TV or not TV

«Ο μικρός μας» Ντράζεν και το ξεκίνημά του στη Σιμπένκα (video)

«Ο μικρός μας» Ντράζεν και το ξεκίνημά του στη Σιμπένκα (video)

Ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στην Κροατία πριν από λίγες ημέρες (10/06), αναφορικά με το ξεκίνημα του -νεαρού τότε- Ντράζεν Πέτροβιτς στη Σιμπένκα. 52 λεπτά γεμάτα συγκίνηση, 30 χρόνια μετά τον θάνατο του «Μότσαρτ του μπάσκετ».

Ένα τεράστιο «γιατί», συνοδευόμενο από βαρύ κλίμα στενοχώριας, έρχεται φυσιολογικά σε κάθε αγνό φίλαθλο της «πορτοκαλί θεάς», όταν η συζήτηση πηγαίνει στον Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο «Μότσαρτ του μπάσκετ» ή ο «γιος του διαβόλου» έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στις 7 Ιουνίου του 1993, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 29 του χρόνια. Το στίγμα του στο χώρο του μπάσκετ, ωστόσο, είχε ήδη φροντίσει να παραμείνει παντοτινά.

Στο Σιμπένικ της Κροατίας, το Σάββατο 10 Ιουνίου, έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών. Το θέμα του σχετίζεται με την εκκίνηση της σπουδαίας καριέρας του «μικρού μας», όπως είναι ο τίτλος του (σ.σ. Nas Mali στα κροατικά), Ντράζεν στη Σιμπένκα. Το πρώτο βήμα πριν την καθολική αναγνώριση.

drazen_enth_1.jpeg

Στην πρώτη προβολή του, όπως είναι λογικό, βρέθηκαν αρκετά πρόσωπα τόσο από την οικογένεια Πέτροβιτς, όσο και από τον αθλητικό και τον πολιτικό χώρο. Το «παρών» έδωσαν η μητέρα του Μπιζέρκα, ο αδερφός του Άζα, αλλά και η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στη χώρα Άνια Σιμπράγκα. Παράλληλα, βρέθηκαν εκεί η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης Νίνα Ομπουλιέν Κορζίνεκ, ο υφυπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Τόμισλαβ Ντρούζακ, ο αντιπρόεδρος της κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ζέλικο Ζέρκοφ, η διευθύντρια του κροατικού Αθλητικού Μουσείου Ντανίρα Νάκιτς Μπίλιτς και ο δήμαρχος του Σίμπενικ, πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ντράζεν, Ζέλικο Μπούριτς.

drazen_enth_2.jpeg

Στην ταινία, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Ιβάνα Γκουμπέρινα, μιλούν αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στον θρυλικό γκαρντ και μοιράζονται άγνωστες πτυχές της ζωής του. Μεταξύ αυτών, είναι και ο Βλάντε Τζούροβιτς, με πέρασμα και από τη χώρα μας (Πανιώνιος, Άρης, ΑΕΚ κ.α.), η φωνή του οποίου ακούγεται στο trailer του ντοκιμαντέρ. Ήταν προπονητής του Πέτροβιτς στη Σιμπένκα από το 1982 έως το 1984. Στο σενάριο βρίσκεται ο Ίβιτσα Πόλιτσακ.

 Σκοπός του φιλμ, που χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τη νέα γενιά. «Αν προσπαθήσεις στη ζωή, τότε η επιτυχία θα ακολουθήσει!». Ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ζούσε ο Ντράζεν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γκουμπέρινα, παραμένοντας έμπνευση για όλους.

Μάλιστα, η σκηνοθέτης τόνισε σε δηλώσεις της ότι «Επιλέχθηκαν 52 λεπτά από ένα τεράστιο υλικό. Στο ντοκιμαντέρ δεν είναι λίγοι οι ομιλητές που είναι μάρτυρες εκείνης της εποχής. Ένα μέρος είναι αφιερωμένο στους οπαδούς της Σιμπένκα, οι οποίοι συγκίνησαν, μιλώντας για τον Ντράζεν σαν να είναι ακόμα ανάμεσά μας».

drazen_3.jpg

Η ταινία δεν έχει ως στόχο να μιλήσει τόσο για τα κατορθώματα του παίκτη εντός των παρκέ, αλλά εστιάζει περισσότερο στη ζωή του και την επιρροή που είχε σε όλους τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Σίμπενικ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα προβληθεί και στο Ζάγκρεμπ. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα βρεθεί και εκτός των συνόρων της Κροατίας.

Μία ταινία που προκαλεί ρίγη συγκίνησης και έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας σπουδαίος και ταλαντούχος παίκτης! Μία πραγματική πηγή έμπνευσης!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0