TV or not TV

Τα θύματα τυφλής οπαδικής βίας εκτός γηπέδων. Ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων (video)

Τα θύματα τυφλής οπαδικής βίας εκτός γηπέδων. Ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων (video)

Ο νεκρός οπαδός από τη συμπλοκή στην περιοχή του Χαριλάου όπου δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των δολοφονημένων οπαδών σε συμπλοκές και επεισόδια εκτός γηπέδων. Το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της τυφλής οπαδικής βίας και των θυμάτων της.

Σχετικά Άρθρα

Φωτοβολίδα εξ επαφής

Ένα παιδί μόλις 17 ετών, ο μαθητής Γιώργος Παναγιώτου οπαδός του Ολυμπιακού ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της τυφλής οπαδικής βίας εκτός γηπέδων. Ο ίδιος αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε ουδεμία σχέση με φανατισμούς ή οπαδικές συμπλοκές, ενώ στη μητέρα του είχαν πάει αργότερα την μπλούζα με την τρύπα και το κασκόλ του Ολυμπιακού που είχε μαζί του. Όσο για το πως συνέβη το περιστατικό;

Το συμβάν έλαβε χώρα έξω από το (παλιό) γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας πριν από ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 1991 όταν κατά τη διάρκεια σώμα με σώμα συμπλοκών ανάμεσα σε οπαδούς ΑΕΚ και Ολυμπιακού ο 17χρονος μαθητής που βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης δέχθηκε φωτοβολίδα στην κοιλιακή χώρα με βολή (εκτοξευμένη από πιστόλι και σύμφωνα με πληροφορίες από οπαδό του Ολυμπιακού) από κοντινή απόσταση.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα όπου παρά τις προσπάθειες των χειρούργων να σώσουν τη ζωή του δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή μετά από δύο ώρες. Ο θάνατος του Παναγιώτου πυροδότησε μπαράζ επεισοδίων και καταστροφών με πυρπολισμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων και τραυματισμούς αστυνομικών στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας του είχε επικοινωνήσει με τον κ. Ευσταθίου (υπ. δημοσίων σχέσεων τότε του Ολυμπιακού) για να πάει στην κηδεία ο Νίκος Αναστόπουλος που ήταν το ίνδαλμα του μικρού, ενώ ακολούθησε μαζί και όλη η ομάδα.



1991.jpg

panagiotou.jpg

Μολότοφ μέσα στο αυτοκίνητο

Την επομένη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας του 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ μία παρέα τεσσάρων οπαδών του ΠΑΟΚ επιστρέφει οδικώς τη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ βρίσκονται στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική Οδό και ενώ έχουν βγάλει κασκόλ της ομάδας τους από τα παράθυρα τους προσεγγίζει άλλο όχημα το οποίο εκτοξεύει μία βόμβα μολότοφ!

Το αυτοκίνητο των οπαδών γίνεται παρανάλωμα του πυρός με αποτέλεσμα ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονται στο πίσω κάθισμα να μην προλάβουν να απεγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί! Ο οδηγός και ο συνοδηγός του οχήματος βγήκαν από το αυτοκίνητο έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Η υπόθεση δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

272252010_836882091045552_3835354352825057816_n.jpg

Μαχαιριά στο κέντρο της Γλυφάδας!

Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1993 μετά από αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ στο κλειστό της Γλυφάδας δολοφονήθηκε ο 25χρονος τότε οπαδός των πράσινων Γιώργος Καρνέζης. Ο Καρνέζης είχε πάει με την παρέα του να δει τον αγώνα ανάμεσα στους «αιώνιους» και μισή ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης βρισκόταν στο πλάι της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας μαζί με πέντε φίλους του. Εκεί έγινε αντιληπτός από 23χρονο ο οποίος τον μαχαίρωσε ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και άφησε σχεδόν ακαριαία την τελευταία του πνοή. Η δολοφονία του Καρνέζη είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του 5ου τελικού των πλέι-οφ στην Α1 του μπάσκετ.

karnezis_1.jpg



Ραντεβού θανάτου στη Λαυρίου

Στις 29 Μαρτίου 2007 γράφθηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Πριν από τον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για το Φάιναλ-4 του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών στο βόλεϊ που επρόκειτο να διεξαχθεί στο κλειστό της Παιανίας οπαδοί των «αιώνιων» είχαν δώσει ραντεβού θανάτου. Οι συμπλοκές ανάμεσα σε περίπου 400 οπαδούς των δύο ομάδων επί της Λεωφόρου Λαυρίου ήταν σφοδρές και από πολλαπλά χτυπήματα αλλά και μαχαιριές τραυματίστηκε θανάσιμα ο 22χρονος τότε Μιχάλης Φιλόπουλος που άφησε στο οδόστρωμα την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν δώσει αρχικό ραντεβού οι μεν του Παναθηναϊκού στο Χαλάνδι, οι δε του Ολυμπιακού στον Πειραιά με σημείο της μοιραίας συνάντησης τη Λεωφόρο Λαυρίου. Η δολοφονία του Φιλόπουλου προκάλεσε τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.

φιλοπουλος.jpg

φιλοπουλος2.jpg

φιλοπουλος3.jpg

φιλο.jpg

Θανάσιμη συμπλοκή στο Ηράκλειο Κρήτης

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Φιλόπουλου και σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα ένας 21χρονος από τα Μάλια της Κρήτης γινόταν το νέο θύμα της οπαδικής βίας. Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν σε συμπλοκή οπαδών του ΟΦΗ και του Ηρόδοτου στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου τις πρώτες πρωινές ώρες έπεσε νεκρός από διαδοχικές μαχαιριές στο στήθος ο οπαδός του Παναθηναϊκού Γιάννης Ρουσάκης.

Όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνα οι οπαδοί των δύο ομάδων της Κρήτης είχαν δώσει ραντεβού θανάτου έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 30 άτομα. Δράστης ήταν ένας 24χρονος οπαδός του ΟΦΗ που ομολόγησε την πράξη του υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν δέχθηκε επίθεση από άλλους οπαδούς και όπως είπε «αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω».



Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0