UEFA Champions League Final 2023

Σιμόν Μαρτσίνιακ: Λατρεύει τα πέναλτι, αγαπά τις κάρτες και σφυρίζει τον τελικό του Champions League (video)

Σιμόν Μαρτσίνιακ: Λατρεύει τα πέναλτι, αγαπά τις κάρτες και σφυρίζει τον τελικό του Champions League (video)

Τα «εύκολα» πέναλτι, οι μπόλικες κάρτες και το πέρασμα από Ελλάδα του Σιμόν Μαρτσίνιακ, ο οποίος μετά τον τελικό του Μουντιάλ θα σφυρίξει και αυτόν του Champions League.

Ο διαιτητής που ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Champions League (10/06, 22:00) ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ είναι ο γνωστός πλέον Σιμόν Μαρτσίνιακ. Ο Πολωνός ρέφερι που τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν ο άρχοντας του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ετοιμάζεται για ένα ακόμα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός, αν και η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη ήταν μέχρι πρότινος στον… αέρα.

Κι αυτό γιατί βρέθηκε σε συγκέντρωση ακροδεξιού κόμματος στην Πολωνία γνωστού για τις ξενοφοβικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές του θέσεις. Ο Μαρτσίνιακ ωστόσο απολογήθηκε στην UEFA μέσω επιστολής και η Ομοσπονδία του έδωσε «συγχωροχάρτι» για να βρεθεί το Σάββατο (10/06) ανάμεσα στα «αστέρια».

Ο 42χρονος διαιτητής στο ξεκίνημα του 2023 αναδείχθηκε «ο καλύτερος διαιτητής στον κόσμο», μία διάκριση που έλαβε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) και πλέον η «σφυρίχτρα» του βρίσκεται σε κάθε μεγάλο ραντεβού.

Πριν ασχοληθεί με τη διαιτησία, ο ίδιος ήταν ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, ήταν από εκείνους τους… ατίθασους που έκαναν τη ζωή δύσκολη για έναν ρέφερι, όπως έχει υποστηρίξει. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που αποβλήθηκε σε κάποιο ματς κυρίως λόγω του «τρελού» χαρακτήρα του.

Σε ηλικία 28 ετών, κατάφερε να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και να σφυρίζει αγώνες στη μεγάλη κατηγορία της Πολωνίας. Το 2011 μπήκε στους καταλόγους της FIFA και ένα χρόνο αργότερα διεύθυνε αγώνα για το Champions League. Το 2016 έκανε ντεμπούτο και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς βρέθηκε στο EURO, ενώ δύο χρόνια μετά πήγε και στο Μουντιάλ στη Ρωσία.

Τα τελευταία δύο χρόνια είναι από τους κορυφαίους διαιτητές στον κόσμο και για αυτό έχει βρεθεί σε αρκετά σημαντικά και «δύσκολα» παιχνίδια. Φυσικά η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήρθε τον Δεκέμβρη του 2022, αφού ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία.

Και «καρτάκιας» και «πεναλτάκιας»

Ο Μαρτσίνιακ είναι ένας αυστηρός διαιτητής και αυτό φαίνεται από τη συχνότητα που βγάζει τις κάρτες από το τσεπάκι του, αλλά και την ευκολία με την οποία δείχνει την άσπρη βούλα. Τη φετινή σεζόν (2022/23) έχει διευθύνει 13 ευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες. Ο πιο πρόσφατος εξ αυτών ήταν η ρεβάνς του Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League, όπου οι «πολίτες» επικράτησαν με 4-0. Συνολικά σε αυτά τα παιχνίδια έδειξε 61 κίτρινες και δύο κόκκινες κάρτες, ενώ καταλόγισε εφτά πέναλτι.  

Όσον αφορά το Champions League συγκεκριμένα, διεύθυνε οκτώ παιχνίδια, με τον τελικό να πρόκειται να γίνει το ένατο. Σε αυτά έδειξε 35 κίτρινες κάρτες, δύο κόκκινες και τέσσερα πέναλτι. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι καμία από τις ομάδες σε αυτά τα εφτά ματς δεν έμεινε… ατιμώρητη.

