TV or not TV

Η Κατερίνα Αναστασοπούλου στο BN Sports: «Στην υπόθεση Πετρούνια έμαθα ότι η υπεράσπιση της αλήθειας έχει τίμημα - Πρότζεκτ... ζωής το ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝΕΣ»

Η Κατερίνα Αναστασοπούλου στο BN Sports: «Στην υπόθεση Πετρούνια έμαθα ότι η υπεράσπιση της αλήθειας έχει τίμημα - Πρότζεκτ... ζωής το ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝΕΣ»

Η Κατερίνα Αναστασοπούλου σε μια απολαυστική συνέντευξη στο BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της πλούσιας δημοσιογραφικής της πορείας, ενώ σπάει τη σιωπή της για πρώτη φορά για το περιστατικό με τη μη μετάδοση της προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια από την ΕΡΤ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Δημητρόπουλο

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια από τις πιο πετυχημένες γυναίκες στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια.

Ξεκίνησε την καριέρα της από τον ΑΝΤ1 γεμάτη στόχους, όνειρα και φιλοδοξίες και με απώτερο σκοπό να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Το αποτέλεσμα; Πλέον βρίσκεται στο σημείο να ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στο έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ, έχοντας βεβαίως περάσει με μεγάλη επιτυχία τόσο από την COSMΟΤΕ TV όσο και από το Euronews.

Έχει παρουσιάσει πολλά αθλητικά πρότζεκτ, εκπομπές (Αθλητική Κυριακή, Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020, Μουντιάλ Ρωσίας, Ευρωλίγκα), ντοκιμαντέρ, δελτία ειδήσεων στην Κρατική τηλεόραση, ενώ έχει διεκπεραιώσει με επιτυχία και το ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου σε μεταδόσεις μπάσκετ και στίβου. Παράλληλα, «έκλεισε» το 2021 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο του ΠΣΑΤ «Νίκος Αντωνιάδης» για το ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝΕΣ» που παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και την αναβίωση τους στη σύγχρονη εποχή!

Ο λόγος φυσικά για την εξαιρετικά επικοινωνιακή και πάντα ευγενέστατη Κατερίνα Αναστασοπούλου, η οποία μίλησε στο BN Sports για τα μυστικά επιτυχίας της καριέρας της, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για το περιστατικό με τον Λευτέρη Πετρούνια το καλοκαίρι στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο, ενώ αναφέρθηκε και σε πολλά ακόμα που αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας για να διαβάσετε.

IMG_0680_1.JPG

-Η πορείας σας στην δημοσιογραφία όλα αυτά τα χρόνια έχει καταγράψει πολλούς «σταθμούς». ΑΝΤ1, COSMΟΤΕ TV, Euronews, ΕΡΤ, και το... κοντέρ συνεχίζει ακόμα να γράφει. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας που θεωρείτε πως σας έφτασαν τόσο ψηλά;

«Η φαντασία μου στη δουλειά. Είναι ένα στοιχείο που καθορίζει τη στάση μου σε πολλά επίπεδα. Εμπεριέχει τη διαφορετική προσέγγιση, το ρίσκο, αλλά και τη συνέπεια στο να κάνω όσα έχω στο μυαλό μου πραγματικότητα. Μου αρέσει να δίνω περιεχόμενο στις δουλειές μου και να τις θέτω στην κρίση του κόσμου. Παρατηρώ, μαθαίνω από τους άλλους και από τα λάθη μου, προσαρμόζομαι διαρκώς στα νέα δεδομένα και δεν φοβάμαι την σκληρή δουλειά. 

Όταν πρωτομπήκα στη δημοσιογραφία ένας συνάδελφος μου είχε πει: «δεν δουλεύεις για τον ΑΝΤ1, δουλεύεις για τον επόμενο εργοδότη σου». Με την έννοια ότι όσα κάνουμε σήμερα, μας οδηγούν κάπου. Εμένα με οδήγησαν στους σταθμούς που αναφέρατε. Και έπεται συνέχεια».

-Ο χώρος της δημοσιογραφίας για πολλά χρόνια θεωρούταν ανδροκρατούμενος. Ωστόσο, πλέον αυτό δεν ισχύει. Πως νιώθετε για το γεγονός ότι εσείς και άλλες πολλές γυναίκες μέσα από την σκληρή σας δουλειά, «χαράξατε» το δρόμο για πολλές συναδέλφισες σας που ακολούθησαν ως και σήμερα;

«Δεν έχουν αλλάξει και πάρα πολύ τα πράγματα ως προς τον αριθμό των γυναικών που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Παλαιότερα ήταν πιο δύσκολα και τότε υπήρξαν πιο τολμηρές γυναίκες που χάραξαν δρόμους, όπως η Βάσω Μώραλη για παράδειγμα.

Δυστυχώς είναι ακόμη πολύ συχνή η ανάγκη για τις γυναίκες να υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους στο χώρο εργασίας».

