TV or not TV

Ο Ρονάλντο, ο Πελέ και η «χαίτη» του Μπάτζιο: Τα 5+1 ποδοσφαιρικά ντοκιμαντέρ/ταινίες του 2021 που (από)γοήτευσαν! (video)

Ο Ρονάλντο, ο Πελέ και η «χαίτη» του Μπάτζιο: Τα 5+1 ποδοσφαιρικά ντοκιμαντέρ/ταινίες του 2021 που (από)γοήτευσαν! (video)
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του νέου έτους έχει ξεκινήσει, αλλά το 2021 δεν ήταν μια χρονιά που πέρασε και δεν... ακούμπησε στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τόσο αγωνιστικά, όσο και στις παραγωγές ντοκιμαντέρ ή ταινιών! Από την καθημερινότητα του προέδρου, Ρονάλντο, έως την εξομολόγηση του Πελέ και την χαίτη του Μπάτζιο, που για πρώτη φορά -άθελά της- απογοήτευσε!
Ο μύθος γύρω από το ποδόσφαιρο χτίζεται από μικρά κομμάτια που συνθέτουν ένα μωσαϊκό ιστοριών. Το 2021, ως έτος που επανήλθε -μερικώς- η κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού, δεν απογοήτευσε. Τόσο μέσω ιστοριών που γράφτηκαν κατά τη διάρκειά του, όσο και ταινιών ή ντοκιμαντέρ που αποτυπώθηκαν μέσα σε αυτό. 
 
Η πορεία της Ιταλίας προς την κορυφή της Ευρώπης, η καθημερινότητα του «φαινομένου» από ένα νέο πόστο, έως την «χαίτη» του Μπάτζιο και το βιωματικό ντοκιμαντέρ του «Γκαμπιγκόλ». Το BN Sports συγκέντρωσε ποδοσφαιρικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021 και τις παρουσιάζει είτε γιατί γοήτευσαν, είτε γιατί απογοήτευσαν! 
 

El Presidente

Ποιος δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει την καθημερινότητα του Ρονάλντο; Μέσω της πλατφόρμας της DAZN, κυκλοφόρησαν έξι επεισόδια, όπου παρουσιάζουν το άλλοτε «φαινόμενο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, υπό τον νέο του ρόλο, ως πρόεδρος της Βαγιαδολίδ
 
Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει έξι επεισόδια, στα οποία παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του, καθιστώντας ένα πράγμα αδιαπραγμάτευτο: τη λατρεία του για το ποδόσφαιρο! 
 
Το «κερασάκι» στην... τούρτα της παραγωγής; Η συμμετοχή των Ρομπέρτο Κάρλος, Ντίντα, Χαβιέρ Ζανέτι και Πεπ Γκουαρδιόλα.


Baggio: The Divine Ponytail

Η αλήθεια είναι πως δέχθηκε άσχημες κριτικές και όχι άδικα. Ωστόσο, πρόκειται για μία ταινία που αναφέρεται στον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ναι, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις, αλλά επαναλαμβάνουμε: Πρόκειται για τον Ρομπέρτο Μπάτζιο
 
Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Θα ήθελα ο κόσμος να αντιληφθεί μέσω της ταινίας τις δυσκολίες που πέρασα, τη σημασία να φτάσω ως το τέλος της διαδρομής, αλλά και τις θυσίες που έκανα». Για να είμαστε δίκαιοι, είναι τόσες, που τα 91 λεπτά που διαρκεί η ταινία δεν θα έφταναν. Η σκηνοθέτης, Letizia Lamartire απέτυχε να εντάξει σημαντικά κομμάτια της ζωής του, αλλά και ατάκες που έγραψαν ιστορία, όπως το «αν με αγαπάς, σκότωσέ με» προς τη μητέρα του ή το «δεν υπάρχει χώρος για ποιητές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο» του Ταμπάρες
 
Όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από το χαμένο πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 1994, αλλά η αλήθεια είναι πως αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας καριέρας, γεμάτης με μηνύματα και μαθήματα ζωής.


The United Way 

Εφόσον φέρει την «υπογραφή» του Ερίκ Καντονά, δεδομένα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έστω κι αν δεν περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο. 
 
Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με στιγμές-ορόσημα του συλλόγου κατά τον 20ο αιώνα: από την τραγωδία του 1958 στο Μόναχο, έως το παραμυθένιο τέλος στον τελικό του Champions League του 1999. 
 
Σε εκείνη τη χρονιά η ταινία σταματά. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί, ούτε εχει απαντηθεί, αλλά μικρή σημασία έχει σε τελική ανάλυση. Είναι τόσο όμορφη η «διαδρομή» που ακολουθεί από την εποχή του Σερ Ματ Μπάσμπι, έως αυτήν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που καθηλώνει και σίγουρα συγκαταλέγεται σε αυτές, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. 


Pele

Τα επιτεύγματα του Βραζιλιάνου θρύλου παραμένουν λίγο-πολύ γνωστά. Εκεί που εστιάζει το εν λόγω ντοκιμαντέρ και φωτίζει αθέατες πλευρές, είναι στη σχέση του Πελέ με το στρατιωτικό καθεστώς.
 
Οι νεότερες γενιές τον έχουν κατακρίνει αρκετά, για την απολιτίκ στάση του στην τότε, δύσκολη πολιτικά εποχή και το ντοκιμαντέρ του δίνει το «βήμα» για να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Προφανώς, το ποδόσφαιρο δεν περνά σε δεύτερη μοίρα.


Azzuri: Road to Wembley 

Ένας εναλλακτικός τίτλος θα ήταν: «Το παραμύθι της Ιταλίας, εκ των έσω!»
 
Το concept όλο είναι τόσο απλό. Μία κάμερα ακολουθεί την αποστολή της εθνικής Ιταλίας καθ' όλη τη διαδρομή της στο EURO του καλοκαιριού. Από την πρώτη ημέρα, έως και την κατάκτηση του τροπαίου, δίνεται η ευκαιρία στους φίλους του ποδοσφαίρου να εισβάλλουν στην καθημερινότητα των πρωταγωνιστών, που τους... απομυθοποιεί, δείχνοντας πως είναι απλοί άνθρωποι, με ένα μεγάλο χάρισμα.

Road To Euro 2020 Final at Wembley: England vs Italy » FirstSportz


Predestinado

Από τις φαβέλες, στην Ίντερ και από την Ίντερ πίσω στις φαβέλες, έστω κι αν το οικονομικό του status άλλαξε κατά πολύ. Η ζωή του Γκάμπριελ Μπαρμπόσα, του Βραζιλιάνου «Γκαμπιγκόλ», είναι από αυτές που άξιζε τον κόπο να γίνουν ταινία και εν τέλει, έγιναν!
 
Το Predestinado, όπως αναφέρει και η περιγραφή του, είναι μία βουτιά στα βιώματα του, ώστε να αντιληφθεί κανείς πώς διαμορφώθηκαν οι ιδέες και ο χαρακτήρας του, αλλά και η «σχέση» με τη μεγαλύτερη αγάπη του: το γκολ! Σε αυτήν την προσπάθεια βοηθούν αρκετοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, όπως ο ντε Αρασκαέτα, ο Φελίπε Λουίς, αλλά και ο Ζόρζε Ζεσούς.

Predestinado (TV Mini Series 2021) - IMDb 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0