TV or not TV

Όταν ο αθλητισμός συναντά τον κινηματογράφο: Από τον Τζόρνταν και τον Μπέκαμ, στον... Ζλάταν! (video)

Όταν ο αθλητισμός συναντά τον κινηματογράφο: Από τον Τζόρνταν και τον Μπέκαμ, στον... Ζλάταν! (video)
Η ζωή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς γίνεται ταινία σε μια ακόμη «σύνδεση» του αθλητισμού με τον χώρο του θεάματος. Τα σπορ έχουν διαχρονικά κεντρική θέση στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και οι βιωματικές ιστορίες των αθλητών γίνονται συχνά αφορμές για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Η νέα ταινία για την καριέρα του Σουηδού επιθετικού είναι διαθέσιμη στους κινηματογράφους εδώ και λίγες ημέρες (30/3). Βασισμένη στην αυτοβιογραφία που είχε εκδώσει ο Ιμπραΐμοβιτς το 2011, περιγράφει την ζωή του στα γήπεδα από το ξεκίνημα στη Μάλμε έως και σήμερα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ζωή μιας αθλητικής προσωπικότητας αξιοποιείται στην έβδομη τέχνη. Ενδιαφέρουσες ιστορίες των σπορ έχουν προβληθεί κατά καιρούς, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία.

Ντέιβιντ Μπέκαμ – Infamous (2022)

Η ζωή του Ντέιβιντ Μπέκαμ, «ξετυλίχτηκε» στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «David Beckham: Infamous», που προβλήθηκε την περασμένη χρονιά. Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι την καθιέρωση του ως ένας θρύλος για την εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Παράλληλα, περιγράφεται η εμπορική εκτόξευση του Άγγλου σταρ και η εξέλιξη του σε ένα αθλητικό «φαινόμενο», εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Μάικλ Τζόρνταν – The Last Dance (2020)

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ακόμη ένας σταρ με έντονη παρουσία στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Η σειρά – ντοκιμαντέρ «The Last Dance», αναλύει την καριέρα του Τζόρνταν στον μαγικό κόσμο του NBA, με εστίαση στην τελευταία χρονιά του στους Σικάγο Μπουλς και την κατάκτηση ενός ακόμα δαχτυλιδιού.

Σκότι ΠίπενΝτένις Ρόντμαν και Φιλ Τζάκσον μιλούν για τη δυναστεία της ομάδας του Σικάγο και φυσικά για τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του αθλήματος.

Νίκι Λάουντα & Τζέιμς Χαντ: The Rush (2013)

Νίκι Λάουντα και Τζέιμς Χάντ αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά δίδυμα οδηγών που έχουν εμφανιστεί στη Formula 1. Η ιστορική μονομαχία τους για τον τίτλο το 1976 έγινε ταινία, περιγράφοντας λεπτομερώς  μια σχέση που είχε στιγμές εντάσεων αλλά και αμοιβαίου σεβασμού.

Πελέ: Birth of a Legend (2016)

Ο Πελέ, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ένας αθλητής που άλλαξε το ποδόσφαιρο και σίγουρα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, όσα χρόνια και αν περάσουν. 

Ξεκινώντας από τις φαβέλες της Βραζιλίας, έφτασε στην κορυφή χτίζοντας το θρύλο του. Στην ταινία «Pele: Birth of a Legend» απεικονίζεται η πορεία του από τις γειτονιές του Σάο Πάολο, μέχρι την κατάκτηση του πρώτου του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958, σε ηλικία 17 ετών.

Τζέσε Όουενς: Race (2016)

Η μυθική παρουσία του αμερικανού σπρίντερ Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, αποτυπώθηκε στην ταινία «Race» το 2016. Ο Όουενς κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη χιτλερική Γερμανία, ενάντια στις διακρίσεις και τον φυλετικό ρατσισμό.



Πάνος Κορομηλάς 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0