-Στην καριέρα σας έχετε παρουσιάσει πρότζεκτ τα οποία… καταπιάνονται με όλα τα σπορ. Επίσης έχετε μεγάλη εμπειρία και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλύπτοντας τη δράση σε Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο και Τόκιο. Πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να διαχειριστείτε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα μαζί;

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αποτελούν για εμένα σημείο αναφοράς στην καριέρα μου είναι μία αθλητική γιορτή που εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά αθλήματα. Πολλά και διαφορετικά ρεπορτάζ επίσης.

Η δημοσιογραφία είναι ενιαία. Προσωπικά δεν πιστεύω στην απόλυτη εξειδίκευση. Νιώθω ότι με περιορίζει. Η εναλλαγή φυσικά προϋποθέτει πολύ διάβασμα και δουλειά. Δεν ξέρω άλλον τρόπο». 

263640715_10158458287411705_1974626086358507222_n_1.jpg

-Προσφάτως βραβευτήκατε από τον ΠΣΑΤ στα δημοσιογραφικά βραβεία με το έπαθλο «Νίκος Αντωνιάδης» για το ντοκιμαντέρ «ΑΓΩΝΕΣ» (προβάλλεται στο ERTFLIX της ΕΡΤ) που παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων και την αναβίωση τους στη σύγχρονη εποχή. Πόσο σημαντικό ήταν για εσάς αυτό το βραβείο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

«Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έλαβα δημοσιογραφικό βραβείο από τον ΠΣΑΤ. Σε προσωπικό επίπεδο είναι όμορφο να σε τιμούν οι συνάδελφοί σου. Σε επαγγελματικό είναι πιστεύω πολύ σημαντικό ότι η Επιτροπή επιβράβευσε τη δημοσιογραφική έρευνα που αναδείχθηκε μέσα από τη συλλογική δουλειά. 

Η τιμή αυτή ανήκει και στην ΕΡΤ γιατί το ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝΕΣ φέρει 100% την σφραγίδα της. Από τη μουσική που υπογράφει ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, μέχρι την τεχνική επεξεργασία και το πλούσιο αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης. Επιπλέον, εκτός από τη δημοσιογραφική έρευνα υπογράφω το σενάριο και τον σχεδιασμό της παραγωγής. 

Το ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝΕΣ είναι αναμφίβολα πρότζεκτ ζωής. Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη δουλειά, γιατί μπόρεσα να κάνω τον διακαή μου πόθο πραγματικότητα: να συνδυάσω τη δημοσιογραφία με τον κινηματογράφο! Σε αυτό το ταξίδι συνοδοιπόρος μου ήταν ο Διευθυντής Φωτογραφίας Γιάννης Λαζαρίδης. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων.

Καθαρά δημοσιογραφικά η έρευνα που έκανα για αυτήν τη δουλειά ήταν μακράν η πιο απαιτητική από κάθε άλλο πρότζεκτ που έχω αναλάβει. Δημοσιογραφική έρευνα βάσης από παλιά βιβλία, ιστορικά αρχεία Ολυμπιακών Αγώνων και συλλογές εφημερίδων - φωτογραφιών. Οι βιβλιοθήκες έγιναν το δεύτερο σπίτι μου. Αφιέρωσα 2,5 χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Γυρίσματα σε Αρχαία Ολυμπία, Βιέννη, Αθήνα και Παρίσι. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας».

-Ποιοι είναι οι... άτυποι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας αξιόπιστος δημοσιογράφος στις μέρες μας και τι εκτιμάτε ότι μπορεί να βελτιωθεί στο επάγγελμα μας;

«Να διασταυρώνει την είδηση, να αναδεικνύει την αλήθεια και να επιλέγει τα θέματα που είναι σημαντικά για την ενημέρωση του κοινού. Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας. Αυτό βέβαια έχει την αφετηρία του στην κοινωνία. Δεν είμαστε σε αυτή τη δουλειά για να προβάλουμε τον εαυτό μας.

Δεν είμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι η είδηση, ούτε οι επιδιώξεις μας. Πρέπει καθένας από εμάς να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό προς το αντικείμενο της δουλειάς και κατ’ επέκταση προς τον ίδιο τον εαυτό του».

-Στην μικρή Κατερίνα που είχε πολλά όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους, τι θα λέγατε το 2022;

«Πρόσεχε αυτούς που φοβούνται τα όνειρά σου. Αξίζει και τον κόπο και την προσπάθεια η διαδρομή!»

-Η καταγωγή σας είναι από το Αγρίνιο. Το καμάρι της πόλης, ο Παναιτωλικός πως τα πάει;

«Ο Παναιτωλικός είναι μία ομάδα που κάνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι εύκολο, ούτε κάτι δεδομένο. Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Φώτη Κωστούλα, τους συνεργάτες του και σε όλους όσοι προσπαθούν να κρατήσουν την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. 