Το παρελθόν με Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Μαρτσίνιακ ήταν ο διαιτητής στο ματς που χάρισε την πρόκριση στη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League της 10ης Ιουνίου. Αυτό είναι και το μοναδικό που φέτος βρήκε στο δρόμο του τους «πολίτες». Στο παρελθόν τους είχε συναντήσει ακόμα μία φορά. Το 2017, φυσικά και πάλι στο Champions League, σε μία αναμέτρηση στην έδρα της Φέγενορντ, όπου η Σίτι επικράτησε με 4-0 και ο ίδιος έδειξε πέντε κίτρινες. Τυχαίο ή όχι και στις δύο αναμετρήσεις της Σίτι με Μαρτσίνιακ το σκορ και ο αριθμός των καρτών ήταν ο ίδιος!


Όσον αφορά την Ίντερ εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία. Οι «νερατζούρι» έχουν βρει μπροστά τους τον Μαρτσίνιακ εφτά φορές στο παρελθόν, με τα αποτελέσματα να είναι σε ισορροπία. Δύο νίκες, ισάριθμες ήττες και τέσσερις ισοπαλίες είναι ο απολογισμός. Τη φετινή σεζόν μάλιστα ο Πολωνός ρέφερι σφύριξε δύο ματς των Ιταλών τα οποία αμφότερα έληξαν ισόπαλα.

Αναλυτικά τα παιχνίδια που σφύριξε ο Μαρτσίνιακ στο Champions League 2022/23:

Προκριματικά:

24/08/22 Αϊντχόφεν – Ρέιντζερς 0-1 (8 κίτρινες)

Φάση ομίλων:

07/09/22 Ατλέτικο Μαδρίτης – Πόρτο 2-1 (5 κίτρινες, 1 κόκκινη, 1 πέναλτι)

12/10/22 Μπαρτσελόνα – Ίντερ 3-3 (5 κίτρινες)

25/10/22 Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Μίλαν 0-4 (3 κίτρινες, 1 πέναλτι)

01/11/22 Μαρσέιγ – Τότεναμ 1-2 (3 κίτρινες)

Φάση των «16»:

14/03/22 Πόρτο – Ίντερ 0-0 (3 κίτρινες, 1 κόκκινη)

Προημιτελικά:

18/04/22 Νάπολι – Μίλαν 1-1 (4 κίτρινες, 2 πέναλτι)

Ημιτελικά:

17/05/22 Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης 4-0 (5 κίτρινες)

Η σχέση του με την Ελλάδα και την Κύπρο

Εκτός από τις μεγάλες διοργανώσεις βέβαια τον Σιμόν Μαρτσίνιακ τον έχουμε απολαύσει και στα… μέρη μας.

Ο Πολωνός τη φετινή σεζόν διεύθυνε δύο ματς για το Κύπελλο Κύπρου. Ένα για τον 2ο γύρο της διοργάνωσης ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Άρη Λεμεσού, το οποίο έληξε 4-2 και ο Μαρτσίνιακ έδειξε πέντε κίτρινες, αλλά και τον τελικό ανάμεσα σε ΑΕ Λεμεσού και Ομόνοια, με το «τριφύλλι» να κατακτά τον τίτλο με 1-0 και τον ρέφερι να δείχνει τρεις κίτρινες.

Δύο σεζόν νωρίτερα, το 2021, είχε διευθύνει και ένα ματς για το πρωτάθλημα Κύπρου ανάμεσα στον Απόλλωνα Λεμεσού και τον Ολυμπιακό Λευκωσίας το οποίο ολοκληρώθηκε στο 2-2 και με 6 κίτρινες.

Την ίδια περίοδο είχε πάει και… Τούμπα για το ντέρμπι Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη. Ένα ματς που έληξε 2-2, ενώ ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για ένα γκολ των «κιτρίνων» που δεν έπρεπε να μετρήσει. Συνολικά έδειξε πέντε κίτρινες, ενώ καταλόγισε και πέναλτι.


Βέβαια, οι συναντήσεις του Μαρτσίνιακ με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σταματούν εκεί. Στο παρελθόν είχε βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ στην αναμέτρηση κόντρα στη Φερέχφαρ (πρώην Βίντι) που έληξε 1-1 για τα προκριματικά του Champions League. Σε εκείνο το ματς ο Πολωνός καταλόγισε πέναλτι, έδειξε οκτώ κίτρινες, ενώ απέβαλλε τους Λόπες και Λιβάγια της «Ένωσης».  

Αυτός ήταν ο διαιτητής και στην ήττα του Ολυμπιακού από τη Γουλβς με 1-0, ματς στο οποίοι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν παράπονα για τη διαιτησία του, αφού καταλόγισε εις βάρος τους πέναλτι, ενώ έδειξε συνολικά έξι κάρτες.

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsport.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0