UEFA Champions League Final 2023

Οι 5 μορφές που «υιοθέτησαν» το Champions League

Οι 5 μορφές που «υιοθέτησαν» το Champions League

Στο Champions League ιστορία δεν γράφουν μόνο οι ομάδες αλλά και οι πρωταγωνιστές. Πριν την έναρξη του φετινού τελικού στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις πιο εμβληματικές μορφές που έχουν αφήσει έντονο το «στίγμα» τους στην διοργάνωση από το 1992 και μετά.

Σχετικά Άρθρα

Για χρόνια η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το 1992 ήταν η «μαγική» χρονιά που το Champions League μπήκε στην ζωή μας. Από τότε έχουν περάσει 31 χρόνια γεμάτα ανατροπές, πάθος και αγνή αγάπη για το άθλημα.

Ποιοι όμως είναι αυτοί που τις τρεις δεκαετίες (και κάτι) έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στην διοργάνωση; Το BN Sports διάλεξε πέντε από τις κορυφαίες μορφές που έχουν αγωνιστεί στο Champions League όλα αυτά τα χρόνια.

1. Πάολο Μαλντίνι

Ένας θρύλος της άμυνας και ζωντανό παράδειγμα του «one club man», ο Πάολο Μαλντίνι πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή στο Μιλάνο για χάρει της πολυαγαπημένης του Μίλαν.

Μαζί κατάφεραν σπουδαία πράγματα εντός αλλά και εκτός των συνόρων. Ο Μαλντίνι φορώντας την φανέλα με τις κόκκινες και μαύρες ρίγες έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης πέντε φορές (2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 3 Champions League) και συνέδεσε το όνομα του με την Ευρωπαϊκή ιστορία των «ροσονέρι», ένα επίτευγμα που δύσκολα μπορεί να κατακτήσει κανείς.

Ο όρος αμυντική λειτουργία είναι συνυφασμένος με το ονοματεπώνυμο Πάολο Μαλντίνι και ο θεσμός του Champions League τον έχει τοποθετημένο σε άκρως τιμητική θέση στα βιβλία της ιστορίας.

Λίγο πριν την αυλαία ... Al Jazeera - Georgiou Club


2. Κλάρενς Ζέεντορφ

Ο Ολλανδός μέσος μπορεί να μην έχει τις περισσότερες κατακτήσεις της διοργάνωσης όμως κατέχει έναν τίτλο που δύσκολα θα ξεπεραστεί από άλλον ποδοσφαιριστή. Ο Ζέεντορφ είναι ο μοναδικός που έχει σηκώσει το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» φορώντας τρεις διαφορετικές φανέλες.

Η αρχή έγινε με την φοβερή ομάδα του Άγιαξ το 1994/95, στην συνέχεια ακολούθησε η Ρεάλ Μαδρίτης στην σεζόν 1997/98 και τέλος ήρθαν άλλα δύο με την φανέλα των «ροσονέρι» (2002/03 και 2006/07).

Ένα πολυεργαλίο της μεσαίας γραμμής που έκανε αισθητή την παρουσία του σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε και αυτό αποδεικνύεται με τις κατακτήσεις που έχει στο όνομα του.

Τα «τοτέμ» των τελικών | Gazzetta


3. Ζινεντίν Ζιντάν

Μπορεί να έχει μόλις μία κατάκτηση Champions League (ως παίκτης) όμως ο Ζιντάν αξίζει να βρίσκεται σε κάθε λίστα σπουδαίων ποδοσφαιριστών. Άλλωστε έχει και το ομορφότερο γκολ στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης, πώς λοιπόν θα μπορούσε να λείπει αυτός ο ποδοσφαιριστής;

Πριν φτάσει στην Μαδρίτη και σηκώσει το τρόπαιο το 2002 ο Ζινεντίν είχε οδηγήσει και την Γιουβέντους σε δύο διαδοχικούς τελικούς (1996/97 και 1997/98) χωρίς όμως με παρόμοια επιτυχία. Σαν να του είχε μείνει απωθημένο μετά τις back to back ήττες και έβγαλε όλο του το μεγαλείο με το γκολ απέναντι στην Λεβερκούζεν.

Βέβαια δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και τις τρεις συνεχόμενες νικηφόρες πορείες της Ρεάλ Μαδρίτης (2016-2017-2018) στην διοργάνωση των «αστέρων» με τον «Ζιζού» στον πάγκο της όπου δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησής για την απόλυτη «Βασίλισσα» της Ευρώπης.

Σαν σήμερα η μυθική γκολάρα του Ζιντάν με τη Λεβερκούζεν! (vid) -


4. Έντουιν Φαν Ντερ Σάαρ

Μία ποδοσφαιρική λίστα είναι πάντα ελλείπεις εάν δεν υπάρχει και ένας τερματοφύλακας. Για τις μορφές του Champions League την θέσει αυτή κατέχει δικαιωματικά ο Φαν Ντερ Σάαρ.

Ο Ολλανδός κίπερ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης μία φορά με τον Άγιαξ (1994/95) ενώ το κατάφερε και υπερασπιζόμενος τα γκολπόστ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2007/08) αρκετά χρόνια μετά. Σίγουρα ξεχωρίζει η κατάκτηση με τους «κόκκινους διαβόλους» καθώς είχε κρίσιμες επεμβάσεις στην διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι και χωρίς αυτόν η ιστορία ίσως να είχε γραφτεί με διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί μετά τον Άγιαξ να μην κατάφερε να βρεθεί γρήγορα στο προσκήνιο όμως άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όταν και τον αγόρασε από την Φούλαμ σε ηλικία 35 ετών με τον Σκωτσέζο εν τέλει να δικαιώνεται, για άλλη μία φορά.

An Ode to Edwin van der Sar: The Flying Dutchman Who Became a Man Utd Legend


5. Τσάβι Ερνάντες

Πριν γίνει ο «μαέστρος» της Μπαρτσελόνα από τον πάγκο του Καμπ Νου, ο Τσάβι είχε οδηγήσει από τον αγωνιστικό χώρο τους «μπλαουγκράνα» σε στιγμές δόξας, παραπάνω από μία φορά.

Με τον Τσάβι στην 11αδα η Μπαρτσελόνα φόρεσε το χρυσό μετάλλιο του Champions League τέσσερις φορές, ενώ στην τελευταία ο βραχύσωμος μέσος στο αριστερό του μπράτσο φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο «μετρονόμος» στην μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα πέρασε δύο δεκαετίες στην Βαρκελώνη και μαζί με τον Ινιέστα συνθέσαν μία συνεργασία που άφησε «εποχή» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Με τον Τσάβι να αποχωρεί το 2015 προς Κατάρ μεριά η Μπαρτσελόνα μέχρι και σήμερα δυσκολεύεται να βρει έναν άξιο αντικαταστάτη, κάτι που φανερώνει και την σημαντική επιρροή του ίδιου στην ομάδα. Πλέον από διαφορετικό πόστο καλείτε να επαναφέρει τις «παλιές καλές εποχές» πίσω στην Βαρκελώνη.

Xavi - Player profile | Transfermarkt

Άγγελος Κρεμαστός

 

www.bnsports.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0