TV or not TV

«Κοντά στον αιώνα»: Ο Χάρης Λυμπερόπουλος ήταν πάλι εδώ, στη Νέα Σμύρνη, μέσα από το βιβλίο της κόρης του Κατερίνας! 

«Κοντά στον αιώνα»: Ο Χάρης Λυμπερόπουλος ήταν πάλι εδώ, στη Νέα Σμύρνη, μέσα από το βιβλίο της κόρης του Κατερίνας! 
Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου, ο επί χρόνια μαθητής και συνεργάτης του, Χρήστος Σωτηρακόπουλος. Όλοι ήταν εκεί, για να τιμήσουν τη μνήμη του εμβληματικού δημοσιογράφου και αθλητή, Χάρη Λυμπερόπουλου, μέσω της παρουσίασης του βιβλίου της κόρης του, Κατερίνας, με τίτλο: «Κοντά στον αιώνα: Συνομιλώντας με τον πατέρα μου». Το BN Sports έδωσε το «παρών» και σας μεταφέρει όσα έγιναν, αλλά και εικόνες από την εκδήλωση.
Μέσα σε ένα ζεστό και «οικογενειακό» κλίμα, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού «Γαλαξίας» στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της Τετάρτης (06/03), η παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Λυμπεροπούλου, με τίτλο: «Κοντά στον αιώνα: Συνομιλώντας με τον πατέρα μου». 

Το βιβλίο αναφέρεται στον Χάρη Λυμπερόπουλο, που εκτός από σπουδαίος αθλητής του στίβου, πρωταθλητής οδηγός αγώνων αυτοκινήτων και μεγάλος ποδοσφαιριστής, υπήρξε ένας άνθρωπος που, με τον τρόπο που ενήργησε στην αθλητική δημοσιογραφία, άλλαξε ριζικά το τοπίο στο χώρο αυτό. 

Αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, ενώ επέβαλε το αθλητικό τετρασέλιδο στις πολιτικές εφημερίδες, με αφετηρία την «Απογευματινή» το 1969.

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος υπήρξε συντονιστής της βραδιάς, ενώ κεντρικό ρόλο κατείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠανιωνίουΔημήτρης Χριστοδούλου, με πολλά μέλη του, να δίνουν το «παρών».

λυμπεροπουλος_15.jpg

Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος της Νέας ΣμύρνηςΓιώργος Κουτελάκης, ο οποίος ανέφερε:

«Δεν ξέρω με ποια ιδιότητά μου πρέπει να μιλήσω, ως πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ ή ως δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, αλλά έτσι κι αλλιώς οι δύο αυτές έννοιες είναι ταυτισμένες».

Απευθυνόμενος προς την κα Λυμπεροπούλου, τόνισε πως «είναι πολύ τυχερός ένας γονιός, που έχει την ευτυχία το παιδί του να γράφει το βιβλίο του, όλοι θα το ζηλεύαμε αυτό. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε παιδιά ενός σπουδαίου πατέρα, όπως ο δικός σου, με τέτοια πολυεπίπεδη ζωή». 

Χαρακτήρισε τη Νέα Σμύρνη ως την πιο αθλητική πόλη της Ελλάδας και τον Πανιώνιο ως «τις μνήμες και την ιστορία της».

λυμπεροπουλος_3.jpg

Στη συνέχεια, ο εμφανώς συγκινημένος Δημήτρης Χριστοδούλου, είπε: 

«Είναι εδώ η ζωντανή ιστορία του Πανιωνίου. Ο Σκρέκης, ο Δέδες, ο Θεοφιλόπουλος, ο Εμβολιάδης, ο Λίμα, ο  Βλάχος, το διοικητικό συμβούλιο. Θέλω να συγχαρώ την Κατερίνα Λυμπεροπούλου για το δημιούργημά της, αλλά και την ανάδειξή της σε γραμματέα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Όλοι στο σύνδεσμο, αισθανόμαστε πως είμαστε στρατιώτες του Πανιωνίου, της ιστορικότερης ομάδας στην Ελλάδα».

Ο κος Χριστοδούλου έφερε στη μνήμη του ένα σπουδαίο ματς του Πανιωνίου, που είχε ως πρωταγωνιστή τον Χάρη Λυμπερόπουλο:

«Στις 19 Δεκεμβρίου του 1943, ο Πανιώνιος νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-2 στη Νέα Σμύρνη, με χατ-τρικ του Χάρη Λυμπερόπουλου. Ένα επίτευγμα τρομερό, σε μια εποχή που οι παίκτες δεν είχαν καλά-καλά να φάνε». Και μάλιστα, ήταν ο πρώτος που έκανε χατ-τρικ, απέναντι στους «ερυθρόλευκους».

