1 του επαναληπτικού να στέλνει τους «πολίτες» στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί, η «βασίλισσα» έμοιαζε ικανή να κόψει τη… φόρα των γαλάζιων του Μάντσεστερ. Το 1-1 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου ήρθε να το επιβεβαιώσει. Στο Έτιχαντ, ωστόσο, η ιστορία θα ήταν διαφορετική. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ακολούθησε ποτέ το ρυθμό των παικτών του Καταλανού τεχνικού, γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 και πήρε το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Η Σίτι από την άλλη, έκλεινε το εισιτήριό της για τον τελικό της Κωνσταντινούπολης!

Περνώντας στην αντίπερα όχθη, η Ίντερ δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε ιδιαιτέρως εύκολο έργο στη φάση των ομίλων. Βρέθηκε αντιμέτωπη με Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα και Βικτόρια Πλζεν, τον αδύναμο κρίκο του γκρουπ. Ως ρεαλιστικός στόχος φάνταζε η 3η θέση, ειδικά μετά την εντός έδρας ήττα από τους Βαυαρούς στην πρώτη αγωνιστική.

Αφού έκανε τη δουλειά στην Τσεχία, υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα στο πιο κρίσιμο ματς για την επίτευξη του στόχου της δεύτερης θέσης. Η προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με τον Τσαλχάνογλου να χαρίζει τους τρεις βαθμούς (1-0) στους Μιλανέζους. Στην Βαρκελώνη έπρεπε απλώς να μην ηττηθεί και αυτό ακριβώς έκανε. Οι «νερατζούρι» αν και βρέθηκαν πίσω στο 40’, γύρισαν τούμπα το ματς στο 63’ χάρις τα τέρματα του Μπαρέλα και του Λαουτάρο. Ο Λεβαντόφσκι ισοφάρισε προσωρινά, ο Γκόζενς έκανε το 2-3 στο 89’, με τον Πολωνό στράικερ να διαμορφώνει το τελικό 3-3 στις καθυστερήσεις. Η νίκη μπορεί να χάθηκε στο φινάλε για την Ίντερ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η δουλειά έγινε.

Η Πλζεν δεν είχε καμία τύχη στην Ιταλία την προτελευταία αγωνιστική (4-0), ενώ η ήττα με 2-0 από την Μπάγερν στο κλείσιμο του ομίλου ήταν ανώδυνη. Στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ, η Πόρτο βρέθηκε στο δρόμο της ομάδας του Σιμόνε Ιντζάγκι. Οι Πορτογάλοι πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις στο «Giuseppe Meazza», ωστόσο τελικά λύγισαν με γκολ του Λουκάκου στο 86’! Στον επαναληπτικό οι δύο αντίπαλοι κόλλησαν στο μηδέν, πράγμα που ευνόησε την Ίντερ, δίνοντάς της το πολυπόθητο εισιτήριο.

Τα προημιτελικά την οδήγησαν πίσω στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Αντίπαλος αυτή τη φορά η Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Στο «Da Luz» Μπαρέλα και Λουκάκου έθεταν τις βάσεις για την πρόκριση, με το ματς του Μιλάνου να κρίνεται ουσιαστικά στο τέρμα του Ιταλού μέσου στο 14ο λεπτό. Οι «αετοί» προσπάθησαν να παλέψουν έως και το τελευταίο σφύριγμα και παρά το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκαν τη χαλάρωση της ιταλικής άμυνας για να ισοφαρίσουν σε 3-3, δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι καλύτερο.

Η θέση για τον τελικό θα περνούσε μέσα από τον «εμφύλιο» με τη συμπολίτισσα Μίλαν. Στο πρώτο παιχνίδι, εκτός έδρας, οι «νερατζούρι» σόκαραν από νωρίς τον αντίπαλό τους, κάνοντας το 0-2 μόλις στο 11ο λεπτό. Σκορ το οποίο διατήρησαν μέχρι και το φινάλε. Στον επαναληπτικό ήταν υπομονετικοί, «χτύπησαν» στο 74’ με τον Λαουτάρο και κάπως έτσι διπλασίασαν τις νίκες τους με τους «ροσονέρι», κερδίζοντας επάξια ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Τι συμπεραίνουμε; Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να χρειάστηκε να πετάξει εκτός θεσμού δύο μεγαθήρια, ωστόσο έδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο, την ωριμότητα που διαθέτει πια ως ομάδα, αλλά και το «killer» ένστικτό της κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Η Ίντερ εν αντιθέσει, ήταν αρκετά ευνοημένη από τις κληρώσεις στα νοκ-άουτ, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι δεν έμεινε προσηλωμένη στο πλάνο της, που την οδήγησε εν τέλει μέχρι και τον τελικό.

Οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα θεωρούνται το απόλυτο φαβορί. Όχι άδικα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως πρόκειται αποκλειστικά για ένα παιχνίδι. Η «στρογγυλή θεά» έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι σε ένα ματς τα πάντα μπορούν να συμβούν. Οψόμεθα λοιπόν…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0