TV or not TV

Ted Lasso: Η σειρά - φαινόμενο που ξεκίνησε σαν… αστείο σε μία λέσχη αυτοσχεδιασμού πριν 20 χρόνια! (video)

Ted Lasso: Η σειρά - φαινόμενο που ξεκίνησε σαν… αστείο σε μία λέσχη αυτοσχεδιασμού πριν 20 χρόνια! (video)

Το Ted Lasso ήρθε σχεδόν από το… πουθενά, για να «κλέψει» τις καρδιές όλων των τηλεθεατών. Αλήθεια όμως, πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του τόσο ξεχωριστού προπονητή;

Τι κάνει ένας προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου σε μία ομάδα της Premier League; Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι… θραύση! Στις 14 Αυγούστου του 2020 το Ted Lasso πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Apple TV+, με την προβολή των τριών πρώτων επεισοδίων. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση. Τα σχόλια αποθεωτικά. Πώς, όμως, προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χαρακτήρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2001, ο Μπρένταν Χαντ, δημιουργός της ιστορίας μας, πραγματοποιεί παραστάσεις σε μία λέσχη αυτοσχεδιασμού στο Άμστερνταμ, το «Boom Chicago». Εκεί, συναντά τον Τζέισον Σουντέικις, ο οποίος επίσης εργάζεται στο συγκεκριμένο κλαμπ. Ο Χαντ, λάτρης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, προσπαθεί να… μυήσει τον ηθοποιό στο άθλημα. Ωστόσο, ο Σουντέικις δεν έχει την παραμικρή ιδέα για αυτό. Έτσι, η λύση ήταν μία. Η αγορά ενός PlayStation και το «κάψιμο» στο FIFA πριν και μετά από κάθε παράσταση!

Στην παρέα τους προστέθηκε και ο Τζο Κέλι, που αποτελούσε και εκείνος μέλος της λέσχης αυτοσχεδιασμού. Μαζί, κατά τη διάρκεια των αγώνων τους στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, εμπνεύστηκαν ως… αστείο τον χαρακτήρα του Ted Lasso. Ουσιαστικά, βασιζόταν στον ίδιο τον Τζέισον Σουντέικις, με την «πινελιά» ότι πρόκειται για έναν προπονητή που προσλαμβάνεται σε μία αγγλική ομάδα, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα!

Ted_Lasso.jpg

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια έως ότου «πλάσουν» τον χαρακτήρα ιδανικά, ακριβώς όπως τον φαντάζονταν, ώστε να δει το «φως» της δημοσιότητας. Αλλά όπως είναι γνωστό, το καλό πράγμα αργεί να γίνει! Το 2013, το NBC αγόρασε τα δικαιώματα της Premier League για τη μετάδοση των αγώνων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Προκειμένου να προωθήσουν το «προϊόν», ζήτησαν από τον Σουντέικις να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό spot. Η ιδέα για τον κόουτς Lasso ήρθε αστραπιαία στο μυαλό του Αμερικανού ηθοποιού. Ο χαρακτήρας πρωταγωνίστησε σε δύο promo βίντεο, τα οποία συγκέντρωσαν συνολικά 28 εκατομμύρια προβολές!

Η επιτυχία έφερε την επιθυμία για κάτι παραπάνω, κάτι… μεγαλύτερο. Ο Χαντ, ο Σουντέικις και ο Κέλι προέβησαν το 2015 στη συγγραφή σεναρίου για την πρώτη σεζόν μίας τηλεοπτικής σειράς πάνω στον χαρακτήρα του Ted Lasso. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρήκαν ανταπόκριση από κανένα δίκτυο! Η ελπίδα, όμως, πεθαίνει πάντα τελευταία.

Σαν «από μηχανής θεός», ο Μπιλ Λόρενς ανέλαβε την παραγωγή, θέτοντας αποκλειστικά έναν όρο. Η σειρά να έχει περισσότερο την αίσθηση κωμωδίας, παρά ενός αθλητικού σόου. Οι πάντες συμφώνησαν, το Apple TV+ απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Έντεκα βραβεία Emmy, αλλά και σημαντικότατες χορηγίες είναι η απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας που σημειώνει.

Η πιο χαρακτηριστική συμφωνία είναι εκείνη με τη Nike, που αφορά την πώληση εμφανίσεων της ομάδας «AFC Richmond», που πρωταγωνιστεί στη σειρά. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, φυσικά, την άδεια χρήσης υλικού από την Premier League, που καθιστά το πρόγραμμα εξαιρετικά ρεαλιστικό και κόστισε 680.000 δολάρια. Επιπλέον, ο σύλλογος συμπεριλαμβάνεται στο FIFA 23, ενώ διαθέτει και δικό του… παγωτό!

Ο Τζέισον Σουντέικις σίγουρα δεν μετανιώνει για την επιλογή του να «ενσαρκώσει» ο ίδιος τον Ted Lasso. Με τη σειρά να βρίσκεται αισίως στην τρίτη σεζόν, κάθε επεισόδιο του αποφέρει πλέον ένα εκατομμύριο δολάρια, τη στιγμή που για τις δύο που προηγήθηκαν λάμβανε περίπου 300.000 για κάθε ένα.

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν προβλήθηκε στις 15 Μαρτίου. Συνολικά θα κυκλοφορήσουν 11 ακόμα για την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον! Το Ted Lasso είναι η «ζωντανή» απόδειξη ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου. Γιατί που ξέρεις; Ίσως κάποια μέρα να γίνουν πραγματικότητα, γνωρίζοντας την καθολική αναγνώριση!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0