λυμπεροπουλος_14.jpg

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, με τη σειρά της, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ ένιωσε την ανάγκη να αφιερώσει τα λόγια της στον Μανώλη Μαυρομάτη, πολύ ξεχωριστό συνάδελφο του πατέρα της, ευχόμενη τόσο σε αυτόν, όσο και στη γυναίκα του, Ρένα Βενιέρη, να βγουν γρήγορα από την περιπέτεια υγειας που αντιμετωπίζουν.

Μιλώντας σε ένα μικρό χρονικό στη ζωή του πατέρα της, ανέφερε πως «γεννήθηκε σε μια σημαδιακή χρονιά, το 1922. Στην καταστροφή της Σμύρνης ήταν έξι μηνών». 

Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή με αντικείμενο τον Πανιώνιο και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο Χάρης Λυμπερόπουλος έγινε ποδοσφαιριστής. 

«Ο πατέρας μου είχε προπονητή στο στίβο τον Ούγκο Σίμιτσεκ. Ο Γιώργος Ρουσσόπουλος, στη προσπάθειά του να μαζέψει αθλητές και να δημιουργήσει μια νεανική ομάδα ποδοσφαίρου για τον Πανιώνιο, τον εντόπισε και τον εμπιστεύτηκε. Η ΑΕΚ ήθελε να τον αποκτήσει αλλά ο ίδιος δεν επιθυμούσε να συνεχίσει και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, και πάλι πάνω στο αντικείμενο που αγάπησε με πάθος.

Σπούδασε στο εξωτερικό κάτι σπάνιο για την εποχή και έφτιαξε την ‘dream team’ της εφημερίδας ‘Απογευματινή’, της πρώτης που καθιέρωσε τετρασέλιδο αθλητικό περιεχόμενο στον πολιτικό τύπο, το 1968 με επιμονή του ίδιου».
Και κλείνοντας την αναφορά της τόνισε ότι «το νήμα που δένει τα μέλη της οικογένειας του Πανιωνίου, είναι η αγάπη και ο σεβασμός για την τόσο μεγάλη ιστορία του».

λυμπεροπουλος_13.jpg

Τελευταίος μίλησε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, που είχε διευθυντή τον Χάρη Λυμπερόπουλο στο ξεκίνημα της δημοσιογραφικής του καριέρας. «Ο Χάρης άλλαξε τον χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας έφερε μια νέα τάση και μια επαναστατική προσέγγιση στο πως γραφόταν το αθλητικό ρεπορταζ ενώ είχε πάντα σπουδαίες αποκλειστικότητες».

Στη συνέχεια, στάθηκε στην τελευταία του συνάντηση με τον Χάρη Λυμπερόπουλο, και στο ιδιαίτερο νόημα που είχε για εκείνον αυτή η στιγμή: 

«Τελευταία φορά συνάντησα τον Χάρη το 2016 και με ρώτησε οπως πάντα τι γίνεται. Ηταν πιεσμένη περίοδος και του απάντησα ‘όχι τόσο καλά’. Τότε μου είπε το εξής: ‘Υπάρχει ένα όριο, ένα σκαλοπάτι που κάποιες φορές που δεν αντέχουμε περισσότερο, το μυαλό μπορεί να το ξεπεράσει’, Αυτή ήταν και θα είναι μια σοφή κουβέντα για μένα.

Η έκφραση που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω για τον Χάρη είναι ‘larger than life’. Ήταν ένας άνθρωπος που ξεπερνούσε τον χώρο τον οποίο νοητά είχε γύρω του, έβγαινε από αυτήν τη διάσταση και γινόταν πολύ μεγαλύτερος από αυτό το οποίο έβλεπες μπροστά σου».


Καταλήγοντας, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος θυμήθηκε άλλη μια συμβουλή του Χάρη Λυμπερόπουλου, όταν είχε δώσει το «παρών» στα 90 του χρόνια σε ενα από τα βιβλία του: «Όλοι τον κοιτούσαμε με δέος και ο ίδιος στην εκδήλωση μου είπε κάτι που συνόψιζε όλη τη θεωρία του για τη ζωή: "Όσο σε αντέχουν τα πόδια σου, θα είσαι σε κίνηση. Θα ασχολείσαι, θα μιλάς, θα βλέπεις, θα διαβάζεις, θα κινείσαι. Η ζωή κινείται, και όποιον σταματάει, τον παίρνει από κάτω"».
 
Όπως είπε η Κατερίνα Λυμπεροπούλου που έκλεισε τη βραδιά: «Ήταν μια βραδιά, που προσωπικά θα μου μείνει αλησμόνητη». Πιστεύουμε σε όλους που την παρακολούθησαν, φεύγοντας από το χώρο της εκδήλωσης, η αίσθηση ήταν παρόμοια. 

Το βιβλίο «Κοντά στον αιώνα», της Κατερίνας Λυμπερόπουλου, που είναι ουσιαστικά η βιογραφία του μεγάλου Χάρη Λυμπερόπουλου, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ

λυμπεροπουλος_12.jpg

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0