TV or not TV

Η «πρεμιέρα» του FilmNet: Πώς ένα Ηρακλής - ΠΑΟΚ με ελάχιστους τηλεθεατές άρχισε τον χορό για την καθιέρωση των συνδρομητικών καναλιών! (video)

Η «πρεμιέρα» του FilmNet: Πώς ένα Ηρακλής - ΠΑΟΚ με ελάχιστους τηλεθεατές άρχισε τον χορό για  την καθιέρωση των συνδρομητικών καναλιών! (video)

Η αρχή για τα συνδρομητικά κανάλια έγινε με ένα τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, το μακρινό 1994. Ο Ηρακλής φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ και ο αγώνας μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο ολοκαίνουργιο συνδρομητικό κανάλι που ονομαζόταν FilmNet.

Με την προβολή του αγώνα Ηρακλής - ΠΑΟΚ, έτσι ξεκίνησαν όλα για την συνδρομητική τηλεόραση. Το ελληνικό φίλαθλο κοινό γνώριζε πως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταδιδόντουσαν πάντοτε από την ελεύθερη τηλεόραση και σαφώς δεν υπήρχε ποτέ κάποιο κανάλι που να εστιάζει αποκλειστικά στο αθλητικό περιεχόμενο. Όλα αυτά όμως άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν τον Οκτώβριο του 1994, όταν και το FilmNet έκανε πρεμιέρα.

Ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ στις 2 Οκτωβρίου θα μείνει για πάντα στην ιστορία, όχι για το αποτέλεσμα, ούτε και για τα γκολ που μπήκαν (αν και το σκαστό σουτ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν πραγματικά εξαιρετικό), αλλά διότι ήταν η πρώτη αναμέτρηση που μεταδόθηκε από συνδρομητικό κανάλι.

Το τελικό 2-1 υπέρ του «Δικεφάλου» δεν θα το θυμάται κανείς, η ιστορία όμως έχρισε το παιχνίδι αυτό να γίνει το πρώτο πετραδάκι στην… κατολίσθηση που ακολούθησε για τα συνδρομητικά κανάλια που έχουμε μέχρι και σήμερα.

Γιοβάνοβιτς: Τι έχει κάνει κόντρα στον ΠΑΟΚ - sport-fm.gr ΘΕΜΑ - Π.Α.Ο.Κ. -  Παναθηναϊκός - Ηρακλής - Extended | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

Άλλωστε η αρχή άργησε μόλις δύο χρόνια, καθώς στις 12 Αυγούστου του 1996 έγινε η ίδρυση του πρώτου αμιγώς αθλητικού καναλιού με το όνομα SuperSport.

Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει αυτά που προσέφερε η FilmNet εκείνη την εποχή θα έπρεπε να καταθέτει μία μηνιαία συνδρομή ύψους 18 ευρώ (6.000 δραχμών). Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούσε κάποιος να αποκτήσει τον απαραίτητο μηχανισμό που χρειαζόταν ώστε να παρακολουθήσει τις ταινίες και τους αθλητικούς αγώνες που παρείχε αποκλειστικά το FilmNet.

Filmnet Plus - Commercial Break (September 1994) - YouTube

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου αποχώρησαν από το Mega με… προορισμό το νέο συνδρομητικό κανάλι. Την μεγαλύτερη εντύπωση όμως στο κοινό έκανε η… μεταγραφή της εκπομπής «λεπτό προς λεπτό» που έπαιζε τις Κυριακές και είχε μεγάλη απήχηση στα νοικοκυριά.  

mega-channel-logo-old - Το Περιοδικό

Το FilmNet πραγματοποίησε μία μεγάλη επένδυση καθώς ξόδεψε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια δραχμές)  για να αποκτήσει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος. Ένα ποσό καθόλου αμελητέο, καθώς το Mega και ο Antena έδιναν περίπου τα μισά την προηγούμενη διετία.

Βέβαια πολλά λεφτά δεν «έπεσαν» μόνο στο αθλητικό τομέα, καθώς είχε εξασφαλίσει εξ αρχής τουλάχιστον 20 πρεμιέρες ταινιών ανά μήνα, με αποτέλεσμα η συνολική δαπάνη να ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ (10 δισεκατομμύρια δραχμές).

Αν και το ξεκίνημα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό καθώς την αναμέτρηση του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ υπολογίζεται πως την είδαν μόλις 1000 τηλεθεατές, καθώς οι πωλήσεις των αποκωδικοποιητών είχαν φτάσει μόνο τις 300, αυτό βέβαια στην πορεία άλλαξε.

Για την ιστορία ο «Δικέφαλος» κέρδισε με 2-1 χάρη στα γκολ των Ζαγοράκη (36’) και Λαγωνίδη (86’). Οι γηπεδούχοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο 88ο λεπτό με την ανατροπή να μένει στα… μισά, αποχωρώντας ηττημένοι από τον αγωνιστικό χώρο του Καυτανζογλείου σταδίου.

Στην διάρκεια των ετών προσδέθηκαν και επιπλέον κανάλια όπως το FilmSat. Όπου το 2002 μετονομάστηκε σε FilmNet 2, ενώ υπήρξε και ένα τρίτο FilmNet 3. Η εταιρία Multichoice που βρισκόταν πίσω από το όλο εγχείρημα πούλησε εν τέλει την ελληνική θυγατρική της στην Forthnet τον Απρίλιο του 2008 μετονομάζοντας την σχεδόν απευθείας σε Novacinema, ενώ εντάχθηκαν και άλλα διεθνή κανάλια όπως το SuperSport, τα οποία έγιναν την ίδια χρονιά, Novasports.

Novasports - Βικιπαίδεια

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0