UEFA Champions League Final 2023

Οι πέντε ιστορικότερες μάχες μεταξύ Ιταλών και Άγγλων στην «αρένα» του UEFA Champions League (video)

Οι πέντε ιστορικότερες μάχες μεταξύ Ιταλών και Άγγλων στην «αρένα» του UEFA Champions League (video)

Από το ΡόμαΛίβερπουλ που «πάγωσε» το Ολίμπικο το 1984, στην ανατροπή του αιώνα από τους Reds επί της Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη, τα αγγλοϊταλικά ντέρμπι του UEFA Champions League δεν απογοητεύουν ποτέ…    

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι τη σέντρα του μεγάλου τελικού του Champions League της σεζόν 2022/23 (10/6,22:00). Στο στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης προβλέπεται… μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα σε Ίντερ και Μάντσεστερ Σίτι, με τους δύο διεκδικητές του τίτλου να συναντιούνται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Το κίνητρο είναι τεράστιο, τόσο για το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα που διεκδικεί το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του, όσο και για την ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι που θέλει να αναδειχθεί ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Αυτή η… αγγλοϊταλική μάχη ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ομάδες σίγουρα θα προσφέρει πολύ θέαμα. Ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο συνδυασμός μίας αγγλικής και μίας ιταλικής ομάδας στη διοργάνωση υπήρξε εκρηκτικός.

Αξίζει να θυμηθούμε πέντε σχετικές αναμετρήσεις, που άφησαν ιστορία τόσο στο Champions League όσο και στο European Cup.
  

Ρόμα - Λίβερπουλ (1984)

Στον μεγάλο τελικό του European Cup για το 1984, η Ρόμα υποδέχθηκε τη Λίβερπουλ στη Ρώμη, σε έναν «μαραθώνιο» αγώνα ο νικητής του οποίου αναδείχθηκε μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλές με 1-1. Ο Φιλ Νιλ των Reds και ο Ρομπέρτο Προύτσο των Μιλανέζων ήταν οι μοναδικοί σκόρερ της κανονικής διάρκειας.

Στα πέναλτι, οι γηπεδούχοι λύγισαν και με δύο άστοχες εκτελέσεις «πάγωσαν» το Ολίμπικο, με τη Λίβερπουλ να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου της διοργάνωσης για τέταρτη φορά στην ιστορία της.



Γιουβέντους - Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ (1999)

Το 1999 η Γιουβέντους φιλοξένησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Τορίνο, του UEFA Champions League στο παιχνίδι που έκρινε τον δεύτερο φιναλίστ της διοργάνωσης, ο οποίος αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου.

Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Ολντ Τράφορντ, οι δύο αντίπαλοι ξεκινούσαν το παιχνίδι της πρόκρισης από την αρχή με τους «κόκκινους διαβόλους» να βγαίνουν νικητές, υπερισχύοντας με 2-3 επί των Ιταλών.

Οι Ρόι Κιν, Ντουάιτ Γιορκ και Άντι Κόουλ ήταν οι πάικτες των Άγγλων που σημείωσαν τα τρία γκολ της ομάδας του Μάντσεστερ, εξασφαλίζοντας το εισιτήριό τους για τον μεγάλο τελικό του Καμπ Νόου, στη Βαρκελώνη.    
 

  


Μίλαν - Λίβερπουλ (2005)

Αν όχι ο πιο θεαματικός, ένας από τους θεαματικότερους τελικούς στην ιστορία του UEFA Champions League ήταν αυτός της Κωνσταντινούπολης το 2005, μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ.

Αυτό που έκαναν οι Άγγλοι την ημέρα εκείνη δεν είχε προηγούμενο. Με μία φοβερή ανατροπή «άρπαξαν» μέσα από τα χέρια των παικτών του Κάρλο Αντσελότι το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι «ροσονέρι» προηγούνταν με 3-0 ήδη από το πρώτο ημίχρονο. Σε έναν τελικό απέναντι στην σαρωτική Μίλαν του 2005, το σκορ αυτό θα ήταν δύσκολο έως και απίθανο να «γυρίσει». Κι όμως, στο δεύτερο 45λεπτο οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ ισοφάρισαν και τελικά πήραν το ματς στα πέναλτι.

Μεγάλοι ήρωες του «έπους» της Κωνσταντινούπολης  ήταν οι τρεις σκόρερ των Reds: Στίβεν Τζέραρντ, Βλάντιμιρ Σμίσερ και Τσάμπι Αλόνσο.  



Μίλαν - Λίβερπουλ (2007)

Η απάντηση των Ιταλών, μετά τον χαμένο τελικό του 2005, δεν άργησε να έρθει. Στις 23 Μαΐου του 2007, στην Αθήνα, οι «ροσονέρι» πήραν την εκδίκησή τους κερδίζοντας την Λίβερπουλ με 2-1.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ιντζάγκι που σκόραρε και τα δύο γκολ των Μιλανέζων, βάζοντας την υπογραφή του στην κατάκτηση του τρίτου Champions League για την ομάδα της Μίλαν.

Τσέλσι - Ίντερ (2010)

Το 2010, Τσέλσι και Ίντερ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» με διακύβευμα μία θέση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης, στη Μαδρίτη. Οι «νερατζούρι» έχοντας στην άκρη του πάγκου τους τον Κάρλο Αντσελότι, επικράτησαν και στα δύο παιχνίδια των ημιτελικών απέναντι στους Λονδρέζους (2-1,0-1).

Ο Ετό ήταν αυτός που «καθάρισε» για λογαριασμό της Ίντερ την υπόθεση-πρόκριση, βρίσκοντας το δρόμο προς τα δίχτυα του Ρος Τέρνμπουλ στο 78’ για το τελικό  0-1.

Η Ίντερ εκείνη τη χρονιά έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου του Champions League και έκτοτε δεν έχει καταφέρει να το επαναλάβει. Φέτος της δίνεται ακόμη μία ευκαιρία.


Οι αγγλοϊταλικές «μάχες» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης έχουν χαρίσει πολύ θέαμα στους λάτρεις της στρογγυλής θεάς, και αυτό υπόσχεται να κάνει και ο φετινός τελικός, απέναντι σε δύο ομάδες που αξίζουν και με το παραπάνω να βρίσκονται εκεί.

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

    

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0