Φέτος η ομάδα συμπληρώνει 10 χρόνια από την άνοδό της στη Σούπερ Λίγκα, ύστερα μάλιστα από 33 χρόνια απουσίας της από τη μεγάλη κατηγορία. Αυτό ελπίζω να σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο ζωής για τον Παναιτωλικό. Έχει καταφέρει να εδραιωθεί, το στοίχημα είναι να βελτιώσει και την παρουσία του στη Σούπερ Λίγκα. Το θέλει πολύ ο κόσμος του Αγρινίου».

IMG_20220111_142533_2.jpg

-Το περιστατικό με τη μη μετάδοση της προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι σχολιάστηκε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Πολλά, όμως, ήταν τα θετικά σχόλια για στάση που εσείς κρατήσατε στο όλο θέμα και μάλιστα on air. Τι σας δίδαξε περισσότερο αυτή η ιστορία;

«Ότι η υπεράσπιση της αλήθειας έχει το τίμημά της. Και ότι αυτή η επιλογή ήταν μία απελευθερωτική κίνηση για τη συνείδησή μου. Η μη μετάδοση της προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια ήταν μία ατυχής στιγμή για την ΕΡΤ, που έχει υπηρετήσει όμως με μεγάλη συνέπεια για δεκαετίες τον ελληνικό αθλητισμό. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά πρέπει να έχουμε και τη δύναμη να τα παραδεχόμαστε και να μαθαίνουμε από αυτά. Να λέμε την αλήθεια.

 Εκείνη τη στιγμή ήταν σαν σταυροδρόμι. Υπήρχε διαφοροποίηση ανάμεσα σε μία ανθρώπινη επιλογή και στο brand της ΕΡΤ, που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Προσωπικά σέβομαι και τιμώ πολύ την προσπάθεια των αθλητών για διάκριση, ιδιαίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μία προετοιμασία τεσσάρων ετών κρίνεται σε λίγα λεπτά ή ακόμη και σε μερικά δευτερόλεπτα. Θεωρώ ότι είναι κάτι ιερό. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κατώτεροι της δικής τους προσπάθειας. Έτσι το αισθάνομαι εγώ, έτσι το αισθάνεται και ο κόσμος, αν κρίνω από τα πάρα πολλά συγκινητικά μηνύματα που δέχτηκα για την στάση μου στην εκπομπή. 

Αυθόρμητα μηνύματα συμπαράστασης. Στο κινητό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και δια ζώσης στον δρόμο από ανθρώπους που συναντούσα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Στον κόσμο άλλωστε απευθυνόμαστε. Πολύ περισσότερο η ΕΡΤ. Η Δημόσια Τηλεόραση ανήκει στον κόσμο. Και ο κόσμος εκείνη την ημέρα ήθελε να δει τον Λευτέρη Πετρούνια να αγωνίζεται».

1213.jpg

-Τέλος, θα ήθελα το μήνυμα σας για τις νεαρές και τους νεαρούς δημοσιογράφους που τώρα ξεκινούν την σταδιοδρομία τους στο χώρο…

«Σε μια εποχή που η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης αμφισβητείται από την κοινωνία, είναι υποχρέωση όλων να μην ξανακάνουμε όλα όσα οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας γενιάς στη δημοσιογραφία».

FAST - TRACK

-Η δημοσιογραφία για μένα σημαίνει... ένα ταξίδι δημιουργίας και αφήγησης.

-Αγαπημένο ταξίδι μου ήταν το οδοιπορικό στις ΗΠΑ για τη δημιουργία της σειράς 12 ντοκιμαντέρ «ΈΛΛΗΝΕΣ» αναφορικά με τους κορυφαίους ομογενείς αθλητές σε ΗΠΑ & Καναδά. Αξέχαστη εμπειρία.

-Το θετικό και το αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα μου είναι... η ειλικρίνεια.

-Η εμπειρία της πανδημίας στην Ελλάδα θεωρώ ότι μας έχει ταλαιπωρήσει. Ελπίζω να βγούμε σοφότεροι από αυτήν την ιστορία.

-Αγαπημένη μου ομάδα είναι η Εθνική Ελλάδος! Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ στο εξωτερικό.

-Χειρότερη στιγμή μου on air είναι αυτή η στιγμή που έμεινε αδιάφορη στο τηλεοπτικό κοινό.

-Ένα αστείο περιστατικό εν ώρα δουλειάς που είχα να διαχειριστώ ήταν όταν ο Γιώργος Μητσικώστας εισέβαλε…ως Αλέξης Κούγιας στο πλατό της Αθλητικής Κυριακής κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

-Αγαπημένη ενασχόληση εκτός της δουλειάς μου είναι… ο κινηματογράφος.

-Οι άνθρωποι που θαυμάζω στη ζωή μου είναι οι γονείς μου. Γιατί δημιούργησαν έναν κόσμο όμορφο για να ζήσουμε εγώ και τα αδέρφια μου. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0