TV or not TV

«Ο Βασιλιάς κι εγώ»: Ο Γιάννης Μπίλιος μετέφρασε τη «βιογραφία» του Ερίκ Καντόνα και μιλά για το αριστούργημα του Κλοντ Μπολί

«Ο Βασιλιάς κι εγώ»: Ο Γιάννης Μπίλιος μετέφρασε τη «βιογραφία» του Ερίκ Καντόνα και μιλά για το αριστούργημα του Κλοντ Μπολί
Το βιβλίο του Κλοντ Μπολί «Ο Βασιλιάς κι εγώ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δίχτυ», σε μετάφραση του Γιάννη Μπίλιου.
Στην ελληνική αγορά, εδώ και περίπου δύο μήνες, κυκλοφορεί ένα βιβλίο-κόσμημα για μία από τις πιο πολυσχιδείς -και συνάμα αμφιλεγόμενες- προσωπικότητες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Κλοντ Μπολί έζησε πλάι στον Ερίκ Καντόνα, από τις πρώτες ημέρες της καριέρας του, στις ακαδημίες της Οσέρ, έως και την απόλυτη καταξίωσή του, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το βιβλίο του, «The King and I», ήρθε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ο Βασιλιάς κι εγώ», από τις εκδόσεις «Δίχτυ», σε συνέχεια των βιβλίων τους με αθλητικό περιεχόμενο, όπως το «Μαξ Φερστάπεν: Η διαδρομή ενός πρωταθλητή», αλλά και το «Γιούργκεν Κλοπ: Η ιστορία ενός νικητή».

Ο άνθρωπος που ανέλαβε τη μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά, Γιάννης Μπίλιος, μίλησε στο BN Sports τόσο για το εγχείρημά του καθ' αυτό, όσο και για τις άγνωστες πτυχές αυτής της -εντός εισαγωγικών- βιογραφίας.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

«Ο συγγραφέας, Κλοντ Μπολί, πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του, είτε σε νεαρή ηλικία, είτε στην πιο ώριμη φάση της, δίπλα στον Ερίκ Καντονά. Από αυτό το διάστημα, διηγείται αρκετές και διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Μέσα σε αυτές και οι πιο παραγωγικές, ποδοσφαιρικά, του Γάλλου.

Φιλοτεχνεί την προσωπικότητά του, πριν και μετά το ποδόσφαιρο. Θεωρητικά δεν είναι βιογραφία, αλλά επί της ουσίας, είναι»
 ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Μπίλιος, δίνοντας μία πρώτη εικόνα του βιβλίου.

«Συζητούσαμε για πολύ καιρό με τον επικεφαλής των εκδόσεων Δίχτυ, Κώστα Πάλλη, να κάνουμε κάτι. Μόλις ο εκδοτικός οίκος εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου για τον Καντονά, ήξερα πως θα το έκανα εγώ.

Παρότι είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από 12 ετών, δηλαδή εδώ και -περίπου- 40 χρόνια, και έζησα τον Καντόνα στην πιο ώριμη φάση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, υπήρξαν αρκετά πράγματα, κυρίως της προσωπικής του ζωής, που ήταν αδύνατο να τα γνωρίζω. Τα έμαθα, ωστόσο, μέσω του βιβλίου».


Πράγματι, το «Ο Βασιλιάς κι εγώ» δεν παραμένει προσκολλημένο στην ανέλιξη του Ερίκ Καντονά στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Άλλωστε, θα ήταν ανόητο να το κάνει κάποιος, όταν καταπιάνεται με μία τόσο έντονη και πολύπλευρη προσωπικότητα. Πόσω μάλλον, όταν ζει δίπλα της.

«Είναι ένα ποδοσφαιρικό εγχειρίδιο, με επίκεντρο έναν άνθρωπο, που δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρική περσόνα. Φωτίζει πτυχές της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της πόλης, της αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ, της θέσης του ποδοσφαίρου στην αγγλική κοινωνία, αλλά και της αγγλικής κοινωνίας καθ' αυτής. Πώς ουσιαστικά από παιχνίδι των φτωχών, έφτασε στη σημερινή του μορφή».

Όσο νεαρότερος ο αναγνώστης, τόσο πιο μακρινός μοιάζει ο κόσμος που περιγράφεται στις 340 σελίδες του βιβλίου. Οι μεγάλοι αστέρες του ποδοσφαίρου να τριγυρνούν σε παμπ, σαν απλοί άνθρωποι, να δίνουν το «παρών» στις συναυλίες εμβληματικών συγκροτημάτων ή να συναναστρέφονται τόσο οπαδούς της ομάδας που αγωνίζονται, όσο και των αντιπάλων; Απίστευτο! Ειδικά στη σημερινή, αλλά εν μέρει, και στην εποχή των '90s.

cantona.jpg

«Οι ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, είχαν ξεκινήσει από τότε να μπαίνουν στη γυάλα τους. Δεν ήταν τόσο απλό, να τους βρει ένας οπαδός στους δρόμους ή ο δημοσιογράφος να πάρει δηλώσεις έξω από το προπονητικό κέντρο. Οι αστέρες της Premier League είχαν ξεκινήσει ήδη να είναι ακριβοθώρητοι. Ο Καντονά, όμως, ήταν μία κατηγορία μόνος του.

Δεν τον έβρισκες μόνο στα mainstream κλαμπς, αλλά και σε κονσέρτα, εναλλακτικούς χώρους, γκαλερί, εκθέσεις. Παράλληλα, δεν λείπουν και τα ευτράπελα σκηνικά σε απίθανα μέρη. Αρκεί να διαβάσει κανείς σε τι είδους χώρο βρέθηκε να ξενυχτάει, μετά την κλωτσιά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας!

Ήταν ένας τύπος σαν κι εμάς, που δεν έχασε ποτέ την αυθεντικότητά του και τη γήινη διάστασή του».


Αν για το αγωνιστικό αποτύπωμα του Ερίκ Καντόνα, αρκεί μία γρήγορη αναζήτηση στο Google και στο YouTube, για τις άγνωστες πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του, προτείνεται το βιβλίο «Ο Βασιλιάς κι εγώ». Γραμμένο από τον Κλοντ Μπολί, έναν άνθρωπο που τον είδε να «γιγαντώνεται» ξεκινώντας από το μηδέν, και μεταφρασμένο από τον Γιάννη Μπίλιο, έναν μεγάλο θαυμαστή του, όπως αποδεικνύεται από την παρακάτω ιστορία, που δεν αφορά κάποιον... εικοσάχρονο, αλλά έναν ώριμο κύριο.

«Δεν τον είδα ποτέ να παίζει από κοντά. Τον συνάντησα μόνο μία φορά στην Ελλάδα, στην Καραγιώργη Σερβίας, πριν από 10 χρόνια. Πληροφορήθηκα πως είναι εκεί και μπήκα στο αυτοκίνητο μου γύρω στις δύο τη νύχτα, στα 42 μου χρόνια τότε, και πήγα να τον βρω».

*Το βιβλίο μπορεί να το παραγγείλει κανείς ηλεκτρονικά με ένα κλικ εδώ.

μπίλιος-καντονά.jpg

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0